Geçmişte AMD’nin her zaman TSMC ve GlobalFoundries olmak üzere iki yarı iletken üretim şirketiyle birlikte çalıştığını gördük. JP Morgan’da bir analist olan Gokul Hariharan‘dan gelen son rapora göre, kırmızılılar yakında şirketin büyüyen işlemci listesi için başka bir yarı iletken üreticisine başvurabilir: Samsung Foundry.
Raporda belirtildiği gibi, AMD Güney Kore devi Samsung ile çalışmaya başlayabilir ve gelişmiş 4nm üretim teknolojisinin ikinci neslini temsil eden 4LPP sürecinin kullanılacağı söyleniyor. Bu özel üretim teknolojisinin düşük güçlü tasarımlar gerektiren Google Chromebook tarzı cihazlarda kullanılacağı bildirildi. Yani bazı yeni mobil cihazlarda Samsung 4nm üretimini temel alan AMD Ryzen APU’lar görmemiz muhtemel.
Samsung Foundry’nin 4LPP teknolojisi seri üretime geçti ve AMD’nin bu hamleyi 2022 yılının sonlarında gerçekleştirme ihtimali var. Bu da 2022’nin sonlarında veya 2023’ün başında ilk Samsung yapımı AMD APU’larını görebileceğimiz anlamına geliyor. Görünüşe göre AMD, 2023’te daha fazla segmenti kapsayan diğer ürünler için Samsung’un 3nm çözümlerini değerlendirecek ve iki şirketin işbirliği çok daha önemli boyutlara taşınacak.
İki önemli şirket arasında işbirliği ve kesin bir anlaşma henüz yok. Bu nedenle söylentilere dikkatli yaklaşmakta fayda var ve resmi bir açıklama bekliyoruz. AMD olur da üretiminin bir kısmını Samsung’a kaydırırsa, TSMC’nin üretim kapasitesi her halükarda boşa çıkacak ve diğer markalar için daha fazla çip üretimi yapılabilecek.