Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akdeniz Bölgesinin Ekonomik Özellikleri

Akdeniz Bölgesinin Ekonomik Özellikleri
0
104

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
19
akdeniz bölgesindeki hesaplı faaliyetler
akdeniz bölgesinin idareli yapısı
akdeniz bölgesinin ekonomik faaliyetleri

Akdeniz Bölgesi'nde ekonomi tarıma dayanır Çalışan nüfusun büyük bölümü tarımla uğraşır Türkiye ’de tarımdan elde edilen gelirin en yüksek olduğu bölge burasıdır Sanayi ise daha çok bölgenin doğusunda, Adana,M ersin, arasında ve İskenderun'da yoğunlaşmıştır Turizm kıyı kesimlerde bilhassa Antalya çevresinde kayda değer bir kazanç kaynağıdır

Bölgede tarımsal etkinlik epeyce çeşitlidir; bilhassa nebati üretim gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Idareli değerleri yüksek birçok mahsul yetiştirilir; modern tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Diğer alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler aralarında hem yetiştirilen ürün türleri , keza de yetiştirme açısından önemli sayılabilecek farklar göze çarpar

Kıyı kesiminin esas ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan bitkisel üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin

Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal faaliyet ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak az daha büsbütün bambaşka bir özellik taşır Bu kesimde daha fazla kuru tahıl tarımı egemendir Sulana haberdar olan alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar hem ovaların doğal su deposu hem de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin bambaşka oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü ara sıra aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır Çağdaş tarım teknikleri kullanıldığından üretim miktarı fazladır Yetiştirilen çoğu ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin tümü turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır

Bitkisel üretimindeki ileri dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; imal özellikle son 10 sene içinde çabucak artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Alan üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi kayda değer ölçüde ihracat da yapmaktadır teknoloji düzeyi hayvancılıkta yerini geleneksel ve ilkel yöntemlere bırakır; böylece hayvancılık öyle gelişmemiştir Daha fazla küçük baş hayvanlar beslenir Ülkedeki kıl keçilerinin ¼ ’ü koyunların ise %06 ’sı Akdeniz bölgesindedir Nebati üretimden elde edilen gelirin hayvancılıktan elde edilen gelire tarafından fazla yüksek olması hayvancılıkla uğraşan göçerlerin bitkisel üretime kaymasına yol açmaktadır Yaygın olarak tavukçuluk ve arıcılık yapılan bölgede elde edilen bal miktarının Türkiye üretimi içindeki payı %12 ’dir Deniz canlıları açısından pek zengin olmayan Akdeniz ’de küçük çapta balıkçılık yapılır *
 
858,505Konular
982,836Mesajlar
33,077Kullanıcılar
Lequste44Son üye
Üst Alt