iltasyazilim
FD Üye
Ankara Tava ( Kolay Usül ) Tarifi İçin Malzemeler
*45 adet kuzu incik ( kuzu kol, gerdan,kaburga alt bölüm etleri de olur)
*2 adet defne yaprağı
*6 adet tane karabiber
*2 diş sarımsak
*1 adet kuru soğan
*1 tatlı kaşığı tuz
*910 bardak su ile düdüklü tencerede haşlanacak ( et* haşlama suyu et miktarına göre belirlenmeli pilav haşlama suyu ile yapılacak ona göre ))
*3 su bardağı pirinç
*Yarım* limon suyu ( 1 yemek kaşığı kadar)
*1 çay kaşığı tuz ile pirinç ıslatılacak
*2 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
*56* adet sivri biber
*23 adet domates ve baharat karışımı ile pilav pişirilecek
*( isteyen pilava + 1 adet et bulyon da ekleyebilir )
Baharat karışımı;
*1 çay kaşığı karabiber ( silme)
*1 çay kaşığı yenibahar ( silme)
*Yarım çay kaşığı tarçın ( silme)
*Yarım çay kaşığı kimyon ( silme)
*
Ankara Tava ( Kolay Usül ) Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ankara da doğmuş Ankara da* yaşayan biri* olarak Ankara Tava tarifini paylaşmadan olmaz dedim ) şimdilerde çoğu kişi “Ankara Tavayı “sadece arpa şehriyeden hazırlıyor oysa ki* benim bildiğim “Ankara Tava tarifi sade pirinç ya da çok pirinç+ az şehriye* ikilisi ile yapıyor ben size rahmetli babamın çoook sevdiği o nedenle de anneme sık sık yaptırdığı* anne versiyonu olan* kolay* “Ankara Tava tarifini anlatacağımsiz benim uzun yazmama bakmayın çok kolay hazırlanan bir yemek diyelim ve* hadi başlayalım…
İncikleri* (ya da yemeği yapacağınız herhangi bir eti )daha önceden* 1 saat kadar bol* suda bekletin ( etler kanlarını suya bıraksın iyice temizlensin)
Pirinci ayıkladıktan sonra* limon sıkılmış ılık* tuzlu suda ıslatılarak 3040dakika dinlenmeye bırakın … ( pirinci kaynar suyla ıslatmayın su elinizin dayanacağı sıcaklıkta olmalı )
Sivri biberleri 2 parmak boğumu* genişliğinde doğrayın ( dip tarafındaki çekirdekleri çıkartın),domateslerinde kabuklarını soyup ortadan 2 ye sonra her bir parçayı da* 3 e bölerek* iri dilimler halinde doğrayın
Şimdi* suyu süzülmüş incikleri, karabiberleri, 4 ‘e bölünmüş soğanı,tüm halde ki soyulmuş sarımsakları,defne yapraklarını,tuzu ve 910* su bardağı suyu* ekleyip tüm malzemeyi düdüklü tencerede* pişirin ( etler* kemiklerinden ayrılana iyice ama iyice* yumuşayana kadar pişirilmeli)…et pişince etleri tencerenin içinden bir tabağa alın, etleri kemiklerinden ayırın …etlerin üstünü bir kapak ile örtün ( etler sıralarını* beklerken kurumasınlar)* düdüklüde ki et suyunu da süzüp ayrı bir kaba alınşimdi pilavı yapacağız
İlk iş pirinçleri süzüp akan su altında iyice ama iyice ova ova yıkayıp sularını süzdürün…(pirinçler duru suya kalmalı)
Bir tencereye tereyağ ve sıvı yağ ekleyin yağ eriyince biberleri tencereye ekleyip biberleri 1 dakika kadar* kısık ateşte* kavurundevamın da tencereye domatesleri ekleyip onları da 1 dakika yağda nazikçe çevirin ( dakikalara dikkat edin çok pişirmeyin sebzeler erimesinler )şimdi tencereye ( pirincin cinsine göre arttırıp azaltabilirsiniz) 6 su bardağı et suyu ekleyin et suyu yeterli gelmez ise* tencereye içme suyu ekleyinbaharatları da tencereye ekledikten sonra tencereyi karıştırıp pilav suyunun bir tadına bakın gerekiyorsa ekstra* tuz eklemesi yapın ( bulyon kullanacaklar bu aşamada tencereye bulyonu ekleyebilirsiniz bulyon kullanacaksanız etin haşlama* TUZ ORANINA DİKKAT edip eti haşlarken ete ona göre daha az tuz ekleyin!!!)her şey tamam ise süzülmüş pirinçleri de tencereye ekleyip* malzemeyi* 12 tam tur karıştırıp ( kesinlikle 2 turdan daha fazla değil)* tencerenin kapağını kapatıp