iltasyazilim
FD Üye
Almanların Özel Yemekleri Nelerdir
Almanların Özel Yemek Yemek Tarifleri
Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir Bu bölgelerin mutfak kültürü Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir
Alman mutfağı ve jurnal yemek yemek alışkanlıkları birçok mutfaktan etkilenmiştir Pizza ve makarna gibi İtalyan yemekleri, Döner gibi Türk ve Arap yemekleri bilhassa büyük şehirlerde oldukça yaygın olarak satılmaktadır Uluslararası burger zincirleri ve Çin restorantları ülkenin birçok yerine yayılmıştır Hint, Japon ve öteki Asya mutfaklarının popüleritesi artmaktadır Yüksek profilli dokuz Alman restorantı, restorantları milletlerarası derecelendiren Michelin Rehberi göre üç yıldızlı olarak duyuru edilmiştir Yeniden 15 restorant iki yıldız almıştır
Şarabın ülkenin çoğu kesiminde yaygın olmasına karşın Almanya'nın milli içkisi bira olarak bilinmektedir Almanya'da birey başına bira tüketimi yıllara kadar düşmesine rağmen, birey başına yıllık 116 litre ile üst sıralardaki yerini korumaktadır 18 batı ülkesi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda Almanya; birey başına alkolsüz içecek tüketimi konusunda 14, birey başına meyve suyu tüketiminde ise 3 olmuştur Bunların dışarıda, mineralli su ve Schorle (meyve suyuyla karıştırılmış) Almanya'da oldukça popülerdir
SOSİSLİ ALMAN POĞAÇASI
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
125 gr eritilip ılıtımış nebati margarin
1 adet yumurta
1 nehir kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
İçi için;
6 adet sosis
1 adet minik yükseklik kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
5 akarsu kaşığı domates salçası (2 yemek kaşığı ketçap da kullanabilirsiniz)
2 akarsu kaşığı kuru kekik
Üzeri için;
2 adet yumurtanın sarısı
2 yemek yemek kaşığı susam
Yapılışı
Yoğurt ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir vahşi koyun Üstüne eritilip ılıtılmış margarin ekleyin Tuz, kabartma tozunu ekleyin Unu da azar azar katarak yoğurmaya başlayın Yaklaşık 23 dakika, ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye dek yoğurun Hamuru toparlayın ve üzerine mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin, içini sıralamak için; incecik doğranmış soğan ve sıvıyağı küçük bir tavaya koyun Orta ısılı ateşte, kesintisiz kanştırarak 2 dakika dek kavurun, fidan gibi halkalar halinde doğradığınız sosisleri ve salçayı ek edip (ketçap da kullanabilirsiniz) 23 dakika daha kavurduktan sonradan ocaktan alın ve soğumasını bekleyin Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar kopanp parçalan avuçlarınız arasında nehir tabağı büyüklüğünde açın Hamurlann ortalarına ikişer tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup kenarlarını üzerine doğru toplayın Yuvarlayıp fınn kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin Üzerlerine fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve daha alçaküst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 2530 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın Sıcak veya ılık olarak servise sunun
KARAORMAN PASTASI
Malzemeler
180 gr kakaolu pandispanya
280 gr çekirdeksiz vişne kompostosu taneleri
40 gr rendelenmiş bitter çikolata
75 gr pudraşekeri (1 çorba kş)
Krem şokola tereyağı için:
10 gr margarin
85 gr kakao
75 gr tozşeker
akarsu kş su
75 gr tereyağı (5 çorba kş)
Kreması için:
125 ml krem şanti
45 gr tozşeker (3 çorba kş)
10 gr un (4 çay kş)
5 gr buğday nişastası (2 çay kş)
