Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Albert Einstein Kimdir?

Albert Einstein Kimdir?
0
120

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Einstein, 1879 yılında Güney Almanya ’nın Ulm kentinde dünyaya geldi Babası minik bir elektrokimya fabrikasının sahibi, annesi ise, olağan müziğe meraklı, eğitimli bir ev hanımıydı Konuşmaya geç başlaması ve içine kapanık bir çocuk olması, ailesini tedirginliğe düşürmüşse de, sonraki yıllarda bu korkularının gereksizliği anlaşılacaktı Gitgide Artarak meraklı, hayal gücü varlıklı bir çocuk olarak büyüyordu Çocukluğunu Münih ’de geçirdi ve birincil öğrenimini burada yaptı Okulu hiçbir zaman sevemedi Gerçekte de, genç Einstein ’ın ileride ortaya çıkacak dehasının temelleri, kendisinin de daha sonra belirttiği gibi, okulda değil diğer yerlerde atılmıştı
Lise öğrenimini 1894 ’te İsviçre ’de tamamladı ve 1896 ’da Zürih Politeknik Enstitüsü ’ne (ETH) girdi Sonra İsviçre vatandaşı olup, Sırp asıllı bir kız öğrenci ile evlendi Daha Sonra Bern ’de federal patent dairesinde ödev aldı Bu görevden arta kalan zamanlarda çağdaş fizikte ortaya atılmaya başlanan problemler üzerinde göz önünde bulundurmak fırsatını buldu Önce atomun yapısı ve Max Planck ’ın kuantum teorisi ile ilgilendi Brown hareketine ihtimaller hesabını uygulayarak bunun teorisini kurdu ve Avogadro sayısının değerini hesaplayarak teorisini test etti Kuantum teorisinin önemini ilk anlayan fizikçilerden birisi oldu ve bunu ışıma enerjisine uyguladı Bu da onun, ışık tanecikleri veya fotonlar hipotezini kurmasını sağladı Bu yoldan fotoelektrik olayını açıklayabildi Bu çalışmalarını açıklayan ve 1905 yılında “Annalen der Physik dergisinde yayımlanan iki yazısından başka, üçüncü bir yazısı daha çıktı ve bu yazıda görelilik teorisinin temelini attı Teorileri sert tartışmalara yol açtı 1909 ’da Zürih Üniversitesi ’nde öğretim görevlisi oldu Prag ’da bir yıl kaldıktan daha sonra, Zürih Politeknik Enstitüsü ’nde profesör oldu 1913 ’de Berlin KaiserWilhelm Enstitüsünde ders verdi ve Prusya Bilimler akademisine aza seçildi İsviçre vatandaşı olarak 1 Dünya Savaşı ’nda nesnel kaldı
Einstein, 20 yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak nitelenebilir Görelilik kuramını geliştirmiş, kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik ve kozmoloji dallarına önemli katkılar sağlamıştır Kuramsal fiziğine katkılarından ve fotoelektrik tesir olayına getirdiği açıklamadan nedeniyle 1921 Nobel Fizik Ödülü ’ne değer görülmüştür (Nobel Ödülü ’nün ve Nobel Komitesi ’nin o zamanki ilkeleri doğrultusunda, bugün en manâlı katkısı olarak nitelendirilen görecelik kuramı artı kuramsal bulunmuş ve ödülde açıkça söz konusu edilmemiştir)
Yabancı ülkelere bir çok seyahat yapmakla birlikte 1933 ’e kadar Berlin ’de yaşadı Almanya ’da yönetime gelen Nasyonal Sosyalist (Nazi) rejimin ırkçı tutumu dolayısıyla, böylece çok Musevi asıllı bilim adamı gibi o da Almanya ’dan ayrıldı Paris ’te College de France ’ta ders verdi; burdan Belçika ’ya oradan da İngiltere ’ye geçti Son olarak Amerika Birleşik Devletleri ’ne gitgide artarak Princeton Üniversitesi kampüsünde faaliyet bildiren Institute for Advanced Study ’de (İleri Araştırma Enstitüsü) profesör oldu 1940 yılında Amerikan yurttaşlığına geçen Einstein, 1955 ’de Princeton ’da yaşamını yitirdi Üvey kızı Margot Einstein, bilim adamının bireysel mektuplarını özenle herkesten saklamış ve kendisinin ölümünden 20 yıl daha sonra daha saklı kalmasını vasiyet etmisti Günümüzde Princeton Üniversitesi göre basılan bu mektuplar bilim adamının gizli kalmış özel yaşamı hakkında garip bilgiler sundu
Fizik alanındaki çalışmaları çağdaş bilimi büyük ölçüde etkiledi Kendisi bilhassa süre ve uzay için düzenlenmiş sadakât(izafiyet) teorisiyle tanındı Bu kuram üç bölüme ayrılmaktaydı: Newton mekaniğinin yasalarını değiştiren ve kütle ile enerjinin eşdeğerli olduğunu öne süren sınırlı sadakât(1905), eğrisel ve sonlu olarak düşünülen dört boyutlu bir evrene ait çekim teorisini veren genel sadakât(1916) ve elektromanyetizma ile yerçekimini aynı alanda birleştiren ayrıntılı denemeler Birincil iki teorinin geçerliliği atom fiziği ve astronomi alanında yapılan deneylerle fazla başarılı bir biçimde sınanmıştır ve modern fiziğin temel taşları arasında yer alırlar
Einstein ’ın söylediği manâlı bir laf vardır: “Ben atomu iyi birşey için keşfettim, millet atomla birbirlerini öldürüyorlar Bilim alanında insanlığa armağan ettikleriyle, dünyanın en büyük bilim adamlarından birisi olarak hala gururla anılmaktadır
Kaynak

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt