iltasyazilim
FD Üye
Akdeniz Bölgesi Tarım Ürünleri
Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler
Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Akdeniz Bölgesi ’nde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiye ’de tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu alan burasıdır Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana ,Mersin , aralarında ve İskenderun'da yoğunlaşmıştır Turizm kıyı kesimlerde özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır
Bölgede tarımsal faaliyet epeyce çeşitlidir; bilhassa bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek birçok mahsul yetiştirilir; çağdaş tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; imal iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler aralarında keza yetiştirilen mahsul türleri , ayrıca de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar
Kıyı kesiminin esas ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 sene içinde çabuk artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi manâlı ölçüde ihracat da yapmaktadır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal faaliyet ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak adeta büsbütün farklı bir özellik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşamış halkın birbölümü ara sıra aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Çağdaş tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl ’nden sağlanır *
Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler
Akdeniz Bölgesi Tarım ve Hayvancılık
Akdeniz Bölgesi ’nde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiye ’de tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu alan burasıdır Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana ,Mersin , aralarında ve İskenderun'da yoğunlaşmıştır Turizm kıyı kesimlerde özellikle Antalya çevresinde önemli bir gelir kaynağıdır
Bölgede tarımsal faaliyet epeyce çeşitlidir; bilhassa bitkisel üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek birçok mahsul yetiştirilir; çağdaş tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; imal iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Başka alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler aralarında keza yetiştirilen mahsul türleri , ayrıca de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar
Kıyı kesiminin esas ürünleri pamuk, susam , yer fıstığı , turunçgiller, muz , zeytin , incir , üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; üretim özellikle son 10 sene içinde çabuk artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi manâlı ölçüde ihracat da yapmaktadır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal faaliyet ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak adeta büsbütün farklı bir özellik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana bilen alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin farklı oluşu yüzünden , dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşamış halkın birbölümü ara sıra aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Çağdaş tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Böl ’nden sağlanır *