Yapılan çalışmalar gösterdi ki; en yüksek sağlıklı hayat beklentisi ve düşük kalp marazları klasik Akdeniz usulü beslenme ile mümkün. 11 küçük ipucu ile beslenmenizde Akdeniz rüzgârları essin.
1)Her gün bitkisel besinler yiyin.
Taze zerzevat ve meyveler, fasulye, zeytinyağı, fındık, tohumlar, baklagiller, kepekli tahıllar, otlar ve baharatlara daha çok mahal verin beslenmenizde .
2)Sebzelerden en düzgün halde yararlanın.
Renklerin şifalı gücünden yararlanın. Tabaklarınızda daha çok renk zerzevata taraf verin. Unutmayın; sebzeler kalp sıhhatiniz açısından en güzel yardımcılarınızdan. Buğulama, haşlama, çiğ olarak tüketmeye çalışın.
3)Kepekli tahıllarına gidin.
Kepeği ve endospermi ayrılmamış tahılları tercih edin. Bu türlü besinler lif, demir ve B vitaminleri açısından zengindir. Bütün yulaf, buğday, karabuğday, bulgur, arpa, kuskus, mısır ve çavdar deneyin.
4)Protein kaynağı baklagilleri daha çok tüket.
Mercimek, bezelye, fasulye, nohut, bakla, barbunya ve başka baklagiller kullanarak doyurucu ana yemekler ve çorbalar oluşturun. Bu besinler; lif ve protein kaynağı hem de ucuz.
5)Dişlerin için meyve tüket.
Yemeği bir Akdenizli üzere bitir. Varlıklı bir tatlı alanına taze bir meyve ye. Meyve lif ve antioksidan kaynağıdır. O şık dişlerin için taze meyve ye.
6)Yağlı tohumların ve baharatların tadını çıkarın.
Yağlı tohumlar (fındık, fıstık, badem, ay çekirdeği, kaju, ceviz gibi) omega-3 açısından zengindir. Başkaca yüksek nispette protein ve lifte içerirler. Dikkat! Porsiyon denetim. Yağlı tohumların kalorisi yüksektir. Alternatif olarak salatalarınızda ve yemeklerinize katabilirsiniz.
7)Kalp dostu zeytinyağı
Uyarı! Zeytinyağının sağlıklı olması sınırsız tüketebileceğiniz ya da kalorisiz olduğu mealine gelmez. Zeytinyağı beğenilmeyen kolesterol olarak bilinen LDL’ yi düşürür. Güzel kolesterol olarak isimlendirilen HDL’yi yükseltir. Kalp sıhhatimiz için istediğimiz bir tesirdir. Salatalarda sızma zeytinyağını tercih edin.
8)Haftada en az iki defa balık yiyin.
Somon, ton balığı, levrek, sardalye, ringa balığı, karides yahut yengeç ana yemekleriniz arasına alın. Kabuklu deniz eserleri ve yağlı balıklar omega-3 açısından zengindir. Tercihiniz buğulama ya da ızgara olsun kızartma değil.
9)Yumurta süt eserleri abartmadan tüketin.
Yağsız yoğurt ya da düşük yağlı peynirler (lor peyniri, mozarella gibi) kalsiyum ve protein bakımından zengindir. Yumurta ise örnek proteindir. Ölçülü bir halde yumurta ve süt eserlerine beslenmenizde bölge verin.
10)Kümes hayvanlarının tadını çıkarın.
Kümes hayvanlarını yağsız protein kaynaklarıdır. Derisiz tavuk ve hindi etlerini hafta da 2 defa tüketebilirsin. Lezzetli salatalar ve yemekler hazırlayabilirsin. Al et tüketimini azaltın.
11)Egzersiz ve şarap
Günde 1 kadeh şarap hakkın var. Egzersiz mi? Yemeklerden sonra uzun bir yürüyüşe.