akıllı moleküller resimli anlatım Aşağıdaki resimde, enzimin yapısını bildiren bir bilgisayar çizimi görmektesiniz 1549419374 1549419374 akillimolekullerresimlianlatim5c5a43732a813akillimolekullerresimlianlatim5c5a43732a813 http:wwwbiyolojidunyasinetenzim2gif Yanındaki şekilde görüldüğü gibi vücudumuzda trilyonlarcası yer alan bu enzimler epeyce kompleks bir yapıya sahiptirHatırlarsanız enzimlerin aminoasit zincirlerinden meydana geldiğini söylemiştik Bu karışık yapılı enzim doğrusu düz bir aminoasit zincirinden meydana gelmiştirFakat bu değin karmaşık olmasının nedeni zincirdeki bazı aminoasitlerin öteki bir takım aminoasitlerle bağ yapmasından dolayıdır Enzimlerin görevlerine gelince ; Enzimler bir kimyasal tepkimeyi hız yapmak için tepkimeye katılan ama hiçbir değişikliğe uğramadan tepkimeyi terkeden mükemmel moleküllerdirHer enzimin fazla özel bir fonksiyonu vardırHerbiri protein yapıda olmasına rağmen hiçbirinin gorevi benzer değildirBunun nedeni ise demin bahsettiğimiz 3 boyutlu yapısından dolayıdır Enzimlerin öteki kayda değer ozelliği ise sabit bir sıcaklıkta ve sabit bir pH da en fazla çabuk çalışmalarıdır Örneğin ağızınızdan salgılanan tükürük sıvısı içerisindeki enzimler, yanlızca pH ı yüksek olan ortamlarda, yani bazik ortamlarda çalışabilirlerFakat buna karşın midenizdeki enzimler ise pH ı yanlızca 23 aralarında olan ortamlarda çalışabilmektedirİşte bu yüzdendir fakat midenizdeki enzimlerin çalışabilmesi için mide durmadan asit salgılarBu sayede pH 12 seviyesine değin düşürülür Hücreli içerisinde ise insan aklının kavrayamayacağı derecede karışık kimyasal tepkimeler meydana gelirBir gözenekli olan içerisinde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar o kadar karmaşıktırki bu işlemleri meydana getirecek bir fabrika kurmaya kalksanız, bu fabrikayı İstanbul şehri dek büyük tek tek arazi üzerine kurmanız gerekecekti İnsan vucudunda 1 degil 6070 trilyon tane hücre olduğunu düşünürseniz karmaşıklığın boyutunun ne kadar büyük olduğunu hayal etmeye başlarsınız