ateşin altını açıp pilavın suyunun kaynamasını bekleyin su kaynayınca pilavı 3 dakika harlı 3 dakika orta devamında da en KISIK* ateşte olmak kaydı ile pilavı yavaş yavaş içli içli* *pişirinPilavın suyunu çekmesine* 1015 dakika kala pirinçler uzayınca tabakta bekleyen incik etlerini pilavın üstüne ( hızlıca)dizip tencerenin kapağını kapatın…pilav suyunu çekene kadar ikiliyi* birlikte pişirin…* şimdi tencerenin* üstüne temiz bir peçete* ya da kağıt havlu koyup tencerenin kapağını* kapatarak**pilavı* 10 15 dakika kadar**dinlendirin,demlendirinsüre sonunda;
Tencerenin ağzını açın havluyu kaldırın pilavın üstünde ki* etleri boş bir tabağa alınpilavı süzgeç kepçe ile nazikçe alt üst edin
En son aşamaya geldik şimdi sunum tabağınıza* ilk önce istediğiniz şekilde pilav koyup pilavın üstüne de tabakta bekleyen etlerden* dizip yemeğinizi konuklarınıza sıcak sıcak servis yapın…
Afiyetler olsun
Not : Arzu eden pilav demlenirken,dinlenirken etleri* tencerenin üstünden alıp kızgın fırında bir süre fırınlayarak kızartabilir kızarmış etleri servis tabağındaki pilavın üstüne öyle dizebilirtercih sizin ben bu işlemi yapmaya hiiiç gerek görmüyorum
Yine isteyen pilava 1 avuç arpa şehriye de ekleyebilir
Pilava baharat eklemek istemeyen pilavı* sadece tuz + karabiber ikilisi ile de pişirebilir ki ; annem genelde öyle pişirir baharat eklemek tamamen benim tercihimtercih sizin (ama sakın baharatları abartmayın verdiğim miktara mutlaka dikkat edin ayrıca bu miktar 3 su bardağı pirinç için onu da unutmayın!!)
Pilavı pişirirken pilava eklenecek tereyağ ve sıvı yağ kullandığınız* etin* yağlılık* durumuna göre arttırılıp azaltılabilir pilava neden hem sıvı yağ hem tereyağ ekledik?? biber ve domates tencerede kavrulurken tereyağ hemen yanmasın diye tencereye + 12 kaşık sıvı yağ ekledik eğer* eklemeseydik* biber kavrulana kadar tereyağ yanabilirdi… ayrıca sıvı yağ pilava parlaklık verir…ama pilav bence sadece sıvı yağ ile de pişirilmemeli pilava* mutlaka tereyağ da eklenmeli sıvı yağ ile yapılan* pilavları şahsen* ben hiç* sevmiyorum* lezzetsiz olduklarını düşünüyorum
Pilavı sadece et suyu ile yapabileceğiniz gibi daha hafif olsun diyorsanız* et suyu + su karışımı ile de yapabilirsiniz
Yine pilava eklenecek su miktarı* pirincin cinsine göre değişim gösterebilir o nedenle pilava eklenecek su miktarına su ölçüsüne* siz karar vermelisiniz ( 1 bardak* pirinç 2 bardak su ya da 1 su bardağı pirinç 1,5* bardak su gibi)…pilavı kısık ateşte ağır ağır* pişirin eğer ateşi çok açarsanız su çabuk buharlaşır pilavınız güzel olmaztencere kapağını ikide bir açıp kapatırsanız da buhar dışarı kaçar pilavınız yine* güzel olmaz kapak pişmeye yakın açılabilir pilavın üstüne kağıt havlu kapatıp mutlaka dinlendirin,demlendirin ki pilavınız çoook daha güzel olsun…pirinçleri ıslattığınız suya limon suyu eklerseniz pirinçleriniz bembeyaz olur ( resimlerden süzülmüş beyaz pirinç resmini görebilirsiniz)özellikle bu bahsettiğim* işlemi baharat eklenmeyen sade pilav yapımında* denerseniz pişen* pilavınızın bembeyaz olduğunu görürsünüz
Anlatmam uzun sürse de size şunu söylemeliyim* siz bana bakmayın* ben hiç bilmeyenler ama denemek isteyenler için çok uzun ,tüm ayrıntısı ile yazmayı tercih ediyorum* ( bilenler zaten resimlere bakıp anlıyorlar) yoksa yemek inanın çok çabuk hazırlanan bir yemek ayrıca bu öyle bir yemek ki yanına ek bir yemeğe de hiiiiiç* gerek yok bir çorba,bir yoğurt ,ya da bir salata yemeğin yanına* yeterde artar bile ))) bu yemek HEPSİ BİR ARADA YEMEK* ))
