allah nasil konuk edilir ALLAH NASIL KONUK EDİLİR? Musa Aleyhisselâmın ümmeti: Ya Musa! Rabbimizi yemeğe eğlence ediyoruz Buyursun bir gün misafirimiz olsun Nemiz varsa ikram etmeye hazırız, dediklerinde Musa Aleyhisselâm, onları azarladı «Nasıl olur, Allah (haşa) yemekten, içmekten ve mekândan münezzehtir» diyerek yeniden böyle bir şeyi akıllarından bile geçirmemelerini tenbihledi Fakat Musa Kelîmullah Turu Sina'ya çıkıp, bir takım münasaatta bulunmak istediğinde, Allah tarafından şöyle haykırma olundu: «Ya Musa niçin kullarımın davetini bana getirip söylemiyorsun?» Musa Aleyhisselâm: «Ya Rabbi, böyle daveti size gelip söylemekten haya ederim Nasıl olur, Zatı Ulûhiyetiniz onların söylediklerinden beridir» dedi Allah (cc): «Söyle kullarıma, onların davetine Cuma akşamı geleceğim» buyurdu Musa Aleyhisselâm gelip kavmini durumdan farkında olan etti, hazırlığa başlandı, koyunlar, sığırlar kesildi Muhtemel olduğu kadar mükellef bir yemek yemek sofrası hazırlandı Çünkü konuk gelecek olan ne bir vali, ne bir padişah, ne bir diğer yaratıktı Kâinatın yaratıcısı misafir olarak gelecekti Hazırlıklar tamamlandıktan sonradan, akşam üstü uzaktan yollardan geldiği muhakkak; bitkin argın, üstübaşı birbirine karışmış bir yaşlı gelip: «Ya Musa! Uzaktan yollardan geldim, acım, bana bir arz yemek yemek verin de karnımı doyurayım» dedi Hz Musa: Telaş etme, hele şu testiyi al da azıcık su getir bakalım Senin de bir katkın bulunsun Azıcık sonradan Allah (cc) gelecek, dedi Natürel adam daha fazla diretmeden çekip gitti Yatsı vakti oldu, beklenen misafir halâ gelmedi Sabahtan oluncaya dek beklediler, halâ gelen giden yoktu Neyse ümidi kestiler Hz Musa taaccüp içinde idi İkinci gün Hz Musa Tur'a gidip: Ya Rabbi, mahcup oldum, ümmetim: «Ya Sen bizi kandırdın, ya Allah sözünde durmadı» diyorlar dediğinde, şöyle hitap olundu: Geldim ya Musa, geldim Açım dedim, beni suya gönderdin, bir lokma ekmek bile vermedin Beni ne sen, ne kavmin ağırladı» Bunun üstüne Hazreti Musa Kelîmullah: Ya Rabbi bir ihtiyar geldi sadece, o da bir kuldu, Allah değildi Bu nasıl olur? dediğinde Cenabı Allah: «İşte ben o kulum ile beraberdim Onu doyursa idiniz, beni doyurmuş olacaktınız Çünkü ben ne semalara, ne yerlere sığarım, ben oysa aciz bir kulumun kalbine sığarım Ben o kulumla beraber gelmiştim Onu aç olarak geri göndermekle, beni geri göndermiş oldunuz» buyurdu Seslenmek ama, Allah için yapılan her şey, kişisel olarak Allah'ın kendisine üretilmiş gibi olmakta, Allah o kimseden razı olmaktadır Kaynak: Büyük Dini Hikayeler, İbrahim sıddık İmamoğlu, Osmanlı Yayınlama