10 gr süttozu (2 nehir kşJ
30 gr vanilin (4 çorba kş)
1 adet yumurta (çırpılmışj
90 ml su (6 çorba kş)
Yapılışı
Krem şokola tereyağını sıralamak için önce margarin ve kakaoyu ezerek karıştırıp, kakaolu margarin haline getirin Bir cezvede şekeri ve suyu kısık ateşte karıştırarak pişirin İçine tereyağını katarak eriyinceye kadar karıştırın Ateşten alıp, içine kakaolu margarini ekleyin, karıştırarak eritin
Krem şantiyiyi bir çırpma kabına koyun 1 çorba kaşığı tozşeker ile birlikte mikserde çırparak vurulmuş krem şantiyi elde edin Öteki bir kapta unu, nişastayı, kalan şekeri, süttozunu, vanilini, yumurtanın yarısını ve suyu çırparak karıştırın İçine vurulmuş krem şantiyiyi katıp, baştan karıştırın Kremanızı serin bir yerde bekletin
Kakaolu pandispanyayı bir testereli bıçak ya da iple enlemesine ikiye bölün Birincil katın üstüne hazırladığınız kremanın yarısını yayıp, spatula ile düzleyin Vişne tanelerini kremanın üzerine dizin Kalan kremayı vişnelerin üzerine yayıp, düzleyin ve ikinci kat pandispanyayı yerleştirin Pastanın her tarafına krem şokola tereyağını sürün Rendelenmiş çikolataları serperek her yerini kaplayın İnce bir tel süzgeçten üstüne pudraşekeri serperek pastanızı tamamlayın
ALMAN PASTASI
Malzemeler
3 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
1 kahve fincanı su
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 nehir kaşığı kabartma tozu
KREMA İÇİN
1 yumurta
3 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 dere kaşığı limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI:
1 20 cm çapında yuvarlak kalıp yağlanıp unlanır
2 3 yumurta, 3 kahve fincanı şeker, limon kabuğu rendesi, alüminyum olmayan bir tencerede çarpılıp iyice koyulaştırılır
3 Kabartma tozu katılmış un elenir, çarpılmadan hafifçe karıştırılır
4 1 kahve fincanı su konur 1 2 kere daha karıştırılıp kalıba boşaltılır Orta ısılı fırında 30 35 dakika pişirilir
KREMANIN YAPILIŞI:
1 Alüminyum olmayan bir tencerede 1 yumurta, 3 kaşık şeker, 3 kaşık un azar azar süt ilavesiyle ezilir Limon kabuğu rendesi ile sütün tamamı konup karıştırarak pişirilir
2 Kaymak tutmaması için çarpılarak soğutulur
3 Soğuduktan daha sonra kalıptan çıkarılan kek enine iki parçaya kesilir Alt parçaya kremanın tamamı konup yayılır Öteki parça üzerine kapatılır, hafifçe bastırılır
4 Servis tabağına alınıp üstüne çokça Pudra şeker elenir
YORTU EKMEĞİ
Malzemeler
120 gr (8 çorba kaşığı 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
30 gr taze (yaş) maya
120 gr (12 su bardağı) + 1 dere kaşığı şeker
3+12 su bardağı ılık su
1,5 kg (12+12 su bardağı) un
12 kahve kaşığı karanfil (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tuzlu
60 gr (13 su bardağı) kuru kayısı (doğranmış)
60 gr (13 su bardağı) kuru elma (doğranmış)
300 gr (2 su bardağı) fındık (kabukları soyulup, tüm bırakılmış)
180 gr (1 su bardağı) kuru üzüm
120 gr (23 su bardağı) doğranmış meyve kabuğu şekerlemesi
Yapılışı
1 tatlı kaşığı tereyağla 3 tepsiyi hafifçe yağlayıp, bir kenara bırakınız
Mayayı ufak bir kaseye ufalayıp, 1 dere kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz Ilık sudan 12 su bardağı ekleyip, şekerli mayayı kabartınız Kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 15 20 dakika, mayalı karışım kabarıp köpükleninceye kadar bekletiniz
