Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

ALES Nedir Kimler Girebilir?

ALES Nedir Kimler Girebilir?
0
175

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
85
F-D Coin
0
ALES Ne Zaman Yapılır?Ales Başvurular Ne Zaman Olur?

ALES Nedir?
Ales acılımı ile Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavıdır
ALES Akademik Personel ve Lisanustu Eğitimi Giriş Sınavı anlamına gelmektedir ALES Akademik Kadrolara Atanmak ve Yuksek Lisans İcin Yeni Sınav
Eskiden LES olan sınavın yerine ALES geldi

Akademik Personel ve Lisansustu Eğitimi Giriş Sınavı ALES;

Yuksekoğretim kurumlarında oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan veya oğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda,
ulkemizde lisansustu eğitime girişte,
yurt dışına lisansustu eğitim icin gonderilecek adayların seciminde, ilgili kurumların kullanacakları puanları veren bir sınavdır

AKADEMİK KADROLARA ATANMADA ALES SINAVI KULLANILIR

Yuksekoğretim kurumlarında oğretim gorevlisi, okutman, araştırma gorevlisi, uzman, cevirici ve eğitim oğretim planlamacısı kadrolarına acıktan veya oğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek icin, alanındaki puan turunde yuz uzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar Başarılı olan adaylar, 657 Devlet Memurları Kanununun 48 maddesindeki şartları taşımaları, yuksekoğretim mevzuatı ve Yuksekoğretim Kurulu kararları acısından engel hallerinin bulunmaması kaydıyla, usul ve esasları Devlet universiteleri ve yuksek teknoloji enstituleri senatoları, vakıf yuksekoğretim kurumlarının yetkili organlarınca belirlenecek giriş sınavlarına başvurabilirler Doktora veya sanatta yeterlik derecesine sahip olanlar, bu sınavdan muaf tutulmak suretiyle yuksekoğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına başvurabilirler
Tıpta uzmanlık eğitimine hak kazananların araştırma gorevlisi kadrosuna atanmalarında, bu sınav ile yuksekoğretim kurumlarınca yapılacak giriş sınavlarına katılma şartı aranmaz

YUKSEK LİSANSA BAŞVURABİLMEK İCİN BU SINAV SONUCLARI KULLANILIR

Butun yuksekoğretim kurumları lisansustu programlarına oğrenci secme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuclarını kullanacaklardır
Adayların sınavdan, başvurduğu lisansustu programın puan turunde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar icin 70) puan almaları gerekmektedir Yuksekoğretim kurumları lisansustu programlarına oğrenci seciminde Sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır Yuksekoğretim kurumları secme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları on eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parcası olarak da kullanabileceklerdir

UNİVERSİTELER YURTDIŞINA YUKSEK LİSANS OĞRENİMİ GORMESİ İCİN OĞRENCİ GONDERİRKEN BU SINAV SONUCLARI KULLANILIR

Yuksekoğretim kurumlarının oğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansustu oğrenimi gormek uzere yurt dışına gonderilecek adayların seciminde de bu sınavın sonucları kullanılacaktır Bu yolla yurt dışında lisansustu oğrenim gormek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur Mecburi hizmet yukumluluğu olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansustu oğrenim goreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır

BAZI KAMU KURUMLARI YURTDIŞINDAKİ OĞRENCİYE BURS VERİRKEN BU SINAV SONUCUNU KULLANMAKTADIR

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansustu oğrenim gorecek oğrencilere burs verirken bu sınavın sonuclarından yararlanmaktadırlar Yurt dışındaki oğretim kurumları lisansustu oğrenim gormek uzere kendilerine başvuran adaylardan ulkemizde yapılmış bir sınavın sonuclarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuc belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir
19 Yurt icindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amacları doğrultusunda bu sınavın sonuclarını kullanabilirler

ALES yılda iki kez, ilkbahar ve sonbahar donemlerinde yapılacaktır

Ales'e kimler başvurabiliyor?

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisans programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi gormuş olanlar başvurabilirler

ALES Ne Zaman Yapılır, Başvurular Ne Zaman Olur?

ALES, bahar ve sonbahar donemi olmak uzere yılda 2 kez yapılır Genelde guz donemi kasım ayında, bahar donemi ise nisan ayında yapılır Başvurular da genelde ALES yapılmadan 1 ay evvel falan yapılır Başvuru sureleri OSYM tarafından duyurulur

ALES Barajı Kactır?

Aslında ALESten baraj 55 olsa da her sınavda olduğu gibi bunda da barajı epey bir aşmak gerekiyor Mesela universitelerde akademik personel olmak icin ALESten en az 70 almak gibi bir zorunluluk vardır Bugun edebiyat bolumunden mezun olan birisinin ALESten mutlaka 80 uzerinde bir not alması gerekir

ALES in iceriği nedir?

ALESte 80 sozel ve 80 sayısal olmak uzere toplam 160 soru vardır ALES gectiğimiz sene bahar donemine (2008 Bahar Donemi) kadar iki oturum halinde yapılmakta idi Yani sozelci ve sayısalcı ayırmaksızın ilk 1,5 saat sayısal kitapcık dağıtılmakta, kalan 1,5 saatte de sozel kitapcık dağıtılmakta idi Gectiğimiz bahar donemi ile birlikte arka arkaya iki oturum yerine tek oturumda tek kitapcık dağıtıldı ve herkes istediği bolumden başlayabildi 80 sayılsal sorusu da 40′ı Sayısal 1 ve 40′ı da Sayısal 2 olmak uzere iki bolume ayrıldı Bir sozelcinin Sayısal 1′de yaptığı soru başına alacağı puan, Sayısal 2′de yaptığı sorununkinden daha fazladır

Butun yuksekoğretim kurumları lisansustu programlarına oğrenci secme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuclarını kullanacaklardır

Adayların sınavdan, başvurduğu lisansustu programın puan turunde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar icin 70) puan almaları gerekmektedir

Yuksekoğretim kurumları lisansustu programlarına oğrenci seciminde Sınav puanının, % 50'den az olmamak koşuluyla, ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağını adaylara duyuracaklardır Yuksekoğretim kurumları secme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları on eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parcası olarak da kullanabileceklerdir

Yuksekoğretim kurumlarının oğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansustu oğrenimi gormek uzere yurt dışına gonderilecek adayların seciminde de bu sınavın sonucları kullanılacaktır Bu yolla yurt dışında lisansustu oğrenim gormek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur Mecburi hizmet yukumluluğu olmaksızın, kendi imkanlarıyla yurt dışında lisansustu oğrenim goreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansustu oğrenim gorecek oğrencilere burs verirken bu sınavın sonuclarından yararlanmaktadırlar Yurt dışındaki oğretim kurumları lisansustu oğrenim gormek uzere kendilerine başvuran adaylardan ulkemizde yapılmış bir sınavın sonuclarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuc belgelerini bu kurumlara verebileceklerdir

Yurt icindeki ve yurt dışındaki kurumlar istedikleri takdirde amacları doğrultusunda bu sınavın sonuclarını kullanabilirler