Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Akılcı ilaç kullanımı

Akılcı ilaç kullanımı
0
127

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
73
Boğazım ağrıyor dedi, arkadaş telaşlı bir ses tonuyla.

Ses kısıklığım da var öksürük de diye devam etti konuşmasına.

Kime görüneyim diye de ek etti

Aile tabibine görünebilirsin dedim.

Inanç önemlidir!

Deneyimlerimden çok çok düzgün bilirim.

Pek aklına yatmadığını hissedince ısrar etmedim.

Beni bekle istersen bir gün sonra geliyorum!

Bizimki hala İç illetleri, Göğüs illetleri ve Kulak Burun Boğaz polikliniği arasında bir tercih yapmasına yardım etmem konusunda diretince;

Kulak Burun Boğaz polikliniğine git dedim kibarlığı elden bırakmadan.

İki gün sonra karşılaştık bir vesileyle arkadaşla.

Ne yaptığını sorduğumda; son tavsiyeme uyduğunu ve verilen ilaçları tertipli kullandığını söyledi.

Şikâyetlerinin düzelmeye başladığını lakin baş ağrılarının olduğunu belirtti.

Arkadaş hipertansiyon hastası olmamakla bir arada kan basıncı bedellerinin hipertansiyon illetine aday seviyede sıradanın üst limitlerinde dolaştığını biliyordum. Bu yüzden marazı sebebiyle verilen ilaçları sorgulamak gereği hissettim.

Grip, nezle üzere üst teneffüs yolu enfeksiyonlarında doktorların sıkça tercih ettikleri anti gribal ilaç kullandığını görünce baş ağrısı sebebinin bu ilaç olabileceğini belirterek laf konusu ilacı kesmesi gerektiğini söyledim.

Madem kullanmamam gerekiyor hekim niçin bu ilacı bana verdi diye çıkıştı.

Sonuçtan hareket edersek arkadaş hiçte haksız sayılmazdı. Hangi branşta olursa olsun Tabip hastaya zarar verebilecek bir ilacı nasıl reçete edebilir!?

Şayet Tabip; umum tababet yaklaşımını performans üzere nedenlerden ötürü pas geçmiş ya da akılcı ilaç tasarrufunda sorgulanması gereken yaklaşımları branş hekimliğinin vermiş olduğu ayrıcalığa güvenerek dikkate almaz ise mevcut durumlarla hastalarını karşı zıdda bırakabilir.

Lakin bu hikâyede arkadaş haklı da değil. Başlangıçta biri marazlara umumî tababet açısından yaklaşmayı şiar edinmiş olan aile doktoru, gayrısı kendini çok güzel tanıyan arkadaşı olan doktoru tercih etmek varken sunulan bu iki öneriyi reddederek kusurlar zincirinin bir kesimi olmuştur.

Aslında mevcut günahları kişilere atfederek de buradaki yanlışları akıllıca çözümlemiş olamayız.

Ne yazık ki uygulanmakta olan Sıhhat Sistemi, Tabibe; olması gereken sevk zinciriyle hastaları organize etme imkânı veremiyor. Branş Tabipleri, hastaların evvelki sıhhat datalarına ulaşımda sorun çekmeye devam ediyorlar.

Ve en değerlisi de Tıp eğitiminde akılcı ilaç tasarrufuna dönük eğitim meseleleri; gerek eğiticilerin zayıflığı gerekse müfredat eksikliği yüzünden ötelenmeye devam ediyor.

Akılcı İlaç Tasarrufu konusunda farkındalık yaratmakta; 80 milyar liraya ulaşan bir bölümde yarışma savaşlarının kızıştığı bir anlayışın giderek ağır basmasıyla pek mümkün gözükmüyor