elektronikci
FD Üye
Akkuyu Nükleer AŞ ile Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) arasında imzalanan muahede kapsamında Akkuyu NGS'nin sisteme bağlanmasını sağlayacak 6 yüksek tansiyon hattına sahip elektrik iletim sisteminin kurulmasına ait kapsamlı çalışmalara başlanacak.
Kelam konusu mutabakatla, Akkuyu NGS, Türkiye'nin ortak elektrik iletim sistemiyle 6 trafo merkezi üzerinden bütünleşecek ve santral tarafından üretilecek elektrik gücü, 400 kilovolt güce sahip iletim sınırları üzerinden trafo merkezlerine iletilecek.
Toplam uzunluğu bin kilometreyi aşacak yüksek tansiyon sınırlarının inşasıyla Türkiye'nin en güçlü ve çok kollu elektrik iletim sistemi kurulmuş olacak. Akkuyu NGS'nin irtibatı için gereken tüm sınırların inşaat ve bakımı TEİAŞ tarafından yapılacak.
Akkuyu Nükleer Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, "Harici bir elektrik sistemiyle uyumluluk parametrelerine uygun hale getirilmesi, NGS işletmesinde güvenilirliğin ve emniyetin sağlanmasıyla direkt temaslıdır. Bu nedenle muahedenin imzalanması, kuşkusuz Akkuyu NGS projesinin en değerli evrelerinden birisi olarak kabul edilebilir" dedi. Zoteeva, anlaşmayla Türkiye'deki güç altyapısının Akkuyu NGS ile bütünleşeceğini söyledi.
Akkuyu NGS'nin kurulumuna ait hükümetler ortası muahede, Rusya ile 2010'da imzalanmıştı. Birinci reaktörünün temeli 3 Nisan 2018'de atılan santral, toplam 4 bin 800 megavat şurası güce sahip 4 reaktörden oluşacak.