ameliyatta aniden herşeyi hissedersek? Amerika’da kısa süre önce sinemalarda gösterime giren “Awake'',“Kurnaz'' adlı film fazla nadir rastlanan hastaların ameliyat sırasında anesaaai verilmesine karşın uyanmalarını ele alıyor Ameliyat esnasında uyanmak ve hatta neşter acısını hissetmek, fazla ender de olsa bir takım hastalarda görülebiliyor Anesaaai altındaki bir hastanın ameliyat esnasında ayılması ve şiddetli acılar içinde kıvranması insana gerçekdışı geliyor Ancak bu oluyor ve hasta cerraha derdini anlatamıyor Aynı bir durum Jeannette Magdelene’nin başına gelmiş Magdelene cerrah, neşterle ameliyat yerini kesmeye başlar başlamaz sözde karnının sağ tarafına ateşli bir şey saplanıyormuş gibi hissettiğini anlatıyor “Kurnaz olduğumu kimseye söyleyemedim Hiçbir yerimi kıpırdatamıyordum, tepeden tırnağa donmuştum'' diyen Jeannette Magdelene, o anda ne konuşabildiğini, ne de bağırabildiğini söylüyor Doktorlara kadar, anesaaai aşağı açıkgöz kalma olayları son derece eksik Her yıl ameliyat geçiren milyonlarca hastanın yalnızca yüzde birinden azı, anesaaaiye karşın açıkgöz kalıyor Oysa az da olsa bu durumun meydana gelmesinde anesaaai uzmanı doktorun yaptığı herhangi bir hatanın payı büyük Doktorun yanlış rahatlatıcı kullanması, hastaya verilecek anesaaai dozunu düşük tutması ya da damarlara giden enjeksiyonda kıvrılma olması bu duruma yol açan etkenlerden bazıları Hastanelerin bazıları ameliyat sırasında hastaların beyin faaliyetlerini kontrol eden ve kısaca EEG denilen elektroensefalografi yöntemi kullanıyor Texas eyaletinin Houston kentindeki Memorial Hermann Hastenesi’nden Doktor John Zerwas, bu yöntemin çalıştığını söylüyor Dr Zerwas şöyle konuşuyor: “Beyin dalgalarının faaliyeti böylece bir noktaya gelir ama, anesaaai aşağıda uykudan kalkma ihtimali olduğunu görür ve ilaç miktarını arttırırız'' Bir Takım anesaaai uzmanları, EEG cihazının bir hastanın anesaaai sırasında uyanıp uyanmadığını etkili bir biçimde denetleme ettiğinden belirsiz Oysa hasta haklarını korumayı amaçlayan örgütler, bütün hastaları bu konuda sorular sormaya çağırıyor Sorulacak soruların ilki ameliyatın yapılacağı hastaneden bu cihazın olup olmadığı ve cihazın ameliyat sırasında devreye sokulup sokulmayacağı Uzmanlar, hastanede bu cihazın bulunmaması durumunda ameliyatı gerçekleştirecek doktorlardan ameliyattan önce daha detaylı veri alınmasını nasihat ediyor