iltasyazilim
FD Üye
Akdeniz'in ünlü yemekleri
Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri Nelerdir,
Akdeniz Bölgesinin Meşhur Yöresel Yemekleri
Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri
GÜLGAS
Malzeme:
1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuzlu, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , tekrar ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Adilane yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuzlu
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üstünde kaşıkla gezdirilir
FISTIKLI KÖFTE
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ek edilir , iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç aralarında sıkılır dahası kaynamakta olan tuz kaynar suya köfteler salınır Piştikten daha sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt yer alan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üstüne kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir
BABA HANNUŞ
Araç Gereç:
67 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuzlu, karabiber, Yumurta , katı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte ya da fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonradan üstüne dövülmüş patlıcanlar ilave edilir Tuzlu, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur İçerisine fıstık konur Biraz daha kavrulduktan sonradan tatlısı konur Pekmez ya da şeker katılabilir
bir de un helvası gibi yapılır Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür
BATIRIK
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam ya da dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates ya da kurusu, ½ demet maydanoz, tuzlu
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir vahşi bir baş soğan çentilir, içine susam ya da dövülmüş ceviz , yer fıstığı , adamakıllı dövülmüş bir et konur Tüm bunların üzerine yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur Azıcık da su ek edilir Ovma işi bittikten sonradan birazcık daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olurhamur çok olursa fincan dek maya koyunİçine tuz atılırCıvıkça yoğurulur ondan daha sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye değin pazılar tahtaya dizilir , sonradan üç parmakla eksik az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kavgalı yağda kabarır *
Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri Nelerdir,
Akdeniz Bölgesinin Meşhur Yöresel Yemekleri
Akdeniz Bölgesinin Ünlü Yemekleri
GÜLGAS
Malzeme:
1 kg Yağlı koyun eti, 1 kaşık katıyağ , 1 baş sarmısak, tuzlu, 300 gr Gülgas, 2 adet limon suyu, 200 gr Ispanak , 1 fincan zeytinyağı
Yapılışı:
Kıbrıs ta yetişen bir bitkidir1 kilo yağlı koyun eti , kuşbaşı doğranır Bir kaşık yağ ve su ile hafif ateşte iyice pişirilir Bir baş sarmısak tuzla dövülerek ete ilave edilir Gülgaslar soyularak ufak parçalara ayrılır , tekrar ete konur , iki limon da sıkılır, pişirilir Diğer tarafta ıspanağın sapları ile yaprakları ayrılır Adilane yıkanıp zeytinyağı ile kavrulur , et suyu ile ezilerek içine dökülür ve sıcak servis yapılır
MAHLUTA
Malzeme:
250 gr Kırmızı mercimek, 2 kaşık yağ,Kırmızı biber ve tuzlu
Yapılışı:
Bir tencereye su konur , tuz atılır , kaynamaya bırakılır Kaynarken ayıklanmış ve yıkanmış mercimekler ilave edilir Pişip koyulaşınca indirilir Tabaklara boşaltılır Diğer yanda yağ eritilerek kırmızı biberle kızdırılır ve çorba üstünde kaşıkla gezdirilir
FISTIKLI KÖFTE
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 100 gr Un, 1 kg Yoğurt, Yarım baş sarımsak, 125 gr Sade yağ, Tuz, Kırmızıbiber
Yapılışı:
Bulgur ayıklanarak tepsiye konur, ıslatılır Un ek edilir , iyice yoğrulur Fındık büyüklüğünde parçalara bölünür Islak avuç aralarında sıkılır dahası kaynamakta olan tuz kaynar suya köfteler salınır Piştikten daha sonra süzülerek sarmısaklı yoğurt yer alan servise çıkarılırİyice karıştırılır Üstüne kızdırılmış yağ ve kırmızı biber gezdirilir
BABA HANNUŞ
Araç Gereç:
67 patlıcan, 2 soğan, Kırmızı biber, Tuzlu, karabiber, Yumurta , katı yağ
Yapılışı:
Patlıcanlar yaprak kısımları alınır , yalnız sapları bırakılır Yüksek ateşte ya da fırında pişirilir Pişince soğuk suda bırakılır Kabukları soyulur, ince ince kıyılır, dövülür Diğer yanda soğanlar kebap soğanı doğranır, yağda kavrulur, sonradan üstüne dövülmüş patlıcanlar ilave edilir Tuzlu, kırmızı biber, karabiber konur Hafif ateşte yarım saat karıştırılarak pişirilir
İRMİK HELVASI
Miyoma Helvası:İrmik , tereyağı veya haşhaş yağı içerisinde kavrulur İçerisine fıstık konur Biraz daha kavrulduktan sonradan tatlısı konur Pekmez ya da şeker katılabilir
bir de un helvası gibi yapılır Farkı yalnız un yerine irmik kullanılmasındadır Bugün Kiliste yapılan helvaya Memnune derler Selçuknamede Memnuniye olarak geçen helvanın bu helva olması mümkündür
BATIRIK
Araç Gereç:
500 gr Bulgur, 1 baş soğan, 1 fincan susam ya da dövülmüş ceviz, 1 fincan yer fıstığı, 300 gr Et, 500 gr Domates ya da kurusu, ½ demet maydanoz, tuzlu
Yapılışı:
Tepsiye bulgurun küçük kırılmışı (dügürcük) konur Aynı bir vahşi bir baş soğan çentilir, içine susam ya da dövülmüş ceviz , yer fıstığı , adamakıllı dövülmüş bir et konur Tüm bunların üzerine yaz ise bol domates , kış ise bol dövülmüş domates kurusu konur Biraz da maydanoz hepsi tepsi içinde yoğrulur Azıcık da su ek edilir Ovma işi bittikten sonradan birazcık daha sulandırılır, yanında haşlanmış lahana veya asma yaprağı bulundurulur
ANTAKYA BÖREĞİ
Mayalı olurhamur çok olursa fincan dek maya koyunİçine tuz atılırCıvıkça yoğurulur ondan daha sonra üstü örtülürYaz ise soğuk yere , kış ise sıcak yere konurDört beş saat sonra kabaran hamurdan kaşıkla alarak tahtaya konurBir kaşık dolusu bir pazı alınırHamur tükeninceye değin pazılar tahtaya dizilir , sonradan üç parmakla eksik az basılır Kızgın yağa pişirmeğe atılır, kavgalı yağda kabarır *