Orijinal “Ankara Tava tarifi ise şu şekilde yapılır :
1 gün dinlendirilmiş et ( kuzu kürek,incik,gerdan ya da kaburga alt çeyreği) kemikli olacak şekilde* avuç içi kadar parçalara ayrılır etler kemikli halde bakır bir kaba alınır etlerin üstüne örtecek kadar su + tuz ilavesi ile odun fırınında uzun sürede* bir kaç saatte pişirilirsüre sonunda et suyunu verir ve nar gibi kızarır… etin suyu alınır et suyunun içine tereyağ ilave edilir yine bu suyun* içine +domates ve biber doğranır … yıkanmış süzülmüş pirinç derin bakır bir tepsiye yayılır pirincin üstüne hazırlanan* sıcak et suyu verilerek pilav 40 dakika kadar fırında pişirilir…pişen pilavın üstüne daha önce fırında kızartılmış kemikli etler dizilir…tepsi tekrar fırına verilip bir 10 dakika daha kızartılarak “Ankara Tava sunuma hazır hale getirilir sunum aşamasında şart olmamakla birlikte yemeğin üstüne yağda hafif kavrulmuş çam fıstığı + kıyılmış maydanoz da eklenebilir
Ankara Tavayı ev ortamında bu şekilde pişirmek* pek de* mümkün değil …o nedenle bizler* bu tarifi* bu anlattığım şekilde pişiriyoruz tercih yinede* sizin…
Ankara Tava ve domatesli pilav* benim rahmetli babamın en sevdiği pilavlardı babacığıma da Allah rahmet eylesin…AMİN
Hoşça kalın
*45 adet kuzu incik ( kuzu kol, gerdan,kaburga alt bölüm etleri de olur)
*2 adet defne yaprağı
*6 adet tane karabiber
*2 diş sarımsak
*1 adet kuru soğan
*1 tatlı kaşığı tuz
*910 bardak su ile düdüklü tencerede haşlanacak ( et* haşlama suyu et miktarına göre belirlenmeli pilav haşlama suyu ile yapılacak ona göre ))
*3 su bardağı pirinç
*Yarım* limon suyu ( 1 yemek kaşığı kadar)
*1 çay kaşığı tuz ile pirinç ıslatılacak
*2 yemek kaşığı tereyağ
*1 yemek kaşığı sıvı yağ
*56* adet sivri biber
*23 adet domates ve baharat karışımı ile pilav pişirilecek
*( isteyen pilava + 1 adet et bulyon da ekleyebilir )
Baharat karışımı;
*1 çay kaşığı karabiber ( silme)
*1 çay kaşığı yenibahar ( silme)
*Yarım çay kaşığı tarçın ( silme)
*Yarım çay kaşığı kimyon ( silme)
*
Ankara Tava ( Kolay Usül ) Tarifi Yapılışı Merhabalar,
Ankara da doğmuş Ankara da* yaşayan biri* olarak Ankara Tava tarifini paylaşmadan olmaz dedim ) şimdilerde çoğu kişi “Ankara Tavayı “sadece arpa şehriyeden hazırlıyor oysa ki* benim bildiğim “Ankara Tava tarifi sade pirinç ya da çok pirinç+ az şehriye* ikilisi ile yapıyor ben size rahmetli babamın çoook sevdiği o nedenle de anneme sık sık yaptırdığı* anne versiyonu olan* kolay* “Ankara Tava tarifini anlatacağımsiz benim uzun yazmama bakmayın çok kolay hazırlanan bir yemek diyelim ve* hadi başlayalım…
İncikleri* (ya da yemeği yapacağınız herhangi bir eti )daha önceden* 1 saat kadar bol* suda bekletin ( etler kanlarını suya bıraksın iyice temizlensin)
Pirinci ayıkladıktan sonra* limon sıkılmış ılık* tuzlu suda ıslatılarak 3040dakika dinlenmeye bırakın … ( pirinci kaynar suyla ıslatmayın su elinizin dayanacağı sıcaklıkta olmalı )
Sivri biberleri 2 parmak boğumu* genişliğinde doğrayın ( dip tarafındaki çekirdekleri çıkartın),domateslerinde kabuklarını soyup ortadan 2 ye sonra her bir parçayı da* 3 e bölerek* iri dilimler halinde doğrayın
Şimdi* suyu süzülmüş incikleri, karabiberleri, 4 ‘e bölünmüş soğanı,tüm halde ki soyulmuş sarımsakları,defne yapraklarını,tuzu ve 910* su bardağı suyu* ekleyip tüm malzemeyi düdüklü tencerede* pişirin ( etler* kemiklerinden ayrılana iyice ama iyice* yumuşayana kadar pişirilmeli)…et pişince etleri tencerenin içinden bir tabağa alın, etleri kemiklerinden ayırın …etlerin üstünü bir kapak ile örtün ( etler sıralarını* beklerken kurumasınlar)* düdüklüde ki et suyunu da süzüp ayrı bir kaba alınşimdi pilavı yapacağız
