iltasyazilim
FD Üye
Aksarayın Geleneksel Yemekleri nelerdir,
Aksaray Geleneksel Yemekleri,
Aksarayın İlinin Geleneksel Yemekleri
Aksarayın Geleneksel Yemekleri ve Tarifleri
1 YUFKA:Yılın belirtilmiş aylarında ve yer yer her gün yapıldığı da olur Uzun süreli yapılan ekmekler için, ölçeği testi olarak bilinen fazla testili hamurlar yoğrulur Ailenin erkekleri, hamurları üzeri pak bir bezle örtülü olduğu halde çiğnerler Yoğrulan hamurlar beze denilen minik parçalara ayrılır Bunlar akıcı ekmek tahtaları üstünde, ince, uzun oklavalarla çok ince bir şekilde açılır ve ateş üzerinde bir sacta pişirilir Pişirme sırasında ekmeğin yanmaması için (pişirgeç) kullanılır
2 ŞEPE: Minik ölçüde açılarak pişirilen yufkadır
3 SIKMA: Şepeden birazcık büyükçe açılan ve içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konarak meydana getirilen dürümdür
4 ÇÖREK: Hamurun mayalanarak, geniş kaplar içinde köy fırınlarında pişirilmesiyle yapılır
5 MAYALI: Yeniden hamurun mayalanmasıyla ufak bazılar yapılır Bu bazılar 115 cm kalınlığında açılarak saç üstünde pişirilir
6 ERİŞTE:Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır
7 KUSKUS PİLAVI: Yumurta ile un bir kap içerisinde karıştırılır sonra abuk subuk büyüklüğünde ufak parçalar halinde kurutulur
8 DOLMA MANTI:Hamur yufka gibi açılır Baklava dilimi şeklinde oldukça büyük kesilir Hazırlanan kıymalı iç içerisine konduktan sonradan katlanır Suda haşlanarak suyu süzülür Altına sarımsaklı yoğurt, üstüne özel yapılan zer dökülür
9 KATIKLI AŞ:Bir çeşitlilik yaz yemeğidir Torbada süzülmüş yoğurt, soğuk bulgur pilavı ile karıştırılarak çorba gibi içilir
10 PELTE: İnce un ve pekmez belirli bir kıvama kadar kaynatılarak pişirilir Sonradan üzerine tereyağı dökülür
11 SOĞANLAMA:Soğan doğranır, yağ, kıyma ve salça ile ya da domatesle kavrulur
12 TARHANA ÇORBASI:Ekşi yoğurt, aşlık, un kaynatıldıktan sonra açıklanmış bir kıvam alır Bu kıvama yuvarlak ve yassı şekil verilir ve sonradan
kurutulur Bundan Böyle tarhana elde edilmiş olur Bunu pişirmek için ise bir akşam önce ılık suda bekletilerek kabartılır sonra suyla pişirilerek üzerine nane ve yağ dökülür
13 SARIĞI BURMA (KATMER): İnce un, yumurta ve yoğurt tamamen yoğrulur İnce yufkalar halinde açılır ve hamur bir sini veya oldukça büyük bir tepsi üstünde katmerli bir biçimde dışarıdan içe doğru yerleştirilir Üzerine yağ ek edilerek kızartılır Soğuduktan sonra hissetme dökülür
14 HÖŞMERİM: Genel Olarak köylülerin yaylada oldukları süre yapılır Tereyağ eritilir, içerisine un atılarak alev üzerinde, un tanecikler haline gelinceye
dek bir müddet karıştırılır ve soğumadan yenir
15 SAC BÖREĞİ: Şepe halinde açılan hamur, içerisine kıyma, yumurta peynir, sebze konarak ortadan ikiye katlanır Sac üzerinde pişirildikten sonra yağlanarak yenir
16 BAMYA ÇORBASI: Malzemeleri: 250 gr bamya, 200 gr et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon
Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ek edilerek soğan kızarıncaya değin pişirilir Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek yemek kaynamaya bırakılır, limon ek edilir Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır
17 YOĞURT ÇORBASI: Hazırlanışı: Yoğurt, su ile karıştırılarak içine pirinç ilave edilir, ocakta kısık ateşte açıklanmış bir kıvama gelinceye kadar pişirilir Hem bir
