Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Andımızın Anlamı ve Önemi Nedir

Andımızın Anlamı ve Önemi Nedir

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Andımızın Anlamı Nedir
Andımızın Anlamı ve Önemi
Andımızın Tarihçesi

Andımızın Anlamı ve Önemi
Prof Dr Afetinan, “Atatürk Hakkında Anılar ve Belgeler adlı eserinde (s 213) Dr Reşit Galip ve “AND hakkında şunları yazmıştır:
“1933 yılının 23 Nisan Çocuk Bayramı idi O, heyecanla Çankaya köşküne geldiği zaman, Atatürk ’ün yanına bana bir kâğıt uzattı ve şunları anlatmaya başladı ‘Sabahtan birincil bayramlaşmayı kızlarımla yaptım Onlara bir şeyler söylemek istediğim vakit, bir and meydana çıktı İşte Cumhuriyetimizin 23 Nisan çocuklarına armağanı ’ dedi:
Türküm, doğruyum, çalışkanım Yasam küçüklerimi gözetmek, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir Varlığım Türk varlığına hediye olsun
Bu sözler, Türk çocukları tarafından o yıldan beri tekrarlanmaktadır Vatanperver Dr Reşit Galip, evvelâ bir baba olarak bu hisleri duymuş; daha sonra da Millî Eğitim Bakanı olarak mektep çocuklarına bu andı içirmişti
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 rakam kararı ile bu “Öğrenci Andını, idealist Millî Eğitim Bakanının belirttiği şekilde uygulamaya koymuştur
Talim Nezaket Kurulunun bu kararına göre, öğrencilerin her gün her yerde edeceği “Öğrenci Andı ile ilgili olarak Millî Eğitim Bakanlığı, metni bu yazımızın sonuna alınan 18 Mayıs 1933 tarih ve 174942 sayılı genelgeyi yayımlamıştır “Öğrenci Andının amacı ve söylenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği bu genelgede açıklanmıştır
29 Ağustos 1972 tarih ve 14291 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ilkokullar yönetmeliğinin 78 Maddesinde “Öğrenci Andına aşağıdaki son bölüm eklenmiştir
“Türküm, doğruyum, çalışkanım; yasam, küçüklerimi gözetmek, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir Ülküm yükselmek, ileri gitmektir Varlığım Türk varlığına hediye olsun
Ey bu günümüzü sağlayan, Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülküde, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim
Ne mutlu Türküm diyene
“Öğrenci Andının bugün söylenmekte olan metni, Millî Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinin Ekim 1997 tarih 2481 sayısında yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 10 Maddesiyle belirlenmiştir Bu maddeye kadar ilköğretim okulunda öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca aşağıdaki “Öğrenci Andını söylüyorlar
“Türküm, doğruyum, çalışkanım
İlkem, küçüklerimi gözetmek, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir
Ülküm; yükselmek, ileri gitmektir
Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe tekrar tekrar yürüyeceğime and içerim
Varlığım, Türk varlığına hediye olsun
Ne Mutlu Türküm Diyene!

NETICE
İlköğretim okullarında öğrencilerin, her gün dersler başlamadan önce öğretmenlerin gözetiminde topluca söyledikleri “Öğrenci Andının amacı, anlamı ve öğrencilere nasıl kavratılacağı, metni aşağıya alınan 18 Mayıs 1933 tarih ve 174942 sayılı Bakanlık genelgesinde çok hoş açıklanmıştır Her öğretmenin ve her okul yöneticisinin bu emri özenle okuması ve uygulaması gerekir
Öğrenci andında bulunan her sözde ve anlamında Türk Millî Eğitiminin amacının özü vardır And ’da geçen her sözün ve ettikleri yeminin anlamı öğrencilere iyi kavratılmalı Öğrenciler, okul içinde ve okul dışındaki hayatlarında, her sabahleyin söyledikleri and ’a kadar hareket ederek “içten ve “işine düşkün olmalı Küçükleri korumalı Büyükleri saymalı Yurdunu ve milletini özünden fazla sevmeli Yükselmeyi ve ileri gitmeyi “hale edinmeli Atatürk ’ün açtığı yolda, gösterdiği hedefe defalarca yürümelidir Yeri gelince varlığını, Türk varlığına hediye edebilmelidir
Öğrencilerin okul içinde ve okul dışındaki davranışları, AND ’da söyledikleri sözlere ve ettiği yemine yerinde olmalıdır

