Yapılan çalışmalardan elde edilen bilgilere göre, marketlerde satılan ambalajsız kekler insan sağlığını tehlikeye atıyor. Alerjen riski olanların dikkat etmesi gerekenler...
Dünya çapında en fazla ölüme neden olan alerjen gıdalardan “yer fıstığı” kalıntısı, Türk Gıda Kodeksi kriterlerine göre sağlıklı değil. İstanbul'daki satışa sunulan keklerde ELISA ile yer fıstığı kalıntısı arandı. Etiketinde yer fıstığı olmayan 42 ambalajsız açık kek ile 84 adet kek örneği toplandı.
"Ambalajsızların yüzde 37,8’inde ambalajlıların 2,4’ünde yer fıstığı var”
İstanbul Gelişim Üniversitesi Araştırma Görevlisi Ayşe Seray Çetin, ambalajlı keklerin yüzde 2,4’ünde, ambalajsız ürünlerin yüzde 37,8’inde yer fıstığı kalıntısı olduğunu söyledi. Çetin, “Ambalajlı ve ambalajsız olarak satışa sunulan kek örneklerinin değişik miktarlarda yer fıstığı kalıntısı içermesinin, Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olmadığı ve bundan dolayı da halk sağlığını tehdit edebileceği kanaatine varıldı” dedi.
İÇERİK VE ETİKETLEME ÇOK ÖNEMLİ!
Gıda alerjilerinin şimdilik kesin bir tedavisi olmadığını vurgulayan Çetin, alerjen olan gıdadan sakınılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu :
“Yer fıstığı alerjisi belirtileri arasında solunum yollarında daralma, ürtiker, egzama ve yutakta ödem gibi önemli belirtiler vardır. Az miktarda maruz kalınırsa kaşıntı gibi basit bir reaksiyon da olabilir ama bu kişinin duyarlılığına göre de değişebilmektedir. Ceviz ve yer fıstığı gibi gıda maddeleri solunum yoluyla bile alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Gıda alerjilerinin henüz bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu yüzden alerjiden korunmadaki en etkili yöntem alerjiye sebep olan gıdaların belirlenip diyetten tamamen çıkarılmasıdır. Bu noktada da etiketleme önem taşımaktadır. Gıda üreticileri ilgili yönetmelik doğrultusunda satışa sundukları ürünlerin etiketinde alerjen maddelerle ilgili tüketiciye bilgi vermek zorundalar. Burada tüketiciye düşen görev de etiket okumaya dikkat etmektir. Özellikle alerjisi olanlar kesinlikle etiket okumayı ihmal etmemelidir.”