iltasyazilim
FD Üye
Amasyanın Yöresel Yemekleri,
Amasyanın Ünlü Yemekleri,
Amasyanın Yöresine ait Yemekler,
AMASYA ÇÖREĞİ
Bira mayası veya hamur mayasıyla yoğrulan hamur, yeterince kabardıktan sonra topaklara ayrılır Hamur tahtasına açılan bu topakların üstüne yağ, dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur Küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir
BAKLA DOLMASI
Kıyma, soğan, yağ ve biber önceden kızdırılmış yağ ile karıştırılır Bu karışım dolma yaprağına doldurulur Her yaprağa bir bakla konularak sarılır Böylece yapraklar top görünümünü alır Kıyma yerine pirinç veya bulgur da tercih edilebilir ya da bulgur ver pirinç birlikte baklaya harç olarak hazırlanabilir
TOYGA ÇORBASI
Süzme yoğurt, yarma, bir kaşık un, bir yumurta tamamen çırpılıp birazcık su ilave edilir Kaynayana değin karıştırılır Varsa et suyu, pişmiş nohut katılır, hepsi kaynatılır, hepsi kaynatılır Kaynayınca sıcak su ek edilip yarım saat pişirilir Pişirince üstüne yağ ve nane yakılır (Bu çorba yarma ve nohut katılmadan da yapılmaktadır
YEŞİL FASULYE KAVURMASI
Taze fasulye kırılır, yıkanır, sade yağın içine yumurta kırılır Fasulye ek edilip karıştırılır ve buharı ile pişirilir Pişince, ateşte iken içine maydanoz doğranır Tuz, kırmızı kara biber katılır
KEŞKEK
Çemenlenerek kurutulmuş kemik, nohut, yarma az su ilavesiyle; kapağı açılmadan ve karıştırılma dan tandırda en ince ayrıntısına kadar yumuşayıncaya kadar pişirilir Yumuşayınca altına kaburga konulmuş bir çömleğe boşaltılır Yine tandır ya da fırında hafif ateşle pelteleşene dek pişirilir Yerken üzerine biberli yağ yakılır
*
Amasyanın Ünlü Yemekleri,
Amasyanın Yöresine ait Yemekler,
AMASYA ÇÖREĞİ
Bira mayası veya hamur mayasıyla yoğrulan hamur, yeterince kabardıktan sonra topaklara ayrılır Hamur tahtasına açılan bu topakların üstüne yağ, dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur Küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir
BAKLA DOLMASI
Kıyma, soğan, yağ ve biber önceden kızdırılmış yağ ile karıştırılır Bu karışım dolma yaprağına doldurulur Her yaprağa bir bakla konularak sarılır Böylece yapraklar top görünümünü alır Kıyma yerine pirinç veya bulgur da tercih edilebilir ya da bulgur ver pirinç birlikte baklaya harç olarak hazırlanabilir
TOYGA ÇORBASI
Süzme yoğurt, yarma, bir kaşık un, bir yumurta tamamen çırpılıp birazcık su ilave edilir Kaynayana değin karıştırılır Varsa et suyu, pişmiş nohut katılır, hepsi kaynatılır, hepsi kaynatılır Kaynayınca sıcak su ek edilip yarım saat pişirilir Pişirince üstüne yağ ve nane yakılır (Bu çorba yarma ve nohut katılmadan da yapılmaktadır
YEŞİL FASULYE KAVURMASI
Taze fasulye kırılır, yıkanır, sade yağın içine yumurta kırılır Fasulye ek edilip karıştırılır ve buharı ile pişirilir Pişince, ateşte iken içine maydanoz doğranır Tuz, kırmızı kara biber katılır
KEŞKEK
Çemenlenerek kurutulmuş kemik, nohut, yarma az su ilavesiyle; kapağı açılmadan ve karıştırılma dan tandırda en ince ayrıntısına kadar yumuşayıncaya kadar pişirilir Yumuşayınca altına kaburga konulmuş bir çömleğe boşaltılır Yine tandır ya da fırında hafif ateşle pelteleşene dek pişirilir Yerken üzerine biberli yağ yakılır
*