Almanların En Meşhur Yemekleri
Almanların Yemek Kulturu
Alman mutfağı Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir Yuzyıllar boyunca bolgeden bolgeye gercekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini surdurmuştur
Alman mutfağı, bolgeden bolgeye farklılık gostermektedir Bavyera ve Suabiya'nın guney bolgeleri buna ornektir Bu bolgelerin mutfak kulturu; Avusturya ve İsvicre'ninkine benzerdir Domuz eti, sığır eti ve kumes hayvanları eti ile yapılan yemek ceşitleri Almanya'da tuketilen yemeklerin onde gelenleridir
Hem ulusal, hem bolgesel nitelikte bircok onemli yoresel yemek bulunmaktadır İlk zamanlar yoresel haldeki bir cok yemek, gunumuzde değişiklikler gecirerek ulke capına yayılmışlardır
Domuz eti Alman mutfağında onemli yer tutar
Hemen hemen butun bolgelerde yemekler sosisle yenir
Genel olarak sosisler icin hardalı bir kenarda tutarsak, Alman yemekleri nadiren acı ve baharatlıdır en populer baharatlar maydanoz, defne, kekik, frenk soğanı, karabiber (cok az miktarda), ardıc meyvası ve kimyon'dur Yılbaşı zamanlarında yapılan tatlı keklerde ve bazende sosislerin hazırlanmasında coğunlukla kakule, anason tohumu ve tarcın kullanılır fakat bu baharatların Alman yemeklerinde kullanımı ise cok nadirdir Reyhan, adacayı, keklik otu ve kırmızı biber gibi diğer baharat ve otlar da son zamanlarda populerlik kazanmaktadır
En populer sebzeler patates, lahana, havuc, şalgam, ıspanak ve fasulyedir
Sarımsak insanların nefesinin kotu komasını sağladığından dolayı sevilmemekteydi ve bu yuzden Alman mutfağında hicbir zaman onemli bir yer edinememiştir fakat son on yıldır Fransa, İtalyan, İspanyol, Portekiz, Yunan ve Turk mutfağı'nın etkisiyle popularitesi artmaktadır
Ulke capında pasta ve turta bakımından bir cok ceşit bulunmaktadır, en fazla tercih edileni ise taze meyvalardan yapılanlarıdır Elma, erik, vişne ve cilek duzenli olarak pastalarda kullanılan meyvalardır Quark peynirinden yapılan Cheesecake oldukca populerdir Schwarzwälder Kirschtorte kirazdan yapılan yine oldukca bilindik bir pastadır Alman coreği (deliksizdir), marmelatlı veya diğer tatlı dolgularla yapılan mayalı hamur toplarıdır ve bolgeden bolgeye değişmekle birlikte coğunlukla Berliner, Pfannkuchen, Kreppel veya Krapfen isimlerini almaktadır Eierkuchen, Fransız Crèpes'e kıyasla geniş fakat oldukca ince bir pankektir
Ekmek konusunda Alman mutfağı, Doğu Avrupa'ya Batı'ya kıyasla daha yakındır Tanımına bağlı olarak, beyaz buğday ekmeğinden gri (Graubrot) ve siyah(Schwarzbrot) ekmeğe kadar, ozellikle de koyu kahverengi cavdar ekmeği olmak uzere 300600 arasında farklı ekmek ceşidi bulunmaktadır Bircok tur ekmek hem buğday, hem de cavdar ununu beraber barındırmaktadır (Mischbrot denen karma ekmek), bunun yanında kepekli ekmek ve kepek tohumları (keten tohumu, ayciceği tohumu veya bal kabağı tohumları) da bulunmaktadır Vestfalyan siyah ekmek olan Cavdar ekmeği, fırınlanmadan buharda pişirilir ve kendine ozel tatlımsı bir lezzete sahiptir
Almanların Yemek Kulturu
Alman mutfağı Alman ulusunun yemek tarzından ileri gelmektedir Yuzyıllar boyunca bolgeden bolgeye gercekleşen sosyal ve politik değişiklikler etkisiyle mutfak gelişimini surdurmuştur
Alman mutfağı, bolgeden bolgeye farklılık gostermektedir Bavyera ve Suabiya'nın guney bolgeleri buna ornektir Bu bolgelerin mutfak kulturu; Avusturya ve İsvicre'ninkine benzerdir Domuz eti, sığır eti ve kumes hayvanları eti ile yapılan yemek ceşitleri Almanya'da tuketilen yemeklerin onde gelenleridir
Hem ulusal, hem bolgesel nitelikte bircok onemli yoresel yemek bulunmaktadır İlk zamanlar yoresel haldeki bir cok yemek, gunumuzde değişiklikler gecirerek ulke capına yayılmışlardır
Domuz eti Alman mutfağında onemli yer tutar
Hemen hemen butun bolgelerde yemekler sosisle yenir
Genel olarak sosisler icin hardalı bir kenarda tutarsak, Alman yemekleri nadiren acı ve baharatlıdır en populer baharatlar maydanoz, defne, kekik, frenk soğanı, karabiber (cok az miktarda), ardıc meyvası ve kimyon'dur Yılbaşı zamanlarında yapılan tatlı keklerde ve bazende sosislerin hazırlanmasında coğunlukla kakule, anason tohumu ve tarcın kullanılır fakat bu baharatların Alman yemeklerinde kullanımı ise cok nadirdir Reyhan, adacayı, keklik otu ve kırmızı biber gibi diğer baharat ve otlar da son zamanlarda populerlik kazanmaktadır
En populer sebzeler patates, lahana, havuc, şalgam, ıspanak ve fasulyedir
Sarımsak insanların nefesinin kotu komasını sağladığından dolayı sevilmemekteydi ve bu yuzden Alman mutfağında hicbir zaman onemli bir yer edinememiştir fakat son on yıldır Fransa, İtalyan, İspanyol, Portekiz, Yunan ve Turk mutfağı'nın etkisiyle popularitesi artmaktadır
Ulke capında pasta ve turta bakımından bir cok ceşit bulunmaktadır, en fazla tercih edileni ise taze meyvalardan yapılanlarıdır Elma, erik, vişne ve cilek duzenli olarak pastalarda kullanılan meyvalardır Quark peynirinden yapılan Cheesecake oldukca populerdir Schwarzwälder Kirschtorte kirazdan yapılan yine oldukca bilindik bir pastadır Alman coreği (deliksizdir), marmelatlı veya diğer tatlı dolgularla yapılan mayalı hamur toplarıdır ve bolgeden bolgeye değişmekle birlikte coğunlukla Berliner, Pfannkuchen, Kreppel veya Krapfen isimlerini almaktadır Eierkuchen, Fransız Crèpes'e kıyasla geniş fakat oldukca ince bir pankektir
Ekmek konusunda Alman mutfağı, Doğu Avrupa'ya Batı'ya kıyasla daha yakındır Tanımına bağlı olarak, beyaz buğday ekmeğinden gri (Graubrot) ve siyah(Schwarzbrot) ekmeğe kadar, ozellikle de koyu kahverengi cavdar ekmeği olmak uzere 300600 arasında farklı ekmek ceşidi bulunmaktadır Bircok tur ekmek hem buğday, hem de cavdar ununu beraber barındırmaktadır (Mischbrot denen karma ekmek), bunun yanında kepekli ekmek ve kepek tohumları (keten tohumu, ayciceği tohumu veya bal kabağı tohumları) da bulunmaktadır Vestfalyan siyah ekmek olan Cavdar ekmeği, fırınlanmadan buharda pişirilir ve kendine ozel tatlımsı bir lezzete sahiptir
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.