Ankara’nın Mamak ilçesindeki Şehit Ali İhsan Okatan Ortaokulu’nda, M.K. isimli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni, dersinde Alevileri gaye aldı. Ulusal Eğitim Bakanlığı soruşturma başlatıldığını açıkladı.
Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine nazaran, Ankara’nın Mamak ilçesindeki Şehit Ali İhsan Okatan Ortaokulu’nda, kontratlı olarak misyon yapan M.K. isimli din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeninin, 8. sınıf öğrencilerine 20 Eylül'deki ders sırasında “Alevi olanlar parmak kaldırsın” dedikten sonra parmak kaldıran öğrencilere “Aleviler neden abdest alıp namaz kılmıyor? Oruç neden tutulmuyor? sorularını yöneltti. Argümana nazaran M.K., “Biz Hazreti Ali’yi sevmeyiz. Hazreti Ali, peygamber efendimizin eşine küfür etmiş” sözlerini kullandı.
Kimi öğrencilerin, derste yaşananları ailesine anlatması ve okula gitmek istememesi üzerine veliler, M.K. isimli öğretmenle görüştü. Savları kabul etmeyen M.K., velinin zülfikâr kolyesine işaret ederek “Zaten sormama gerek yok. Kimin ne olduğu muhakkak. Boyunlarındaki kolyeden tanıdım kimin ne olduğunu” tabirlerini kullandı.
Müdürlük geçiştirdi
Kelam konusu derste yer alan birtakım öğrencilerin, daha sonra Alevi öğrencilerle dalga geçtiğini de öne süren veliler ise okul müdürlüğüne şikâyette bulundu.
Şikâyette, M.K’nin, “öğrenciler ortasında kutuplaşmaya neden olduğu, öğrencilerin sorun yaşamasına ve ruhsal olarak yıpranmalarına neden olacak formda davrandığı ve öğrencileri olumsuz tarafta etkilendiği” belirtildi. Okul müdürlüğünün ise “M.K. hakkında süreç yapılmadığını ve uyarıldığını, davranışın tekrarlanması durumunda süreç yapılacağını” söylediği kaydedildi. Cumhuriyet’in ulaşmaya çalıştığı okul yetkilileri ise dönüş yapmadı.
Bakanlık soruşturma başlattı
Ulusal Eğitim Bakanlığı skandal olayla ilgili soruşturma başlattı. MEB'den yapılan açıklamada 'Ankara'nın bir ilçesinde bir din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni ile birtakım öğrenciler ortasında geçtiği sav edilen olayla ilgili Bakanlığımız tarafından inceleme/soruşturma başlatılmıştır. Süreç yakından takip edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine hürmetle duyurulur' sözlerine yer verildi.