Amasyaya Özgü Söylev Biçimleri, Atasözleri, Deyimler, Dualar melek ile ilgili atasözleri ve deyimler melek ile ilgili deyimler meleklerle melekler sağlığına duacı almak deyiminin anlamı Amasya'da tüm Türkiye'de kullanılan deyim ve atasözlerinin yanı sıra yalnızca bu bölgede kullanılan ifadeler de bulunmaktadır Hışırım çıktıBenden yemlen yumurtayı başkasına bırakHızlı yürüsen çılgın, yavaş yürüsen ölü derlerGıcır gıcır devrilesicebunlardan yalnızca bir kaçıdır ATASÖZLERİ * Eşeğin kulağına yasin okunmaz (O laftan anlamaz cahile ne anlatıyorsun Boş Yere konuşuyorsun ya da kendi bildiğini yapar, seni dinlemez anlamında kullanılır) * Sene da azdı kul da azdı (Kocaya kaçan kızlar için söylenir) * Gölden yiyo, imarette yatıyo (Hazırı yemesini seviyor fakat durumunu düzeltmek için hiç bir şey yapmıyor anlamında, dingin ırk için kullanılır) * Her köyün bir soğan doğraması olur (Başlıca Anadolu’da bilinen “Her yiğidin bir yoğurt yemesi vardır atasözüyle benzer anlamdadır) * Bıçağın önü de arkası da kesiyor (Her durumda kendini haklı çıkartıyor Herkezten takviye gördüğü için kimseyi takmıyor İnsanları hiçe sayıyor Anlamında kullanılır) * Benden yemlen yumurtayı başkasına bırak (“Karnını ben doyuruyorum, kazancını başkasına yediriyorsun anlamında kullanılır) DEYİMLER * Kül haşhaş almak (Cam gibi tez kırılan eşyaların veya toplu halde bulunan nesnelerin düşünce etrafa dağılması anlamında kullanılır) * Muhtarın karısı muhtarın yarısı (Sen ne dersen de bu iş onun göre olacağı yerde başka karışanlar ve karar verecek olanlarda var Meslek onunla bitmiyoranlamında kullanılır) * Arkadaki gelmeyince ön açılmıyo (Aklıma bir şey gelmiyor Gelse hepsini anlatacağım…) * Seversen esmer sev sevdikçe bağlanır Öyle sevme beyazı, üç günde bir kirlenir * Kumanın gemisi yürür, elti gemisi yürümez (Kumanın olduğu yerde eltinin sözü geçmez) * Seni omuzuna alınca ayakların yere değmesin (Evleneceğin birey fakir olmasın Seni hiç bir şeye yoksul etmesin) * Ali evlendi Güllü gelin oldu (Olan oldu Cümbür Cemaat yerini buldu Iş işten geçti veya cümbür cemaat kenara çekildi Olanlar bana oldu anlamında kullanılır) id * Bu ne biçim gayda, büyüklerde olur avantaj (Bir işi yapmadan önce bir haberdar olan büyüğe danış) * Gayseriluyuk (“Okumayazma biliyor musunuz? diye sorulduğunda “Kayseriliyiz denir Bu okuma yazma bilmiyoruz anlamına gelir Keza “Kaç yılında doğdunuz sorusuna da “çırılçıplak yaşıyoruz cevabı verilir) * Süratli yürüsen deli, yavaş yürüsen ölü derler (Her şeye bir gerekçe bulunur) * Gezgüç (Çok gezenlere denir) * Köprüden geçerken alt yandan yürümüşler (Akraba olmadıkları halde akrabasıymış gibi davranan veya çok uzakta da olsa akrabalığı bulunan kişiler için söylenir) * Hışırım çıktı (Çok yoruldum) * Fahridin mi?: İhtiyarladın mı? DUALAR * Allah ömrün uzun etsin * Tuttuğun altın olsun * Allah sana oğul ekmeği, gelin ekmeği yedirsin BEDDUALAR * Allah sana parmak versin de çivi vermesin (Allah sana fırsat vermesin anlamında kullanılmıştır) * Elma yerken dişin gırılsın inşallah (Şaka ile karmakarışık da söylenir) * Allah sende oğlundan gızından bul (Bana yaptıklarının cezasını gör Fakat benden yok de en sevdiğin kişiler göre canın yansın Bu benim sana vereceğim karşılıktan daha fazla canını acıtacaktır) * Gıcır gıcır devrilesice (Ağaç kesilirken gıcır gıcır diye ses çıkartır “Sende hayata son verirken acı çek ve inleyerek öl Anlamında kullanılır) * Allah kapına kara kilitler asılsın (Neslini devam ettirecek bir ailen olmasın, ailen bölünsün, ocağın tütmesin anlamında kullanılır)