allah dostları ve sevdikleri üç şey allah dostları bayan allah dostları dostlarından güzel sözler Cenabi Rabbul Âlemin hazretleri buyurdu: sikintilari kaldirmak, günahlari magfiret etmek, ayiplan setretmek Peygamber efendimiz buyurdular ki: Dünyanizdan bana üç sey sevdirildi: güzel koku, helal nisa (kadin), gözüm nuru olan namaz Hz Ebubekir (ra) ise bana üç sey sevdirildi ya rasulullah: senin yüzüne bakmak Kizimin Rasulullah'in zevcesi olmasi, senin yolunda mal harcamak Hz Ömer (ra) bana üç sey sevdirildi Iyilikle emretmek, kötülükten nehyetmek eski kaftan giymek Hz Osman(ra) Dünyada bana üç sey sevdirildi Aç doyurmak, kuran okumak, çiplak giydirmek Hz Ali (ra) bende dünyadan üç seyi sevdim: misafire hizmet etmek, yaz gününde oruç tutmak, düsmana kiliç vurmak Ibni Abbas (ra): Bana da üs sey sevdirildi: mahlûkattan uzlet, Allah ile ünsiyet, Allah'a tövbekâr edinmek Hz Hasan (ra): Bana da üç sey sevimli geldi: geceleri namaz kilmak, sözün dogrusunu söylemek, hastalari gezmek Hz Hüseyin (ra): Ben üç seyi sevdim: Allah'a Muhabbet, Allah için fukaraya sefkat, Allah yolunda sahadet Hz Hamza (ra) Bana da üç sey şirin gelir: Ahde vefa, emaneti eda, cemaate devam Hz Ayse bana şirin gelen üç sey: esas babaya ikram, helal gelir, haramdan sakinmak Hz Fatima ise: yetimlere sefkat, komsuya ihsan, fakir ve zayiflara acıma Mikail (as): aglayan göz, zikreden lisan, titrek kalb Israfil (as):ilmiyle amil âlim, sabirli zahid, acize yardim Ölüm Meleği (birli): Allah'a tevekkül, Allah'in kaderine riza, Allah'in emrine itaat Cebrail (birli):delalette olanlari hidayet etmeyi, Allah itaatkâr olan gariplerle ünsiyet etmeyi, darlik içinde olan ailelere yardim etmeyi