Illetin en önemli belirtisi bunamadır.Yaşlı bireylerde daha sık gözlenir. Illette dimağın büyüklüğünde ve yükünde azalma, hudut kaybı görülür. Hastalık yaşa bağlı olmakla birlikte genç bireylerde de görülebilir. Erken yaşta ortaya çıkanlar çok süratli ilerlerken yaşlı bireylerde çok yavaş ve sinsi ilerler. Birinci belirtiler; unutkanlık, yönelim bozuklukları, lisan yanlışları, birkaç yıl öncesindeymiş üzere hissetme, insiyatif azalması, depresyondur. Hastalık ilerledikçe dimağ işlevleri ve bilişsel performans bozulur. Birey hayatsal faalietlerini kendi başına noktasına getiremez duruma gelir. Ağrlık kaybı görülür besbelli kademede. Tartı kaybı yağ kütlelerini azalmasından daha çok kas kaybındaki azalmalardan meydana gelir. Yaşlı ölümlerinin en başta gerçekleşen nedenlerinden biridir. Illetin prevelansı ABD'de 65 yaş ve üstünde %10 olduğu, 85 yaş ve üstünün %45 e yükseldiği bulunmuştur. Hayatta kalma mühletinin artmasıyla Alzheimerli hasta sayısının artması gerçek orantılıdır. Türkiyede 200.000 Alzheimerli olduğu, tanının gereğince yapılamaması ve bunun sebebinin yaşlılığa bağlanması nedeniyle varsayım edilen rakam 200.000inin üstündedir.
Alzheimer'in sebebi hem genetik hem de çevresel faktörlere dayanır. Çevresel faktörler kimi metaller, oksidasyon gerilimi, proteinin glikozlasması, apolipoprotein metabolizmasındaki bozukluk ve mitokondrial anomalilerdir.
Beslenme tedavisine gelince; araştırma sonuçları muaf radikal tutucu antioksidantların (vitamin E, C, malatoin, flavanoid, karotenoidler) illetin patogenezinde rol alan toksik moleküllerin tesirlerini azaltarak tedavide yardımcı olduklarını gösterir. Marazdan korunmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için antioksidanlardan varlıklı zerzevat ve meyvelerinin tüketimlerinin arttırılması yararlı oalcaktır. (çilek,ıspanak,böğürtlen vb .)
Sistemli olarak diyetle antioksidan alımının kişilerde marazdan ve belirtilerinin kötüleşmesinin önlenmesinde yardımcı olacaktır. Vücuttaki C vitaminin düşüklüğü ile bilişsel fonksiyonun düşük gözükmesi arasında bir temas görülür. Buna bağlı olarak bu hastalarda beslenmelerinde antioksidandan güçlü yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, domates, karnabahar, çilek, havuç üzere zerzevat ve meyvelerin ölçüsü arttırılmalıdır.
İştah azalması ve yemek yemeyi unutmak üzere özelliklerle çok karşılaşılır. Daha 5 dakika evvel yediği yemeği bile unutur ve tekrar yemek nokta ya da daha çok karşılaşılan yemek yemediği halde yemiş üzere kabul eder ve gün boyunca yemez. Bu da enfeksiyon direncini azaltır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Hastanın diyetinde besin bedeli çokça lakin hacmi küçük besinler koyulmalıdır. Yumurta, süt, şeker, ceviz, sütlü tatlılar, havuç-portakal suyu, taze hazırlanmış sebzelerden püreler, enteral eserler vs
Illetin ilerlemesinde inflamatuar yansımaların rolü düşünülerek diyette inflamasyonu arttıran çoklu doymamış n-6 öbeği yağ asitlerinden varlıklı bitkisel likit yağlarının azaltılması, anti inflamatuar tesire sahip n-3 yağ asitlerinden güçlü yağların kullanılması önerilmiştir. Balık n-3 yağ asitlerinden varlıklı bir yiyecektir ve en çok önerilendir. Ancak ağır metal birikimi çok ziyade olduğu için bu hastalarda önerilmez. Kanola ve zeytin yağı kullanılması en makulüdür.
ALZHEİMER KAÇ BİZ GELİYORUZ ..
Alzheimer'in sebebi hem genetik hem de çevresel faktörlere dayanır. Çevresel faktörler kimi metaller, oksidasyon gerilimi, proteinin glikozlasması, apolipoprotein metabolizmasındaki bozukluk ve mitokondrial anomalilerdir.
Beslenme tedavisine gelince; araştırma sonuçları muaf radikal tutucu antioksidantların (vitamin E, C, malatoin, flavanoid, karotenoidler) illetin patogenezinde rol alan toksik moleküllerin tesirlerini azaltarak tedavide yardımcı olduklarını gösterir. Marazdan korunmak ve ilerlemesini yavaşlatmak için antioksidanlardan varlıklı zerzevat ve meyvelerinin tüketimlerinin arttırılması yararlı oalcaktır. (çilek,ıspanak,böğürtlen vb .)
Sistemli olarak diyetle antioksidan alımının kişilerde marazdan ve belirtilerinin kötüleşmesinin önlenmesinde yardımcı olacaktır. Vücuttaki C vitaminin düşüklüğü ile bilişsel fonksiyonun düşük gözükmesi arasında bir temas görülür. Buna bağlı olarak bu hastalarda beslenmelerinde antioksidandan güçlü yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller, domates, karnabahar, çilek, havuç üzere zerzevat ve meyvelerin ölçüsü arttırılmalıdır.
İştah azalması ve yemek yemeyi unutmak üzere özelliklerle çok karşılaşılır. Daha 5 dakika evvel yediği yemeği bile unutur ve tekrar yemek nokta ya da daha çok karşılaşılan yemek yemediği halde yemiş üzere kabul eder ve gün boyunca yemez. Bu da enfeksiyon direncini azaltır ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Hastanın diyetinde besin bedeli çokça lakin hacmi küçük besinler koyulmalıdır. Yumurta, süt, şeker, ceviz, sütlü tatlılar, havuç-portakal suyu, taze hazırlanmış sebzelerden püreler, enteral eserler vs
Illetin ilerlemesinde inflamatuar yansımaların rolü düşünülerek diyette inflamasyonu arttıran çoklu doymamış n-6 öbeği yağ asitlerinden varlıklı bitkisel likit yağlarının azaltılması, anti inflamatuar tesire sahip n-3 yağ asitlerinden güçlü yağların kullanılması önerilmiştir. Balık n-3 yağ asitlerinden varlıklı bir yiyecektir ve en çok önerilendir. Ancak ağır metal birikimi çok ziyade olduğu için bu hastalarda önerilmez. Kanola ve zeytin yağı kullanılması en makulüdür.
ALZHEİMER KAÇ BİZ GELİYORUZ ..