Türkiye Bankalar Birliği 63. Genel Heyetine katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konuşma yaptı. Değişim sürecinde bankaların kimi eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Albayrak, "Kalkınma gayeleriyle daha uyumlu bankacılık yapmanızı bekliyoruz. Bunu yerine getirirken ulusal bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz' dedi.
Düşük maliyetli konut kredisinden 101 bin kişi faydalandı
Kamu bankalarınca düzenlenen düşük maliyetli konut kredisine ait de sayılar veren Bakan Albayrak, müracaat sayısının 133 bini geçtiğini, 101 binin üzerinde vatandaşa 25 milyar TL üzerinde tahsis yapıldığını açıkladı.
'AR düzenlemesinin etrafından dolaşmak isteyenleri duyuyoruz'
Bankaları, faal rasyo düzenlemesine uymaya davet eden Bakan Albayrak, düzenlemenin etrafından dolanmak isteyen bankalara bundan kaçınması teklifinde bulundu. Albayrak'ın etkin rasyo konusundaki kelamları şöyle:
"Türkiye çok güçlü altyapıya kavuştu. Etkin rasyo düzenlemesinin etrafından dolaşmak ve rasyoyu tutturmak için süreçler duyuyoruz. Bunlardan kaçınmak lazım. Düzenlemelere içtenlikle uygulamak lazım. Birtakım bankalar koordine olmuşlar ve değerleme şirketlerini baskı altına alıyorlar. Almamak lazım. Onları yönlendirecek bağımsızlıklarına ziyan verecek davranışlardan kaçınmak lazım. Uzun vadeli müşteri bağlantılarına odaklanmak lazım. Müşterilerin hassasiyetlerini dinleyelim kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanmalı." dedi.
Yine yapılandırmaları hızlandırın daveti
Bankalara tekrar yapılandırmaları daveti da yapan Bakan Albayrak, "Sorunları ötelemek yerine ödeme gücüne uygun yapılandırma oluşturmalısınız. Elinizden geldiğince adaletli takviye oluyorsunuz ancak hızlanmalıyız" dedi.
Tüm bankaların iştirakinde kurulması için çalışmalar yürütülen varlık idare şirketi için devlet olarak dayanak vereceklerini söz eden Albayrak şunları söyledi:
"Sorunlu şirketlere ilişkin kredilerin aktarıldığı tek elden tasfiye edildiği tüm bankaların ortak olacağı varlık idare şirketi hazırlığı yürüttüğünüzü biliyorum. Tüm paydaşların kazandığı faal ve süratli çalışan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapıya tüm dayanağı sağlarız. Daima birlikte üzüm yiyelim hedefimiz bu dönem başladı bu adımları atmamız lazım. Net ve şeffaf biçimde fikirlerimizi paylaşıyoruz. Bu çerçevede ortaya koyulan tüm yaklaşımlar her adımın destekçisi olacağımıza ben buradan kelam veriyorum. Maksadımız, bankacılık kesimini bir üst lige Türkiye ile birlikte çıkarmak için hareket etmek."
Albayrak'ın konuşmasının tüm metni şöyle:
Olağanlaşma süreci devri bilhassa en başında bankacılık bölümümüzde bu türlü bir toplantıda buluşmayı kıymetli görüyorum. Zamanlaması itibariyle genel konsey pandemi nedeniyle ertelenmiş olsa da olağanlaşmaya denk gelmesi âlâ bir tesadüf oldu.
Dünyayı tesiri altına alan COVID-19 salgını ile çabada alınan tedbirler sayesinde olağanlaşmaya en hazır ekonomik açıdan en az hasarla giren iktisat olduk. Piyasa ve iktisatta toparlanmayı en süratli sağlamak için tüm paydaşlarla çalışmaları sürdürüyoruz.
COVID-19 öncesine yönelik göstergeler büyüme yılın birinci çeyreğinde son periyotta yüzde 4,5 üzerinde gerçekleşeceğini, sonraki devirlerde de bu eğilimin devam edeceğini işaret ediyordu. İkinci çeyrekte olumsuz ekonomik görünüme karşın haziran evvel sayılar toparlanmaya ve inançta güzelleşmeye yönelik müspet işaretler vermeye başladı. Bu gelişmede ekonomik altyapının ve sıhhat sisteminin güçlü olması salgının tesirlerini önlemeye yönelik önlemlerin alınması Türkiye'de genel karantina uygulanmaması firmaların ta kapasite olmasa da üretim ve ihracata devam etmesi mayısta olağanlaşmanın yapılması tesirli oldu.