Unun yarısını (6+14 su bardağı) büyük bir kaseye eleyip, karanfil ve tuzu katınız Karışımın ortasında bir çukur açıp mayalı karışımı, kalan 120 gr (8 çorba kaşığı) eritilmiş tereyağı ve kalan 3 su bardağı ılık suyu içine boşaltınız Parmaklarınızla unu yavaş yavaş sulu malzemeyle karıştırıp, kaseyi 15 dakika bir kenarda bekletiniz
Kalan 6+14 su bardağı unu büyük bir kaseye koyup, kuru kayısı, elma, fındık, kuru üzüm ve meyve kabuğu şekerlemesini ekleyiniz Ellerinizle unlu meyveleri mayalı karışıma katıp, hamuru unlanmış tezgaha çıkararak, pürtüksüz ve esnek olana kadar tamamen yoğurunuz
Kaseyi çalkalayıp en ince ayrıntısına kadar kuruladıktan daha sonra, hafifçe yağlayınız Ellerinizle hamuru top haline getirip kaseye koyunuz Hamurun üstünü hafifçe unlayıp, pak ve ıslak bir bezle örterek, kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 11,5 saat, hamur 2 kat kabarana değin bekletiniz
Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha alıp, 2 dakika yoğurunuz Belirgin bir bıçakla hamuru 3 eşit parçaya kesip, her parçayı top haline getiriniz Hamur toplarını yağladığınız tepsilere yerleştirip, üstlerini nemli bezle örterek sıcak bir yerde 30 40 dakika, 2 kat kabarana değin bekletiniz
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220* C) getirip, ısıtınız
Hamurlar kabarınca tepsileri fırına sürüp, 15 dakika pişiriniz Fırının sıcaklığını biraz düşürüp (190°C), 30 dakika daha, ekmeklerin üstü kabuk bağlayıp nar gibi kızarana değin pişiriniz
Tepsileri fırından alıp, ekmeklerin altlarına parmaklarınızla vurunuz Eğer davul gibi manâsız ses verirse pişmiş demektir Anlamsız ses vermezse fırının sıcaklığını birazcık daha düşürüp (150°C), tepsileri bitmiş fırına sürerek 510 dakika daha pişirinizTepsileri fırından alıp, ekmekleri ızgara üstünde soğuttuktan daha sonra, servis ediniz *
Almanların Özel Yemek Yemek Tarifleri
Alman mutfağı, bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir Bavyera ve Suabiya'nın güney bölgeleri buna örnektir Bu bölgelerin mutfak kültürü Avusturya ve İsviçre'ninkine benzerdir Domuz eti, sığır eti ve kümes hayvanları eti ile yapılan yemek yemek çeşitleri Almanya'da tüketilen yemeklerin önde gelenleridir
Alman mutfağı ve jurnal yemek yemek alışkanlıkları birçok mutfaktan etkilenmiştir Pizza ve makarna gibi İtalyan yemekleri, Döner gibi Türk ve Arap yemekleri bilhassa büyük şehirlerde oldukça yaygın olarak satılmaktadır Uluslararası burger zincirleri ve Çin restorantları ülkenin birçok yerine yayılmıştır Hint, Japon ve öteki Asya mutfaklarının popüleritesi artmaktadır Yüksek profilli dokuz Alman restorantı, restorantları milletlerarası derecelendiren Michelin Rehberi göre üç yıldızlı olarak duyuru edilmiştir Yeniden 15 restorant iki yıldız almıştır
Şarabın ülkenin çoğu kesiminde yaygın olmasına karşın Almanya'nın milli içkisi bira olarak bilinmektedir Almanya'da birey başına bira tüketimi yıllara kadar düşmesine rağmen, birey başına yıllık 116 litre ile üst sıralardaki yerini korumaktadır 18 batı ülkesi üzerinde yapılan incelemeler sonucunda Almanya; birey başına alkolsüz içecek tüketimi konusunda 14, birey başına meyve suyu tüketiminde ise 3 olmuştur Bunların dışarıda, mineralli su ve Schorle (meyve suyuyla karıştırılmış) Almanya'da oldukça popülerdir
SOSİSLİ ALMAN POĞAÇASI
Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
125 gr eritilip ılıtımış nebati margarin
1 adet yumurta
1 nehir kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
4 su bardağı un
İçi için;
6 adet sosis
1 adet minik yükseklik kuru soğan
2 yemek kaşığı sıvıyağ
