Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ambalajı olmayan keklerde ölüm tehlikesi!

Ambalajı olmayan keklerde ölüm tehlikesi!
0
63

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
2
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
47
Konum
Rusya
F-D Coin
111
VIsnF_1636530711_6892.jpg

Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere nazaran, marketlerde satılan ambalajsız kekler insan sıhhatini tehlikeye atıyor. Alerjen riski olanların dikkat etmesi gerekenler...



 Dünya çapında en fazla mevte neden olan alerjen besinlerden “yer fıstığı” kalıntısı, Türk Besin Kodeksi kriterlerine nazaran sağlıklı değil. İstanbul'daki satışa sunulan keklerde ELISA ile yer fıstığı kalıntısı arandı. Etiketinde yer fıstığı olmayan 42 ambalajsız açık kek ile 84 adet kek örneği toplandı.

"Ambalajsızların yüzde 37,8’inde ambalajlıların 2,4’ünde yer fıstığı var”



İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Vazifelisi Ayşe Seray Çetin, ambalajlı keklerin yüzde 2,4’ünde, ambalajsız eserlerin yüzde 37,8’inde yer fıstığı kalıntısı olduğunu söyledi. Çetin, “Ambalajlı ve ambalajsız olarak satışa sunulan kek örneklerinin değişik ölçülerde yer fıstığı kalıntısı içermesinin, Türk Besin Kodeksi kriterlerine uygun olmadığı ve bundan ötürü da halk sıhhatini tehdit edebileceği kanaatine varıldı” dedi.

İÇERİK VE ETİKETLEME ÇOK ÖNEMLİ!

Besin alerjilerinin şimdilik kesin bir tedavisi olmadığını vurgulayan Çetin, alerjen olan besinden sakınılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu :

“Yer fıstığı alerjisi belirtileri ortasında teneffüs yollarında daralma, ürtiker, egzama ve yutakta ödem üzere değerli belirtiler vardır. Az ölçüde maruz kalınırsa kaşıntı üzere kolay bir tepki da olabilir lakin bu kişinin hassaslığına nazaran de değişebilmektedir. Ceviz ve yer fıstığı üzere besin hususları teneffüs yoluyla bile alerjik tepkilere sebep olmaktadır. Besin alerjilerinin şimdi bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden alerjiden korunmadaki en tesirli sistem alerjiye sebep olan besinlerin belirlenip diyetten büsbütün çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme ehemmiyet taşımaktadır. Besin üreticileri ilgili yönetmelik doğrultusunda satışa sundukları eserlerin etiketinde alerjen unsurlarla ilgili tüketiciye bilgi vermek zorundalar. Burada tüketiciye düşen vazife de etiket okumaya dikkat etmektir. Bilhassa alerjisi olanlar mutlaka etiket okumayı ihmal etmemelidir.”


 
858,506Konular
983,023Mesajlar
33,106Kullanıcılar
Asi1234Son üye
Üst Alt