ÖĞRENCİLERİN HER GÜN YENIDEN EDECEĞİ “AND
(Günümüz Türkçesine Uyarlanmış Şekli)
Rakam: 174942 1851933
İlkokullarda her sınıfta her gün ilk derse girildiği vakit çocukların her zaman birlikte “Türküm, doğruyum, çalışkanım, yasam küçüklerimi gözetmek, büyüklerimi saymak, yurdumu, budunumu (milletimi) özümden fazla sevmektir Ülküm yükselmek, ileri gitmektir Varlığım Türk varlığına armağan olsun and ’ını söylemelerinin kural kabul edilmesi yerinde görülmüştür
1 Her hoca bu and ’ı bulunduğu sınıfta tahtaya yazacak ve öğrencilerin defterlerine yazdıracaktır Öğrencilerin bu and ’ı içten olarak defterine geçirdikleri kontrol edilecektir
2 Hoca and ’ı, açıklama ettiği fikirleri, birer birer çocukların düşünce seviyelerine uygun olarak canlı ve cazip bir dille anlatacak, çocukların and ’ın anlamını tamamen kavramalarına dikkat edecek, andda çocukların anlamadığı hiçbir nokta kalmamasına önem verecektir And ’da geçen (Türklük, doğruluk, çalışkanlık, yasa, küçükleri korumak, büyükleri saymak, yurdu, budunu (milletini) özünden çok hoşuna gitmek, ışık halkası, yükselmek, aşırıya kaçmak, varlığımızın Türk varlığına armağan olması) gibi ifade ve fikirleri çocukların adamakıllı anlamalarına çalışacaktır
3 Öğretmen öğrencinin bu fikirleri ve ifadeleri iyice anlayıp anlamadıklarını belirli elde etmek üzere, her açıklama ve fikir hakkında çocuklara dağıtılmış sorular sorarak, bu ifadeleri yerli yerinde kullanıp kullanmadıklarını kavramak için öğrenciye cümleler kurduracaktır
4 Çocukların bu andı anlamadan yok, anlatmak istediği düşünce ve duyguların iyice anlamlarını kavrayarak, onları bütün benlikleriyle duyarak ve içtenlikle benimseyerek söylemelerine dikkat olunacaktır
5 Öğrenciye bu and ayakta ve defalarca birden söyletilecek, öğretmende öğrencilerin karşısında ayakta durarak onlarla birlikte söyleyecektir
6 Bu andı söylerken öğrencinin saygısız bir koşul almamasına, doğru ve ciddî durmasına hoca dikkat edecektir
7 Çocuklar, içtenlikle duydukları ve zaman geçtikçe anlamını daha derin bir biçimde anlayacakları asil ve yüksek duygular açıklayan bu andı sevinç ve yüksek açlık ve merakla baştan ederken millî bir görevi yaptıklarının bilincinde olmalıdır
Bütün Türk çocuklarının, vicdanlarında yaşatmalarını önemli gördüğüm bu inancı, öğrencilerin yalnız dilinde bırakmayarak hayatlarının her evresinde izlenmesi gerekli bir yaşam kuralı olarak kabul etmeleri için bütün meslektaşlarımın ellerinden gelen çabayı göstereceklerine inandığımı bildirir, başarılar dilerim *

858,498Konular
982,060Mesajlar
30,045Kullanıcılar
kaosemre09Son üye
Üst Alt