5 akarsu kaşığı domates salçası (2 yemek kaşığı ketçap da kullanabilirsiniz)
2 akarsu kaşığı kuru kekik
Üzeri için;
2 adet yumurtanın sarısı
2 yemek yemek kaşığı susam
Yapılışı
Yoğurt ve oda sıcaklığında bekleyen yumurtayı derin bir vahşi koyun Üstüne eritilip ılıtılmış margarin ekleyin Tuz, kabartma tozunu ekleyin Unu da azar azar katarak yoğurmaya başlayın Yaklaşık 23 dakika, ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye dek yoğurun Hamuru toparlayın ve üzerine mutfak peçetesiyle örterek oda sıcaklığında 30 dakika bekletin, içini sıralamak için; incecik doğranmış soğan ve sıvıyağı küçük bir tavaya koyun Orta ısılı ateşte, kesintisiz kanştırarak 2 dakika dek kavurun, fidan gibi halkalar halinde doğradığınız sosisleri ve salçayı ek edip (ketçap da kullanabilirsiniz) 23 dakika daha kavurduktan sonradan ocaktan alın ve soğumasını bekleyin Dinlenen hamurdan pinpon topu büyüklüğünde parçalar kopanp parçalan avuçlarınız arasında nehir tabağı büyüklüğünde açın Hamurlann ortalarına ikişer tatlı kaşığı kadar iç harcından koyup kenarlarını üzerine doğru toplayın Yuvarlayıp fınn kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin Üzerlerine fırçayla çırpılmış yumurta sarısı sürün 5 dakika önceden ısıtıp 180 dereceye ve daha alçaküst konuma ayarladığınız fırının orta rafında 2530 dakika, üzerleri altın sarısı oluncaya kadar pişirip çıkarın Sıcak veya ılık olarak servise sunun
KARAORMAN PASTASI
Malzemeler
180 gr kakaolu pandispanya
280 gr çekirdeksiz vişne kompostosu taneleri
40 gr rendelenmiş bitter çikolata
75 gr pudraşekeri (1 çorba kş)
Krem şokola tereyağı için:
10 gr margarin
85 gr kakao
75 gr tozşeker
akarsu kş su
75 gr tereyağı (5 çorba kş)
Kreması için:
125 ml krem şanti
45 gr tozşeker (3 çorba kş)
10 gr un (4 çay kş)
5 gr buğday nişastası (2 çay kş)
10 gr süttozu (2 nehir kşJ
30 gr vanilin (4 çorba kş)
1 adet yumurta (çırpılmışj
90 ml su (6 çorba kş)
Yapılışı
Krem şokola tereyağını sıralamak için önce margarin ve kakaoyu ezerek karıştırıp, kakaolu margarin haline getirin Bir cezvede şekeri ve suyu kısık ateşte karıştırarak pişirin İçine tereyağını katarak eriyinceye kadar karıştırın Ateşten alıp, içine kakaolu margarini ekleyin, karıştırarak eritin
Krem şantiyiyi bir çırpma kabına koyun 1 çorba kaşığı tozşeker ile birlikte mikserde çırparak vurulmuş krem şantiyi elde edin Öteki bir kapta unu, nişastayı, kalan şekeri, süttozunu, vanilini, yumurtanın yarısını ve suyu çırparak karıştırın İçine vurulmuş krem şantiyiyi katıp, baştan karıştırın Kremanızı serin bir yerde bekletin
Kakaolu pandispanyayı bir testereli bıçak ya da iple enlemesine ikiye bölün Birincil katın üstüne hazırladığınız kremanın yarısını yayıp, spatula ile düzleyin Vişne tanelerini kremanın üzerine dizin Kalan kremayı vişnelerin üzerine yayıp, düzleyin ve ikinci kat pandispanyayı yerleştirin Pastanın her tarafına krem şokola tereyağını sürün Rendelenmiş çikolataları serperek her yerini kaplayın İnce bir tel süzgeçten üstüne pudraşekeri serperek pastanızı tamamlayın
ALMAN PASTASI
Malzemeler
3 yumurta
3 kahve fincanı toz şeker
4 kahve fincanı un
1 kahve fincanı su
2 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
1 nehir kaşığı kabartma tozu
KREMA İÇİN
1 yumurta
3 çorba kaşığı toz şeker
3 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 dere kaşığı limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI:
1 20 cm çapında yuvarlak kalıp yağlanıp unlanır
