Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulu'nda bölüm temsilcilerine seslenerek, "Ülkemizin kalkınma maksatlarıyla daha uyumlu bir bankacılık yapmanızı bekliyoruz" dedi.
Albayrak, "Bu süreçten ‘V’ formunda büyümeyle çıkmayı bekliyoruz. Ekonomik değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Ülkemizin kalkınma gayeleriyle daha uyumlu bir bankacılık yapmanızı bekliyoruz. Kısa vadeli kâr hırsıyla ülke kaynaklarını farklı kullanalım motivasyonuyla hareket etmemeliyiz.Bu periyotta kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanmalı " sözünü kullandı.
Albayrak, "Selden etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Devletimiz tüm imkanlarıyla bu yaraları saçacak. Olağanlaşma süreci, periyodu bilhassa en başında bankacılık kesimimizle bu türlü bir toplantıda buluşmayı çok değerli görüyorum." diye konuştu.
Albayrak, "Tüm dünyayı tesiri altına alınan Covid-19 salgını ile gayret tedbirini aldığımız ve süreçten en az etkilenen ülkelerden biri olduk. Tüm paydaş ve kurumlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.Koronavirüs kaynaklı yılın 2. çeyreğinde olumsuz ekonomik görünüme karşın haziran ayındaki toparlanmalar kıymetli müspet işaretler vermeye başladı. Salgının tesirlerini önlemeye yönelik güçlü önlemlerin alınması, genel manada bir karantina alınmaması mayıs ayından itibaren atılan olağanlaşma adımları tesirli oldu" görüşünü savundu.
Albayrak, "Aldığımız tedbirler sonucunda olağanlaşmaya en hazır giren ülkelerden olduk. Haziran ayına ait öncü sayılar toparlanmaya ait müspet işaretler verdi. İktisadi faaliyetteki toparlanmayı güçlü bir formda görüyoruz. Yurtiçi talepte ve beklentilerde düzgünleşme net bir biçimde gözlemleniyor.Çalıştığımız istihdam paketi toparlanmaya takviye verecek. Şu ana kadar 101 binin üzerinde vatandaşımıza yaklaşık 25 milyarlık tahsis yapıldı. İstihdamı muhafazayı ve üretimi güçlendirmeye yönelik ekonomik istikrar kalkanı paketinin meblağı 280 milyar lirayı geçti." değerlendirmesini yaptı.
Albayrak açıklamasında şunları kaydetti:
Mayıs ayında ihracatımız artış kaydetti. Haziran ayı ihracatımız bir evvelki yıla yüzde 24.6 oranında artış gösterdi. Trendin haziranda güçlü bir biçimde devam ettiğini ortaya koyuyor. İhracatta da toparlamanın başladığını görüyoruz.
Alınan önlem ve açıklanan paketlerle Türkiye'nin bu süreçten V halinde bir toparlanmayla çıkarak kısa müddette potansiyel büyümesine yakınsamasını bekliyoruz. Bu büyüme trendine baktığımızda bilhassa ihracat istihdama ve yüksek katma kıymetli üretime dayalı modeli emin adımlarla hayata geçirmeye devam edeceğiz
Bankacılık bölümünde kur riski kelam konusu değil. Türkiye birçok ekonomik değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. İki temel maksadımız var. Birincisi finansal istikrar ve güvenliğini güçlendirmek. İkincisi yüksek katma pahalı üretim yoluyla ihracat ve istihdam yoluyla cari dengeyi güçlendirerek sağlam makroekonomik temeller üzerinde güçlü bir iktisat inşa etmek. Bu, iki temel ana ideoloji.
Bankacılık bölümü noktasında birtakım eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizin maksatlarına daha uyumlu bir bankacılık bekliyoruz. Bankacılık kesimi çok stratejik bir kesim.
Daha çok yerli üretim ve ihracatın finansmanına istihdam oluşturucu alanlara yönelmemiz lazım. Ülke kaynaklarını farklı manada kullanayım motivasyonuyla hareket etmememiz lazım. Ülkemiz kalkınmasını tamamlayıp zenginleştikçe en evvel kazanacak bölüm bankacılık dalı. Birçok farklı kesimde yatrımcıları yönlendirecek uzman takımlar oluşturmamız lazım. Yatırımcıyı kendi haline bırakmamamız lazım, bir nevi ortağısınız o projenin. Yerli üretimi destekleyin."