54.9 olan tüketici itimat endeksi mayısta 62.5 gerçek inanç endeksi yükseldi iktisat itimat endeksi nisanda 51.3 mayısta 61.7 PMI 33.4 iken mayısta 40.9 TCMB para siyaseti ve güçlü faiz indirimi yanı sıra kamu bankalarını düşük faizle verdiği kredilerle gerçek bölümü desteklemesi kredi büyümesi güçlü seyrine devam etti.
Özel bankaların da katılmasıyla iktisadi faaliyetteki toparlanmayı güçlü görmeye başlıyoruz. İvme kazanan kur tesirinden arındırılmış kredi büyümesi yüzde 27,3 düzeyinde gerçekleşti. Ticari kredilerin yılı 27,4 yurt içi talep ve beklentilerde güzelleşmenin müspet istikamette gözlendiği ortaya çıkıyor.
Olağanlaşmanın sürat kazanmasıyla önlemlerin tesiriyle kamu bankaların öncülüğünde konut ticari taşıtlar çeşitli bölümlere yönelik kampanyalarla üzerinde çalışmakta olduğumuz yeni istihdam paketi iktisatta güzelleşmeyi desteklemeye devam edecek.
Düşük maliyetli konut kredisi son 133 bin başvuruyu geçti. Şu ana kadar 101 binin üzerinde 25 milyar liralık tahsis edildi. Pazar ve talep daralmaları hudutlardaki tedbirler ihracat 10.8 artış kaydetti.Nisana nazaran haziran ayının birinci 21 gününde ihracatımız bir evvelki yılın haziranına nazaran yüzde 24,6 artış gösterdi. Trendin güçlü formda devam ettiğini gösteriyor. Avrupa PMI sayıları ticari ortaklarımızda da toparlanmanın sürdüğünü göstermesi ihracatta da toparlanmanın başladığını gösteriyor.
Ertelenmiş talebin devreye girmesi ve alınan önlemlerle birlikte Türkiye'nin 'V' biçiminde toparlanmayla çıkarak kısa vakitte potansiyel büyümesine yakınsamasını bekliyoruz. Büyüme trendine baktığımızda ihracatın yüksek katma pahalı üretime dayalı modeli hayata geçirmeye devam edeceğiz.
Bilhassa pandemi devrinde verdiğimiz refleksleri davette bulunmak istiyorum pandemi açıklarını kapatacak devirdeyiz. Yüksek etkin kalite karlılık sağlıklı görünüme sahip 2020 nisan itibariyle yıllıklandırılmış özkaynak karlılığı 11,3 sermaye yeterlilik rasyosu 18,6 ile yüzde 8 olan yasal minimum hududun hayli üzerinde.
Türkiye iktisat değişim ve dönüşüm sürecinden geçiyor. Yeni devir iki temel gaye var finansal istikrar ve güvenliği güçlendirmek. Finansal ve ekonomik altyapısını güçlendirmek ikincisi yüksek katma pahalı üretim yoluyla ihracatın istihdam yoluyla artış sağlayarak cari dengeyi güçlendirerek sağlam temelller üzerine iktisat inşa etmek.
Değişim sürecinde bankalar olarak nasıl devlet olarak birtakım şeyleri değiştiriyorsak bankacılık dalı bankaların kimi eski alışkanlıklardan kurtulması ve kabuk değiştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Kalkınma maksatlarıyla daha uyumlu bankacılık yapmanızı bekliyoruz.
Bunu yerine getirirken aldığınız kararlar toplumsal toplumsal refahını etkiliyor ulusal bir şuurla hareket etmenizi bekliyoruz. Ülkenin menfaati için topladığınız yerli üretimin ve ihracatın finansmanına istihdam oluşturucu alanlara yönlendirmelisiniz. Kısa vadeli karlılık için uzun vadeli bakmıyorlar. Süratli biçimde ülke kaynaklarını farklı manalarda kullanayım motivasyonuyla hareket edilmemeli. En verimli nerede kullanılacaksa o alanda kullanılmalı kaynaklar. Ülke zenginleştikçe en evvel kazanacak bölüm bankacılık kesimi.
