iltasyazilim
FD Üye
Su ürünleri yetiştiriciliği zarfında; bilhassa soğuk su balığı olan alabalık yetiştiriciliği, dünyanın birçok ülkesinde geniş çevresel şartlar altında yapılmaktadır böylece bölgelere ve ülkelere göre üretme amaçları ve planları birbirinden farklılıklar gösterebilir Oysa, ister tatlı suda 200250 gr ’lık, ister deniz ortamında 5 kg olarak yetiştirilsinler hepsinin üretim prensipleri aynı esaslara dayanır
Alabalık yetiştiricilerinin iki taraflı amacı, daha üretken, hastalıklara aleyhinde dirençli ve yüksek kalitede ete sahip balıklar üretmektir
Alabalık türleri içerisinde yoğun ve yaygın yetiştiriciliği yapılan en kayda değer nesil Gökkuşağı Alabalık türüdür Alabalık ülkemizde hem karasal havuzlarda, ayrıca baraj gölleri ve denizde kafeslerde yetiştiriciliği yapılan bir balık türüdür Öteki ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Gökkuşağı alabalığı, yetiştiriciliği en yaygın yapılan türdür
Gökkuşağı alabalığının ilk yetiştiricilik macerası Kaliforniya ’da ufak bir nehirde başlamıştır, 1880 yılında Avrupa ’da,1970 yılında ise ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır Gökkuşağı Alabalığının taksonomik sınıflandırılma macerası ise epeyce aksiyonlu geçmiştir, kendisi için bilim adamları 30 ’dan fazla tür ismi belirlemiş buda isimlendirme konusunda fazla şaşırtıcı olmuştur, lakin 1988 ’de Amerika Balıkçılık Derneği Balık İsimleri Komitesi, bütün Pasifik alabalık ve salmonları için ONCORHYNCHUS tür adını belirlemiş böylece Atlantik alabalık ve salmonlarından ayırt edilmesini sağlamıştır Netice itibarı ile Gökkuşağı alabalığının nesil ismi son şeklini almış ve Oncorhynchus mykiss olarak belirlenmiştir
Biraz da Gökkuşağı alabalığının genel özelliklerinden, yetiştiricilikte önemli tür olma sebeplerinden bahsedelim dilerseniz
Gökkuşağı alabalığının vücudu uzundur, sırtında bir yağ yüzgeci bulunur, karın kısmı gümüşi beyaz yoksa sarı renktedir Doğa koşullarında öteki alabalıklarda olduğu gibi yumurtalarını akarsuyun kumlu ve çakıllı tabanına bırakır Yuva kadınsı göre şekillendirilir
Gökkuşağı alabalığının yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılmasının nedenlerini sayacak olursak;
Yüksek uyma: Bulunduğu ortama adapte olma yeteneği güçlü bir nesil olması yetiştiriciliğinin yapılmasındaki en kayda değer faktörlerden biridir
Yemden faydalanma kabiliyeti : Diğer alabalık türlerine tarafından gökkuşağı alabalığı yemden faydalanma kabiliyeti ile değerinde kazanır
Kuluçka dönemlerinin kısalığı: Gökkuşağı alabalığının kuluçka süresi, öteki alabalık türlerine tarafından epeyce kısadır Bu yetiştiricilik için gerçekten önemli bir konudur Kuluçka döneminin uzaması yetiştiricileri maddesel zararlara uğratır
Hastalıklara karşısında dayanıklılık : Hastalıklara aleyhinde gösterdiği dayanıklılık kendisini kıymetli kılan diğer özelliklerden biridir
Alabalık yetiştiriciliği ülkemizde önemli yetiştiricilik dallarından biri haline gelmiştir Bugün 50000 ton sene ’ı aşan üretimimiz küçümsenmeyecek seviyededir
Alabalık yetiştiricilerinin iki taraflı amacı, daha üretken, hastalıklara aleyhinde dirençli ve yüksek kalitede ete sahip balıklar üretmektir
Alabalık türleri içerisinde yoğun ve yaygın yetiştiriciliği yapılan en kayda değer nesil Gökkuşağı Alabalık türüdür Alabalık ülkemizde hem karasal havuzlarda, ayrıca baraj gölleri ve denizde kafeslerde yetiştiriciliği yapılan bir balık türüdür Öteki ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de Gökkuşağı alabalığı, yetiştiriciliği en yaygın yapılan türdür
Gökkuşağı alabalığının ilk yetiştiricilik macerası Kaliforniya ’da ufak bir nehirde başlamıştır, 1880 yılında Avrupa ’da,1970 yılında ise ülkemizde yetiştiriciliği yapılmaya başlanmıştır Gökkuşağı Alabalığının taksonomik sınıflandırılma macerası ise epeyce aksiyonlu geçmiştir, kendisi için bilim adamları 30 ’dan fazla tür ismi belirlemiş buda isimlendirme konusunda fazla şaşırtıcı olmuştur, lakin 1988 ’de Amerika Balıkçılık Derneği Balık İsimleri Komitesi, bütün Pasifik alabalık ve salmonları için ONCORHYNCHUS tür adını belirlemiş böylece Atlantik alabalık ve salmonlarından ayırt edilmesini sağlamıştır Netice itibarı ile Gökkuşağı alabalığının nesil ismi son şeklini almış ve Oncorhynchus mykiss olarak belirlenmiştir
Biraz da Gökkuşağı alabalığının genel özelliklerinden, yetiştiricilikte önemli tür olma sebeplerinden bahsedelim dilerseniz
Gökkuşağı alabalığının vücudu uzundur, sırtında bir yağ yüzgeci bulunur, karın kısmı gümüşi beyaz yoksa sarı renktedir Doğa koşullarında öteki alabalıklarda olduğu gibi yumurtalarını akarsuyun kumlu ve çakıllı tabanına bırakır Yuva kadınsı göre şekillendirilir
Gökkuşağı alabalığının yetiştiricilikte yaygın olarak kullanılmasının nedenlerini sayacak olursak;
Yüksek uyma: Bulunduğu ortama adapte olma yeteneği güçlü bir nesil olması yetiştiriciliğinin yapılmasındaki en kayda değer faktörlerden biridir
Yemden faydalanma kabiliyeti : Diğer alabalık türlerine tarafından gökkuşağı alabalığı yemden faydalanma kabiliyeti ile değerinde kazanır
Kuluçka dönemlerinin kısalığı: Gökkuşağı alabalığının kuluçka süresi, öteki alabalık türlerine tarafından epeyce kısadır Bu yetiştiricilik için gerçekten önemli bir konudur Kuluçka döneminin uzaması yetiştiricileri maddesel zararlara uğratır
Hastalıklara karşısında dayanıklılık : Hastalıklara aleyhinde gösterdiği dayanıklılık kendisini kıymetli kılan diğer özelliklerden biridir
Alabalık yetiştiriciliği ülkemizde önemli yetiştiricilik dallarından biri haline gelmiştir Bugün 50000 ton sene ’ı aşan üretimimiz küçümsenmeyecek seviyededir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.