Alzheimer Hastaligi Alzheimer hastalığı, beyindeki sinir hücrelerinin dejenerasyonuna ve beyin dokusunun büzüşmesine niçin olan bir durumdur Beynin zihin, hafıza ve dili denetçi bölümlerini etkiler Çoğunlukla 60 yaşın üzerindeki kişilerde görülmesine karşın 40 yaşındakileri de etkileyebilir Yaşlılarda demansın (zihinsel yetide azalma) en sık rastlanan nedenidir Çoğu birey ara sıra, anahtarlarını nereye koyduğunu unutabilir veya bir hafta önce neler olduğunu hatırlamayabilir Bellek Yitimi sıklaşır, giyinmek veya evin yolunu bulmak gibi günlük işleri kapsarsa Alzheimer hastalığının (AH) belirtisi olabilir AH nin belli nedeni hâlâ bilinmiyor Araştırmacılar bu hastalığın, kalıtımsal etmenler, yaşlanma süreci ve çevreyle ilgili nedenlerin birlikte tesir göstermesi sonucunda ortaya çıktığını düşünüyorlar ABD de 4 milyon kişide AH bulunduğu belirtiliyor İki herif Alzheimer hastalığı bulunmaktadır Birincisi, kalıtım yoluyla anne babanın birinden veya her ikisinden geçen özgül gen mutasyonunun kişiyi hastalığa yatkın duruma getirdiği ailevi Alzheimer hastalığıdır İkincisi ise hiçbir bariz kalıtımsal kalıbın görülmediği sporadik Alzheimer hastalığıdır Ailevi AH vakalarının birçok erken başlangıçlıdır (çoğunlukla 65 yaşın altındaki kişilerde görülür) Daha sık rastlanan geç başlangıçlı AH ise 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür Alzheimerli hastalar kendilerine bakamadıklarından, aile üyeleri kayda değer kararlar edinmek zorundadır Bu hastaların ailelerine destek ve yardım karşılayan farklı alanlara yönlendirilmiş kuruluşlar bulunuyor BELİRTİLER: Bellek Yitimi ve dikkatini yoğunlaştıramama erken ortaya çıkan belirtilerdir Hastalık geliştikçe, kişiler olayları hatırlamayabilir, süre ve yer konusunda zihinleri karışır, doğru sözcüğü bulmada ve söylemede güçlük çeker ve kolay jurnal işlerini yapamazlar ÇARE: Günümüzde, Alzheimer hastalığını önlemeye ya da iyileştirmeye yönelik bir tedavi yoktur Bazı ilaçlar belleği bir dereceye kadar düzeltebilir, tutum sorunları gibi özgül bir takım belirtilerin yoklama edilmesine ya da hastalığa alt endişe (anksiyete) ya da depresyonun tedavisine yardımcı olabilir