Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, '1 Milyon Yazılımcı' projesine ait açıklamada yaptı. Proje için 'Tarihi bir istihdam hamlesi' sözünü kullanan Albayrak, "1 Milyon Yazılımcı Projesi'nde gençlerin aldığı eğitimler CV'lerine işlenecek ve CV Bankası'ndan firmaların ulaşımına açılacak" dedi.
Yeni İktisat Programı Eylem Planı kapsamındaki istihdam projeleri içerisinde kendilerini en fazla bu projenin heyecanlandırdığına işaret eden Albayrak, "Tarihi bir istihdam atağı olan bu proje, Türkiye'ye ve gençlerimize yazılımda çok daha ileri noktaya ulaşma imkanı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.
?Albayrak, uzun vakittir üzerinde çalışılan Türkiye'ye yazılım alanında tarihi bir kapasite kazandıracak '1 Milyon Yazılımcı Projesi'nin tamamlandığını belirterek, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı proje kapsamında gençlere online eğitim ile yazılımcı olma imkanı sağlayacaklarını aktardı.
'Türkiye olarak büyük ülkülerimiz ve amaçlarımız var'
Yazılım sektörünün bugünün en değerli iş alanlarından birisi haline geldiğine dikkati çeken Albayrak, kelamlarını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin bugün 140 bin civarında yazılımcı insan kaynağı mevcut. Bu sebeple yazılım alanında bilhassa orta eleman açığımız bulunuyor. Türkiye olarak büyük ülkülerimiz ve amaçlarımız var. Yazılımcılık alanında büyük bir sıçrama sağlarsak inanın amaçlarımıza ulaşmamız çok daha kolay olacak. Türkiye'de sonlu sayıda yazılımcı bulunması nedeniyle yazılımcılar bir projede sistem analisti, sistem test uzmanı, proje yöneticisi, bilgi tabanı uzmanı, tasarım uzmanı, güvenlik uzmanı üzere birçok misyonu birebir ayda yürütmek zorunda kalıyor. Firmalarımız daima bu alanlarda çalıştıracak insan kaynağı bulamamaktan yakınıyor. İşte '1 Milyon Yazılımcı Projesi', bölümdeki nitelikli eleman gereksinimini giderecek, yazılımcıların yalnızca uzmanlaştıkları işe yönelerek daha verimli ve üretken çalışmasına imkan tanıyacak ve ülkemize bu alanda dilek ettiğimiz yetkinliği sağlayacak."
Algoritma, big veri, bilgisayar programlama, blockchain, iş zekası
Albayrak, projenin ayrıntılarına ait de bilgi vererek, bakanlığının hizmete sunduğu bu proje kapsamında gençlerin, Bilgi Teknolojileri ve İrtibat Kurumu bünyesindeki eğitim portalı üzerinden eğitim alacaklarını söyledi.
13 kategoride 46 bin 742 dakikadan oluşan 31 eğitimin şu anda hazır olduğunu belirten Albayrak, "Yıl sonuna kadar eğitim sayısını 100'ün üzerine çıkaracağız. Programa katılmak isteyenler internet üzerinden müracaat yapacak ve öz geçmiş dolduracak ve çabucak eğitimleri almaya başlayacaklar. Online eğitim platformundaki, algoritma, big veri, bilgisayar programlama, blockchain, iş zekası, işletim sistemi, taşınabilir uygulama geliştirme, ofis programları, oyun programlama, ofis programları yanında, proje idaresi, siber güvenlik, veritabanı ve web programlama alanlarında derslerimize çabucak ulaşabilirsiniz. Genç arkadaşlarımızın aldığı her eğitim ve muvaffakiyet dereceleri, hazırladıkları öz geçmişlerine otomatik olarak işlenecek" ifadelerini kullandı.
Albayrak, "Halihazırda yazılımcı gereksinimi duyan şirket ve firmalar buradan aradıkları kriterlere uygun adayları bulabilecek. Eğitim bitiren arkadaşlarımız bilgi güvenliği uzmanı, iş analisti, network uzmanı, proje yöneticisi, raporlama uzmanı, sızma testi uzmanı, siber güvenlik uzmanı, sistem analisti, sistem uzmanı, test uzmanı, data analisti, veritabanı yöneticisi, web tasarım uzmanı, yardım masası uzmanı ve yazılım geliştirme uzmanı olarak iş bulabilecekler" dedi.
'Önünüzde kusursuz bir fırsat var'
Albayrak, en ileri eğitimlerin gençler için hazırlandığını belirterek, şunları söyledi:
"Buradan tüm gençlerimize davette bulunuyorum. İster lisede olsun, ister üniversitede, gelin bu eğitimleri alın. Şimdiden meslek basamaklarınızda sizlere çok büyük katkı sağlayacak bu fırsatı değerlendirin. Konutlarımızda kaldığımız şu devirde önünüzde şahane bir fırsat var. Hem kendimizi, hem de ülkemizi çağımızın en büyük rekabet alanı olan yazılım dalında en yeterli noktaya taşıyalım. Unutmayın, birlikte başaracağız."