iltasyazilim
FD Üye
Amasya Yemeklerinden Örnekler Verirmisiniz?
Amasya Yemek Yemek Çeşitleri
Amasya İline Ait Yemek Tarifleri
TARHANA ÇORBASI (AMASYA)
Malzemeler:
500 gr köy tarhanası
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 litre et suyu
Yapılışı:
Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuzlu konularak hafif ateşte pişirilir Üstüne yağ ve nane yapılır
AMASYA TURTASI
Kullanılacak araç gereç:
12 su bardağı tozşeker,
125 gr tereyağı
45 su bardağı un,
750 gr kokulu Amasya elması,
100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
3 yumurta,
3 çorba kaşığı süt,
1 paket kabartma tozu,
14 paket meyve jölesi,
yeteri kadar tuzlu
Yapılışı:
Elmalardan bir her birine adamakıllı yıkanır ve bu elma altıya bölündükten daha sonra çekirdekleri ve çekirdek yuvaları çıkarılır Elma dilimleri soğuk suya atılır Değişik elmaların kabukları soyulur İnce ince dilimlenir Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılır, soğuk suya atılır 14 paket meyve jölesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha eksik olmalıdır) Turta kalıbı yağlanır Üzeri yağlı kâğıtla örtüldükten sonradan yağlı kâğıt da önce yağlanır, daha sonra unlanır Kalıp hazırlandıktan daha sonra geniş porselen bir vahşi yumurta sanlanyla tozşeker konur Bunlar ayrıntılarıyla çırpılır Yumurta köpürünce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır Yağdan sonradan kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten derece derece elenerek hızlı çabuk karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir Süt de katıldıktan sonradan hamur tamamen kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yoğurulurcasına karıştırılır Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir diğer kapta çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilmiş olan yumurta akları (çırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaşça karıştırılan hamura kademeli olarak katılır Kanşım ayrıntılarıyla karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır Bu hamurun üzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice süzüldükten sonradan) örtülür Küçük minik doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten daha sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır Islak bir spatulayla hamurun üzeri düzeltildikten sonra kalıp fazla kızgın fırına (190°C'ye ayarlanmış) sürülür ve 45 dakika dek tutulur Turta, pişince fırından çıkarılır Bir ızgaranın üzerine baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır Sonradan kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır Turtanın üzeri dondurulmuş meyve jölesiyle kaplanır Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde yerleştirildikten sonra turta 12 dakika sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra dere, portakal suyu ya da limonatayla servis yapılır
UNUTMA BENİ (AMASYA)
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir)
Yapılışı:
Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır
ELMA TATLISI (AMASYA)
Malzemeler:
1 kg Amasya elması
1 kg toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
şeker boyası
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk haşlanır Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir Soğuk servis yapılır
ŞEKER BÖREĞİ (AMASYA)
Malzemeler:
300 gr tereyağı
3 yemek yemek kaşığı pudra şekeri
4 su bardağı un
Yapılışı:
Yağ eritilir azıcık soğuduktan sonradan pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye değin yoğrulur (Elin içerisinde yuvarlandıktan daha sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir) Hamuru ufak fındık değin yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir Piştikten sonradan fırın kapatılır ve soğuyuncaya dek fırında bekletilir Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır
KUYMAK (AMASYA)
Malzemeler:
500 Gr Tereyağı
500 Gr Pekmez
200 Gr un
Yapılışı:
Tencerede eritilen yağ, kızana dek beklenir Daha Sonra pekmez ek edilerek kaynatılır Kaynayan malzemeye elenmiş un ek edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir Sıcak ve soğuk servis yapılır *
Amasya Yemek Yemek Çeşitleri
Amasya İline Ait Yemek Tarifleri
TARHANA ÇORBASI (AMASYA)
Malzemeler:
500 gr köy tarhanası
1 su bardağı nohut
1 çorba kaşığı tereyağı
1 çorba kaşığı nane
1 litre et suyu
Yapılışı:
Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuzlu konularak hafif ateşte pişirilir Üstüne yağ ve nane yapılır
AMASYA TURTASI
Kullanılacak araç gereç:
12 su bardağı tozşeker,
125 gr tereyağı
45 su bardağı un,
750 gr kokulu Amasya elması,
100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
3 yumurta,
3 çorba kaşığı süt,
1 paket kabartma tozu,
14 paket meyve jölesi,
yeteri kadar tuzlu
Yapılışı:
Elmalardan bir her birine adamakıllı yıkanır ve bu elma altıya bölündükten daha sonra çekirdekleri ve çekirdek yuvaları çıkarılır Elma dilimleri soğuk suya atılır Değişik elmaların kabukları soyulur İnce ince dilimlenir Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılır, soğuk suya atılır 14 paket meyve jölesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha eksik olmalıdır) Turta kalıbı yağlanır Üzeri yağlı kâğıtla örtüldükten sonradan yağlı kâğıt da önce yağlanır, daha sonra unlanır Kalıp hazırlandıktan daha sonra geniş porselen bir vahşi yumurta sanlanyla tozşeker konur Bunlar ayrıntılarıyla çırpılır Yumurta köpürünce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır Yağdan sonradan kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten derece derece elenerek hızlı çabuk karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir Süt de katıldıktan sonradan hamur tamamen kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yoğurulurcasına karıştırılır Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir diğer kapta çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilmiş olan yumurta akları (çırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaşça karıştırılan hamura kademeli olarak katılır Kanşım ayrıntılarıyla karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır Bu hamurun üzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice süzüldükten sonradan) örtülür Küçük minik doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten daha sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır Islak bir spatulayla hamurun üzeri düzeltildikten sonra kalıp fazla kızgın fırına (190°C'ye ayarlanmış) sürülür ve 45 dakika dek tutulur Turta, pişince fırından çıkarılır Bir ızgaranın üzerine baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır Sonradan kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır Turtanın üzeri dondurulmuş meyve jölesiyle kaplanır Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde yerleştirildikten sonra turta 12 dakika sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır Soğuduktan daha sonra dere, portakal suyu ya da limonatayla servis yapılır
UNUTMA BENİ (AMASYA)
Malzemeler:
1 su bardağı pekmez
2 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir)
Yapılışı:
Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır
ELMA TATLISI (AMASYA)
Malzemeler:
1 kg Amasya elması
1 kg toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kremşanti
şeker boyası
Yapılışı:
Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk haşlanır Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk pişirilir Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir Soğuk servis yapılır
ŞEKER BÖREĞİ (AMASYA)
Malzemeler:
300 gr tereyağı
3 yemek yemek kaşığı pudra şekeri
4 su bardağı un
Yapılışı:
Yağ eritilir azıcık soğuduktan sonradan pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye değin yoğrulur (Elin içerisinde yuvarlandıktan daha sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir) Hamuru ufak fındık değin yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir Piştikten sonradan fırın kapatılır ve soğuyuncaya dek fırında bekletilir Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır
KUYMAK (AMASYA)
Malzemeler:
500 Gr Tereyağı
500 Gr Pekmez
200 Gr un
Yapılışı:
Tencerede eritilen yağ, kızana dek beklenir Daha Sonra pekmez ek edilerek kaynatılır Kaynayan malzemeye elenmiş un ek edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir Sıcak ve soğuk servis yapılır *