2 3 yumurta, 3 kahve fincanı şeker, limon kabuğu rendesi, alüminyum olmayan bir tencerede çarpılıp iyice koyulaştırılır
3 Kabartma tozu katılmış un elenir, çarpılmadan hafifçe karıştırılır
4 1 kahve fincanı su konur 1 2 kere daha karıştırılıp kalıba boşaltılır Orta ısılı fırında 30 35 dakika pişirilir
KREMANIN YAPILIŞI:
1 Alüminyum olmayan bir tencerede 1 yumurta, 3 kaşık şeker, 3 kaşık un azar azar süt ilavesiyle ezilir Limon kabuğu rendesi ile sütün tamamı konup karıştırarak pişirilir
2 Kaymak tutmaması için çarpılarak soğutulur
3 Soğuduktan daha sonra kalıptan çıkarılan kek enine iki parçaya kesilir Alt parçaya kremanın tamamı konup yayılır Öteki parça üzerine kapatılır, hafifçe bastırılır
4 Servis tabağına alınıp üstüne çokça Pudra şeker elenir
YORTU EKMEĞİ
Malzemeler
120 gr (8 çorba kaşığı 1 tatlı kaşığı tereyağı (eritilmiş)
30 gr taze (yaş) maya
120 gr (12 su bardağı) + 1 dere kaşığı şeker
3+12 su bardağı ılık su
1,5 kg (12+12 su bardağı) un
12 kahve kaşığı karanfil (dövülmüş)
1 tatlı kaşığı tuzlu
60 gr (13 su bardağı) kuru kayısı (doğranmış)
60 gr (13 su bardağı) kuru elma (doğranmış)
300 gr (2 su bardağı) fındık (kabukları soyulup, tüm bırakılmış)
180 gr (1 su bardağı) kuru üzüm
120 gr (23 su bardağı) doğranmış meyve kabuğu şekerlemesi
Yapılışı
1 tatlı kaşığı tereyağla 3 tepsiyi hafifçe yağlayıp, bir kenara bırakınız
Mayayı ufak bir kaseye ufalayıp, 1 dere kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz Ilık sudan 12 su bardağı ekleyip, şekerli mayayı kabartınız Kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 15 20 dakika, mayalı karışım kabarıp köpükleninceye kadar bekletiniz
Unun yarısını (6+14 su bardağı) büyük bir kaseye eleyip, karanfil ve tuzu katınız Karışımın ortasında bir çukur açıp mayalı karışımı, kalan 120 gr (8 çorba kaşığı) eritilmiş tereyağı ve kalan 3 su bardağı ılık suyu içine boşaltınız Parmaklarınızla unu yavaş yavaş sulu malzemeyle karıştırıp, kaseyi 15 dakika bir kenarda bekletiniz
Kalan 6+14 su bardağı unu büyük bir kaseye koyup, kuru kayısı, elma, fındık, kuru üzüm ve meyve kabuğu şekerlemesini ekleyiniz Ellerinizle unlu meyveleri mayalı karışıma katıp, hamuru unlanmış tezgaha çıkararak, pürtüksüz ve esnek olana kadar tamamen yoğurunuz
Kaseyi çalkalayıp en ince ayrıntısına kadar kuruladıktan daha sonra, hafifçe yağlayınız Ellerinizle hamuru top haline getirip kaseye koyunuz Hamurun üstünü hafifçe unlayıp, pak ve ıslak bir bezle örterek, kaseyi sıcak ve esintisiz bir yerde 11,5 saat, hamur 2 kat kabarana değin bekletiniz
Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha alıp, 2 dakika yoğurunuz Belirgin bir bıçakla hamuru 3 eşit parçaya kesip, her parçayı top haline getiriniz Hamur toplarını yağladığınız tepsilere yerleştirip, üstlerini nemli bezle örterek sıcak bir yerde 30 40 dakika, 2 kat kabarana değin bekletiniz
Önce, fırınınızı yüksek sıcaklığa (220* C) getirip, ısıtınız
Hamurlar kabarınca tepsileri fırına sürüp, 15 dakika pişiriniz Fırının sıcaklığını biraz düşürüp (190°C), 30 dakika daha, ekmeklerin üstü kabuk bağlayıp nar gibi kızarana değin pişiriniz
Tepsileri fırından alıp, ekmeklerin altlarına parmaklarınızla vurunuz Eğer davul gibi manâsız ses verirse pişmiş demektir Anlamsız ses vermezse fırının sıcaklığını birazcık daha düşürüp (150°C), tepsileri bitmiş fırına sürerek 510 dakika daha pişirinizTepsileri fırından alıp, ekmekleri ızgara üstünde soğuttuktan daha sonra, servis ediniz *