kapta tereyağı kızarıncaya dek ısıtılır Yağ et suyu ve kırmızı biber ek edilir sos halinde çorba üstüne dökülür Sıcak servis yapılır
18 ARABAŞI: Malzemeleri: 1 litre su, 3 kahve fincanı un, 100 gram tereyağı ve tuzlu
Hazırlanışı: 1 litre su, 3 kahve fincanı un, 100 gram tereyağı ve tuzlu tamamen karıştırılır Daha Sonra ocakta kaynamaya bırakılır Kaynayan lapa yayvan bir tepsi içine 3 cm kalınlıkta olacak şekilde düzgünce yayılır Baklava dilimi biçiminde kesilerek soğutulur Haşlanmış tavuk veya hindi göğsü, tereyağlı bir kahve fincanı un ile beraber kavrulur Kaynatılmış 1 litre tavuk suyu içine yapılan sos ilave edilir Soğutulmuş un lapası kaşıkla alınır, soslu tavuk suyuna batırılarak servis yapılır
19 KALBURABASTI: Hazırlanışı: 1 su bardağı sıvı yağ, margarin ve yoğurt, yeterince un karıştırılır, mayalanır Yapılan hamur kulak memesi büyüklüğünde hazırlanır, rende ile tel süzgeçten geçirilir, üstüne rendelenmiş ceviz konularak kapatılır Kapatılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizilir, kısık ateşte ya da fırında pişirilir Yapılan tatlı için hazırlanan şerbet tatlının üzerine dökülerek servis yapılır
20 KAYGANA:Malzemeleri: 6 yumurta porselen kapta çırpılır Hazırlanan un ek edilir, tekrar çırpılır Tavada hazırlanan yağ hafif kızarınca hazırlanan yumurta un karışımı araç gereç yağ üzerine ek edilerek kısık ateşte çevrilerek pişirilir Servis yapılır
21 ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 kadeh su, 250 gr taze kaymak ve tuzlu
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük dairesel şeklinde açılır Aralarında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Bitmiş üstüne kaymak ilave edilerek servis yapılır *
Aksaray Geleneksel Yemekleri,
Aksarayın İlinin Geleneksel Yemekleri
Aksarayın Geleneksel Yemekleri ve Tarifleri
1 YUFKA:Yılın belirtilmiş aylarında ve yer yer her gün yapıldığı da olur Uzun süreli yapılan ekmekler için, ölçeği testi olarak bilinen fazla testili hamurlar yoğrulur Ailenin erkekleri, hamurları üzeri pak bir bezle örtülü olduğu halde çiğnerler Yoğrulan hamurlar beze denilen minik parçalara ayrılır Bunlar akıcı ekmek tahtaları üstünde, ince, uzun oklavalarla çok ince bir şekilde açılır ve ateş üzerinde bir sacta pişirilir Pişirme sırasında ekmeğin yanmaması için (pişirgeç) kullanılır
2 ŞEPE: Minik ölçüde açılarak pişirilen yufkadır
3 SIKMA: Şepeden birazcık büyükçe açılan ve içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konarak meydana getirilen dürümdür
4 ÇÖREK: Hamurun mayalanarak, geniş kaplar içinde köy fırınlarında pişirilmesiyle yapılır
5 MAYALI: Yeniden hamurun mayalanmasıyla ufak bazılar yapılır Bu bazılar 115 cm kalınlığında açılarak saç üstünde pişirilir
6 ERİŞTE:Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır
7 KUSKUS PİLAVI: Yumurta ile un bir kap içerisinde karıştırılır sonra abuk subuk büyüklüğünde ufak parçalar halinde kurutulur
8 DOLMA MANTI:Hamur yufka gibi açılır Baklava dilimi şeklinde oldukça büyük kesilir Hazırlanan kıymalı iç içerisine konduktan sonradan katlanır Suda haşlanarak suyu süzülür Altına sarımsaklı yoğurt, üstüne özel yapılan zer dökülür
9 KATIKLI AŞ:Bir çeşitlilik yaz yemeğidir Torbada süzülmüş yoğurt, soğuk bulgur pilavı ile karıştırılarak çorba gibi içilir
10 PELTE: İnce un ve pekmez belirli bir kıvama kadar kaynatılarak pişirilir Sonradan üzerine tereyağı dökülür
