iltasyazilim
FD Üye
Animatörlük eğitimi ve animatör olma şartları
Mesleğin eğitimi, Ulusal Eğitim Bakanlığına tabi Mesleki ve Teknik Eğitim Mektep ve
Kurumlarında Eğlence hizmetleri alanı animatörlük dalında, hem Milli Eğitim
Bakanlığına alt Mesleki ve teknik eğitim mektep ve kurumlarında İstihdama
Hazırlayıcı Iş Kursu olarak Animasyon Programı adı altında Türkiye Meslek Kurumu
İl Müdürlüklerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının işbirliği ile Animatörlük
mesleğinde açılan İşgücü Yetiştirme Kurslarında ve bazı turistik tesislerde
verilmektedir
İlköğretim okulu mezunu elde etmek yeterlidir
Iş liselerinde mesleğin eğitim süresi 4 yıldır 9 sınıfın dersleri genel liseler ve
iş liselerinde ortaktır 9sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler 9 ve 10
sınıflarda karşılıklı dersler ile bölge iki taraflı dersleri, 11 ve 12 sınıflarda ise dallara özel
derslerin öncelikli olarak okutulmaktadır Alanda bulunan tüm dallara yönelik karşılıklı
yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11 sınıfta verilmektedir 12
sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri taşıyan dersler yer almaktadır 10
sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, hoca ve fizikî
kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır
Yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin, aldıkları mesleki eğitim ve deneyimler
doğrultusunda, Oteller, Yolculuk Acentaları, Tatil Köyleri, YiyecekMeşrubat
İşletmeleri ve Devlete Ait Kuruluşlarda rahatlıkla tahsis alabilmektedirler
Animatörlük veya animasyon ülkemiz için yeni bir kavramdır böylece de
istihdam olanakları sınırlıdır ve kesintisiz istihdam yerine geçici istihdam yöntemi
uygulanmaktadır Turizm sektörünün önemi arttıkça ve olaya bilimsel yaklaşıldıkça
animasyonluk mesleğinin geleceği de aydınlık olacaktır Ülkemiz
bunun için uygun potansiyel oluşturmaktadır
Iş Lisesi, Anadolu Iş Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Liselerinin
Davet hizmetleri alanının animatörlük dalından mezun olanlar, istedikleri takdirde,
Host ve Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık)
Turizm Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık
öğretim) Turizm ve Seyahat İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler
Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Ağırlama Hizmetleri alanında eğitim verilmektedir
Modüler programlarla meslek liseleri aralarında paralellik sağlandığından nedeniyle yatay
ve dikey geçişler olabilecektir
Meslekte ilerleme genel olarak daha yüksek ücretle egzersiz veya daha büyük
tesislerde devir yapma şeklinde olur Ama, mesleğin fazla yönü olan bir yapısının olması
belirlenmiş bir branşta uzmanlaşmaya neden olabilir ( Spor animatörü, ziyaret ve yolculuk
animatörü, dans kulüpleri animatörü, spor organizatörleri, yarışma organizatörleri
vb) Kişi muhakkak bir aşamadan daha sonra daha değişmez görevlere (İdarecilik, organizatörlük
vb) gelebilir *
Mesleğin eğitimi, Ulusal Eğitim Bakanlığına tabi Mesleki ve Teknik Eğitim Mektep ve
Kurumlarında Eğlence hizmetleri alanı animatörlük dalında, hem Milli Eğitim
Bakanlığına alt Mesleki ve teknik eğitim mektep ve kurumlarında İstihdama
Hazırlayıcı Iş Kursu olarak Animasyon Programı adı altında Türkiye Meslek Kurumu
İl Müdürlüklerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının işbirliği ile Animatörlük
mesleğinde açılan İşgücü Yetiştirme Kurslarında ve bazı turistik tesislerde
verilmektedir
İlköğretim okulu mezunu elde etmek yeterlidir
Iş liselerinde mesleğin eğitim süresi 4 yıldır 9 sınıfın dersleri genel liseler ve
iş liselerinde ortaktır 9sınıfın sonunda öğrenci alanını belirler 9 ve 10
sınıflarda karşılıklı dersler ile bölge iki taraflı dersleri, 11 ve 12 sınıflarda ise dallara özel
derslerin öncelikli olarak okutulmaktadır Alanda bulunan tüm dallara yönelik karşılıklı
yeterlikleri kazandıran dersler ağırlıklı olarak 10 ve 11 sınıfta verilmektedir 12
sınıfta diplomaya götüren dala ait yeterlikleri taşıyan dersler yer almaktadır 10
sınıfın sonunda, bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, hoca ve fizikî
kapasitesi ile öğrencilerin mesleki yeterlikleri de dikkate alınarak dal seçimi yapılır
Yüksekokuldan mezun olan öğrencilerin, aldıkları mesleki eğitim ve deneyimler
doğrultusunda, Oteller, Yolculuk Acentaları, Tatil Köyleri, YiyecekMeşrubat
İşletmeleri ve Devlete Ait Kuruluşlarda rahatlıkla tahsis alabilmektedirler
Animatörlük veya animasyon ülkemiz için yeni bir kavramdır böylece de
istihdam olanakları sınırlıdır ve kesintisiz istihdam yerine geçici istihdam yöntemi
uygulanmaktadır Turizm sektörünün önemi arttıkça ve olaya bilimsel yaklaşıldıkça
animasyonluk mesleğinin geleceği de aydınlık olacaktır Ülkemiz
bunun için uygun potansiyel oluşturmaktadır
Iş Lisesi, Anadolu Iş Lisesi, Teknik Lise, Anadolu Teknik Liselerinin
Davet hizmetleri alanının animatörlük dalından mezun olanlar, istedikleri takdirde,
Host ve Hosteslik (Otobüs), Otobüs İşletmeciliği Otobüs Şoförlüğü (Kaptanlık)
Turizm Rehberliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Turizm ve Otel İşletmeciliği (Açık
öğretim) Turizm ve Seyahat İşletmeciliği ön lisans programına sınavsız geçiş için
başvurabilirler Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler
Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Ağırlama Hizmetleri alanında eğitim verilmektedir
Modüler programlarla meslek liseleri aralarında paralellik sağlandığından nedeniyle yatay
ve dikey geçişler olabilecektir
Meslekte ilerleme genel olarak daha yüksek ücretle egzersiz veya daha büyük
tesislerde devir yapma şeklinde olur Ama, mesleğin fazla yönü olan bir yapısının olması
belirlenmiş bir branşta uzmanlaşmaya neden olabilir ( Spor animatörü, ziyaret ve yolculuk
animatörü, dans kulüpleri animatörü, spor organizatörleri, yarışma organizatörleri
vb) Kişi muhakkak bir aşamadan daha sonra daha değişmez görevlere (İdarecilik, organizatörlük
vb) gelebilir *