Bir çok farklı bölümde yatırımcıları yönlendirecek kalitede uzman gruplar ve gerçek bölümü de eğitecek yönlendirecek istikamet verecek takımlar oluşturmak lazım. Krediyi sağladık yatırımcıyı kendi haline bırakıyoruz. Bırakmamamız lazım fizibilite kademesinde projeleri takip etmemiz lazım. Ortaksınız takip etmelisiniz. Kredi sattım tamam o kredilerin muvaffakiyet geri dönmesi yatırımın başarılı olması tüketimde ithal yerine yerli eserleri geçirecek bölümlere takviye olunmalı. Masanın en değerli tarafı sizsiniz. İthalatçı firmalar eski sisteme geri döneriz zannediyor
Alternatif senaryolar ayrıntılar mümkün. Çalıştıkça alternatif üretiliyor yerli üreticilerle tüketici finansmanı muahedesi yapmanız lazım. Yerli üretim için dayanak sağlaması lazım hedefine uygun kredi kullanıldığından emin olmanız için kontrol sistemleri kurmanız takip etmeniz lazım.
Finansal istikrarı tehdit eden spükelütif alanlarda kullanılmaması için kontrol yapmanız lazım. Finansal ekonomik güvenliğin karşısında görülmedik düzeyde devletin piyasa nezaret kabiliyetine ulaştı. İlgili kurumlar finansal ve istikrarı tehdit edecek her yeye karşı teyakküzda ve bunu yapabilecek güce sahip.
Türkiye çok güçlü altyapıya kavuştu. Etkin rasyo düzenlemesinin etrafından dolaşmak ve rasyoyu tutturmak için süreçler duyuyoruz. Bunlardan kaçınmak lazım. Düzenlemelere içtenlikle uygulamak yazım. bazı bankalar koordine olmuşlar ve değerleme şirketlerini baskı altına alıyorlar. Almamak lazım. Onları yönlendirecek bağımsızlıklarına ziyan verecek davranışlardan kaçınmak lazım. Uzun vadeli müşteri bağlantılarına odaklanmak lazım. Müşterilerin hassasiyetlerini dinleyelim kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanmalı.
Faiz artırmadan firmaların likidite idarelerini zorlaştırmadan ekonomik aktiviteye ziyan vermeden bu süreci yönetmek lazım.
Bu devirde empatinin daha ağır halde sergilenmesi gereken günler. Çalışanlarınıza müşteri memnuniyetine ve sadakatine dahayı performans maksatlarını getirin. BDDK yeni çalışma başlattı. Güçte yapmıştık ve ödül-ceza düzeneği oluşturmuştuk. Bizim de müspet takviye vereceğimiz yapı oluşturmak lazım. Birbirinizle rekabet bu manada müspet ayrışacak. Başarılı uygulayan bankalar müspet ayrışacak. Müşteri şikayetlerini titizlike takip etmek çözmek lazım.
Tekrar yapılandırmaları hızlandırın daveti
Yine yapılandırmaları hızlandırmalısınız. Sıkıntıları ötelemek yerine ödeme gücüne uygun yapılandırma oluşturmalısınız. Elinizden geldiğince adaletli takviye oluyorsunuz fakat hızlanmalıyız. Problemli şirketlere ilişkin kredilerin aktarıldığı tek elden tasfiye edildiği tüm bankaların ortak olacağı varlık idare şirketi hazırlığı yürüttüğünüzü biliyorum. Tüm paydaşların kazandığı aktif ve süratli çalışan model ortaya koyabilirseniz biz de devlet olarak bu yapıya tüm takviyesi sağlarız. Daima birlikte üzüm yiyelim gayemiz bu dönem başladı bu adımları atmamız lazım.
Net ve şeffaf biçimde fikirlerimizi paylaşıyoruz. Bu çerçevede ortaya koyulan tüm yaklaşımlar her adımın destekçisi olacağımıza ben buradan kelam veriyorum. Gayemiz, bankacılık dalını bir üst lige Türkiye ile birlikte çıkarmak için hareket etmek.