11 SOĞANLAMA:Soğan doğranır, yağ, kıyma ve salça ile ya da domatesle kavrulur
12 TARHANA ÇORBASI:Ekşi yoğurt, aşlık, un kaynatıldıktan sonra açıklanmış bir kıvam alır Bu kıvama yuvarlak ve yassı şekil verilir ve sonradan
kurutulur Bundan Böyle tarhana elde edilmiş olur Bunu pişirmek için ise bir akşam önce ılık suda bekletilerek kabartılır sonra suyla pişirilerek üzerine nane ve yağ dökülür
13 SARIĞI BURMA (KATMER): İnce un, yumurta ve yoğurt tamamen yoğrulur İnce yufkalar halinde açılır ve hamur bir sini veya oldukça büyük bir tepsi üstünde katmerli bir biçimde dışarıdan içe doğru yerleştirilir Üzerine yağ ek edilerek kızartılır Soğuduktan sonra hissetme dökülür
14 HÖŞMERİM: Genel Olarak köylülerin yaylada oldukları süre yapılır Tereyağ eritilir, içerisine un atılarak alev üzerinde, un tanecikler haline gelinceye
dek bir müddet karıştırılır ve soğumadan yenir
15 SAC BÖREĞİ: Şepe halinde açılan hamur, içerisine kıyma, yumurta peynir, sebze konarak ortadan ikiye katlanır Sac üzerinde pişirildikten sonra yağlanarak yenir
16 BAMYA ÇORBASI: Malzemeleri: 250 gr bamya, 200 gr et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon
Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ek edilerek soğan kızarıncaya değin pişirilir Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek yemek kaynamaya bırakılır, limon ek edilir Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır
17 YOĞURT ÇORBASI: Hazırlanışı: Yoğurt, su ile karıştırılarak içine pirinç ilave edilir, ocakta kısık ateşte açıklanmış bir kıvama gelinceye kadar pişirilir Hem bir
kapta tereyağı kızarıncaya dek ısıtılır Yağ et suyu ve kırmızı biber ek edilir sos halinde çorba üstüne dökülür Sıcak servis yapılır
18 ARABAŞI: Malzemeleri: 1 litre su, 3 kahve fincanı un, 100 gram tereyağı ve tuzlu
Hazırlanışı: 1 litre su, 3 kahve fincanı un, 100 gram tereyağı ve tuzlu tamamen karıştırılır Daha Sonra ocakta kaynamaya bırakılır Kaynayan lapa yayvan bir tepsi içine 3 cm kalınlıkta olacak şekilde düzgünce yayılır Baklava dilimi biçiminde kesilerek soğutulur Haşlanmış tavuk veya hindi göğsü, tereyağlı bir kahve fincanı un ile beraber kavrulur Kaynatılmış 1 litre tavuk suyu içine yapılan sos ilave edilir Soğutulmuş un lapası kaşıkla alınır, soslu tavuk suyuna batırılarak servis yapılır
19 KALBURABASTI: Hazırlanışı: 1 su bardağı sıvı yağ, margarin ve yoğurt, yeterince un karıştırılır, mayalanır Yapılan hamur kulak memesi büyüklüğünde hazırlanır, rende ile tel süzgeçten geçirilir, üstüne rendelenmiş ceviz konularak kapatılır Kapatılan kısım alta gelecek şekilde tepsiye dizilir, kısık ateşte ya da fırında pişirilir Yapılan tatlı için hazırlanan şerbet tatlının üzerine dökülerek servis yapılır
20 KAYGANA:Malzemeleri: 6 yumurta porselen kapta çırpılır Hazırlanan un ek edilir, tekrar çırpılır Tavada hazırlanan yağ hafif kızarınca hazırlanan yumurta un karışımı araç gereç yağ üzerine ek edilerek kısık ateşte çevrilerek pişirilir Servis yapılır
21 ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 kadeh su, 250 gr taze kaymak ve tuzlu
Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük dairesel şeklinde açılır Aralarında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Bitmiş üstüne kaymak ilave edilerek servis yapılır *