iltasyazilim
FD Üye
Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler Akdeniz Bölgesinde Yetişen Tarım Ürünleri Akdeniz Bölgesinde Yetişen Ürünler
Akdenizde yetiştirilen tarım ürünleri
Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle nebati imal gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek çoğu mahsul yetiştirilir; çağdaş tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Diğer alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler aralarında ayrıca yetiştirilen mahsul türleri , keza de yetiştirme açısından manâlı sayılabilecek farklar göze çarpar
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan nebati üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; imal özellikle son 10 sene içinde çabuk artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak az daha tamamen bambaşka bir özellik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana haberdar olan alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar ayrıca ovaların doğal su deposu keza de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin bambaşka oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Modern tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin hepsi turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır *
Akdenizde yetiştirilen tarım ürünleri
Bölgede tarımsal etkinlik oldukça çeşitlidir; özellikle nebati imal gelişmiş ve teknik düzeyi yükselmiştir Ekonomik değerleri yüksek çoğu mahsul yetiştirilir; çağdaş tarım girdileri ve yoğun tarım teknikleri kullanımı yaygındır; üretim iç pazarada olduğu kadar dış pazarada dönüktür Diğer alanlarda olduğu gibi tarımsal etkinlik alanında da kıyı kesimi ile iç kesimler aralarında ayrıca yetiştirilen mahsul türleri , keza de yetiştirme açısından manâlı sayılabilecek farklar göze çarpar
Kıyı kesiminin başlıca ürünleri pamuk, susam, yer fıstığı, turunçgiller, muz, zeytin, incir, üzümdür, Bu kesimde yapılan nebati üretimi farklılaşmış dalı da özellikle Antalya ve Mersin dolaylarında yoğunlaşmış olan turfanda sebzecilik ve seracılıktır; imal özellikle son 10 sene içinde çabuk artmıştır Yumuşak kış koşulları , havaların erken ısınması, don olaylarının seyrekliği gibi etkenlerin bu gelişmede rolü büyüktür Bölge üretimi büyük kentlerin sebze gereksinimini karşıladığı gibi önemli ölçüde ihracat da yapmaktadır
Göller yöresi ve Teke yöresinin iç kesimlerindeki tarımsal etkinlik ise iklim ve toprak özelliklerine ast olarak az daha tamamen bambaşka bir özellik taşır Bu kesimde daha çok kuru tahıl tarımı egemendir Sulana haberdar olan alanlarda ise iklim koşullarına uygun sanayi bitkileri ve meyveler yetiştirilir Bu yörelerdeki dağlık alanlar ayrıca ovaların doğal su deposu keza de yazın ovalardan getirilen sürüler için yaylak işlevi görür Tarım takviminin bambaşka oluşu yüzünden, dağlık alanlardaki kırsal kesimde yaşayan halkın birbölümü zaman zaman aşağıdaki ovalara inerek tarla işlerinde çalışır
Modern tarım teknikleri kullanıldığından imal miktarı fazladır Yetiştirilen birçok ürünün Türkiye içindeki payı yüksektir Türkiye pamuk üretiminin %41 gül yaprağı ve muz üretiminin hepsi turunçgillerin %89, yer fıstığı üretiminin % 90 , soya üretiminin %91, karpuz üretiminin %29, domates üretiminin %21, üzümün %17 ve zeytin üretiminin de %15 Akdeniz Bölgesi'nden sağlanır *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.