Bu üniversite, rektörlüğe bağlı olarak mühendislik ve mimarlık fakültesinden, hoş sanatlar ve tasarım fakültesinden, insan ve toplum bilimleri fakültesinden oluşacak.
Kocaeli'nde, Avrupa Eğitim Vakfı tarafından Yükseköğretim Kanunu'nun vakıf yükseköğretim kurumlarına ait kararlarına tabi olmak üzere, kamu hükmî kişiliğine sahip Kocaeli Sıhhat ve Teknoloji Üniversitesi ismiyle bir vakıf üniversitesi kuruluyor.
Bu üniversite, rektörlüğe bağlı olarak diş hekimliği fakültesinden, sıhhat bilimleri fakültesinden, mühendislik ve tabiat bilimleri fakültesinden, lisansüstü eğitim enstitüsünden ve Avrupa Meslek Yüksekokulundan oluşacak.
Kocaeli Sıhhat ve Teknoloji Üniversitesi Rektörlüğüne bağlanan Avrupa Meslek Yüksekokulunda hala tahsillerini sürdüren öğrenciler ve öğretim elemanları ile Avrupa Meslek Yüksekokulunun mal varlığı, ismi geçen üniversiteye devredilecek.
İkinci lisansüstü öğretime kabul edilecek öğrencilerin ödeyecekleri tahsil fiyatını, maliyetleri dikkate alarak YÖK tarafından belirlenecek üst limiti aşmamak koşuluyla ilgili üniversite yahut yüksek teknoloji enstitüsü idare konseyi tespit edecek.