Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ali Erbaş’tan ‘Atatürk’e lanet’ açıklaması: Ben görevimi yapıyorum

Ali Erbaş’tan ‘Atatürk’e lanet’ açıklaması: Ben görevimi yapıyorum
0
54

dadaş

FD Üye
Etkileşim
1
F-D Coin
70
Diyanet%2DIsleri%2DBaskani%2DAli%2DErbas%2Dhutbeye%2Delindeki%2Dkilicla%2Dbirlikte%2Dcikti%2D238310%2Ejpg

Ahmet Hakan’ın köşesinden aktardığı açıklamaya nazaran Erbaş, vakıflar konusunda Diyanet İşleri Lideri olarak ‘uyarı’ vazifesini yerine getirimiş.

Erbaş’ın açıklaması ve Ahmet Hakan’ın hususa dair yazısı şöyle:

Diyanet İşleri Lideri Prof. Ali Erbaş’la konuştum.

“Atatürk’e lanet ettiğiniz biçiminde bir tenkitle karşı karşıyasınız. Bu hususta ne söylemek istersiniz?” dedim.

*

Ali Erbaş, yazılı bir açıklamayla mevzuya açıklık getirmeyi tercih etti.

Ali Erbaş’ın gönderdiği açıklamayı, noktasına virgülüne dokunmadan motamot yayınlıyorum:

Ali Erbaş: Vefat edene dua edilir, beddua değil

*

Merhaba Ahmet Beyefendi.

Ayasofya hutbemde temas ettiğim “Vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar; vâkıfın koşulu vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar” tabiriyle ilgili şu açıklamayı yapabilirim:

Genel olarak vakfiyelerin sonu, vâkıfın bedduasıyla biter.

“Bu vakfımı kimler hedefi dışında kullanırsa Allah’ın, meleklerin, peygamberlerin, tüm Müslümanların laneti onların üzerine olsun” formunda.

Ben de hutbede buna atıfta bulundum.

Yalnızca Ayasofya’yı değil tüm vakıf mallarını kastettim.

Geçmişi değil, bundan sonrasını kastettim. “Uğramıştır” demedim, “Çiğnerse lanete uğrar” dedim.

Atatürk 82 sene evvel vefat etti. Vefat eden insanlara dua edilir, beddua değil. Geçen geçmiştir, Allah Teala da “tilke ümmetün kad halet, lehâ mâ kesebet ve leküm mâ kesebtüm” (Onlar gelip geçen bir ümmettiler. Onların kazandıkları kendilerine, sizin kazandıklarınız sizedir. Siz onların yaptıklarından sorumlu değilsiniz) (Bakara 141) ayetiyle bizi uyarmaktadır.

Biz geçmişe takılmadan geleceğe bakmalıyız.

Kaldı ki Ayasofya’nın müzeye dönüştürülmesi konusunda Atatürk’ün dahlinin olup olmadığı da tarihçiler ortasında tartışmalı bir husustur.

Kısacası bizim millet olarak vakıf mallarını müdafaa konusunda çok titiz olmamız gerekir. Bunu sağlamanın tek yolu kanunlarla korkutarak olmamalı. Farklı yollarla vicdanlar harekete geçirilmeli ve inanç prensipleri de devreye sokulmalı. 

Diyanet İşleri Lideri olarak bunu Müslümanlara hatırlatmak benim vazifem. Ben misyonumu yapıyorum.

Ancak birileri benim misyonum gereği hatırlattığım konular üzerinden bilerek ya da bilmeyerek tefrika çıkarıyor.

Bizim inancımızda vâkıfın (vakfedenin) vasiyeti nass kararındadır. Ona uymak gerekir.

Bunu Müslümanlara Diyanet İşleri Liderinin mescitte, hutbede hatırlatması son derece olağan bir davranıştır, polemik konusu yapmak yeterli niyetli bir tutum değildir.

Allah yar ve yardımcımız olsun.

*

Benim hususla ilgili yorumum şudur:

Bu tartışmayı sürdürmek doğal ki mümkün. Lakin tartışmayı sürdürürken Prof. Ali Erbaş’ın yaptığı bu son açıklamayı dikkate almak kural.

858,496Konular
981,659Mesajlar
29,728Kullanıcılar
berat21321Son üye
Üst Alt