İlk iş pirinçleri süzüp akan su altında iyice ama iyice ova ova yıkayıp sularını süzdürün…(pirinçler duru suya kalmalı)
Bir tencereye tereyağ ve sıvı yağ ekleyin yağ eriyince biberleri tencereye ekleyip biberleri 1 dakika kadar* kısık ateşte* kavurundevamın da tencereye domatesleri ekleyip onları da 1 dakika yağda nazikçe çevirin ( dakikalara dikkat edin çok pişirmeyin sebzeler erimesinler )şimdi tencereye ( pirincin cinsine göre arttırıp azaltabilirsiniz) 6 su bardağı et suyu ekleyin et suyu yeterli gelmez ise* tencereye içme suyu ekleyinbaharatları da tencereye ekledikten sonra tencereyi karıştırıp pilav suyunun bir tadına bakın gerekiyorsa ekstra* tuz eklemesi yapın ( bulyon kullanacaklar bu aşamada tencereye bulyonu ekleyebilirsiniz bulyon kullanacaksanız etin haşlama* TUZ ORANINA DİKKAT edip eti haşlarken ete ona göre daha az tuz ekleyin!!!)her şey tamam ise süzülmüş pirinçleri de tencereye ekleyip* malzemeyi* 12 tam tur karıştırıp ( kesinlikle 2 turdan daha fazla değil)* tencerenin kapağını kapatıp ateşin altını açıp pilavın suyunun kaynamasını bekleyin su kaynayınca pilavı 3 dakika harlı 3 dakika orta devamında da en KISIK* ateşte olmak kaydı ile pilavı yavaş yavaş içli içli* *pişirinPilavın suyunu çekmesine* 1015 dakika kala pirinçler uzayınca tabakta bekleyen incik etlerini pilavın üstüne ( hızlıca)dizip tencerenin kapağını kapatın…pilav suyunu çekene kadar ikiliyi* birlikte pişirin…* şimdi tencerenin* üstüne temiz bir peçete* ya da kağıt havlu koyup tencerenin kapağını* kapatarak**pilavı* 10 15 dakika kadar**dinlendirin,demlendirinsüre sonunda;
Tencerenin ağzını açın havluyu kaldırın pilavın üstünde ki* etleri boş bir tabağa alınpilavı süzgeç kepçe ile nazikçe alt üst edin
En son aşamaya geldik şimdi sunum tabağınıza* ilk önce istediğiniz şekilde pilav koyup pilavın üstüne de tabakta bekleyen etlerden* dizip yemeğinizi konuklarınıza sıcak sıcak servis yapın…
Afiyetler olsun
Not : Arzu eden pilav demlenirken,dinlenirken etleri* tencerenin üstünden alıp kızgın fırında bir süre fırınlayarak kızartabilir kızarmış etleri servis tabağındaki pilavın üstüne öyle dizebilirtercih sizin ben bu işlemi yapmaya hiiiç gerek görmüyorum
Yine isteyen pilava 1 avuç arpa şehriye de ekleyebilir
Pilava baharat eklemek istemeyen pilavı* sadece tuz + karabiber ikilisi ile de pişirebilir ki ; annem genelde öyle pişirir baharat eklemek tamamen benim tercihimtercih sizin (ama sakın baharatları abartmayın verdiğim miktara mutlaka dikkat edin ayrıca bu miktar 3 su bardağı pirinç için onu da unutmayın!!)
Pilavı pişirirken pilava eklenecek tereyağ ve sıvı yağ kullandığınız* etin* yağlılık* durumuna göre arttırılıp azaltılabilir pilava neden hem sıvı yağ hem tereyağ ekledik?? biber ve domates tencerede kavrulurken tereyağ hemen yanmasın diye tencereye + 12 kaşık sıvı yağ ekledik eğer* eklemeseydik* biber kavrulana kadar tereyağ yanabilirdi… ayrıca sıvı yağ pilava parlaklık verir…ama pilav bence sadece sıvı yağ ile de pişirilmemeli pilava* mutlaka tereyağ da eklenmeli sıvı yağ ile yapılan* pilavları şahsen* ben hiç* sevmiyorum* lezzetsiz olduklarını düşünüyorum
Pilavı sadece et suyu ile yapabileceğiniz gibi daha hafif olsun diyorsanız* et suyu + su karışımı ile de yapabilirsiniz
Yine pilava eklenecek su miktarı* pirincin cinsine göre değişim gösterebilir o nedenle pilava eklenecek su miktarına su ölçüsüne* siz karar vermelisiniz ( 1 bardak* pirinç 2 bardak su ya da 1 su bardağı pirinç 1,5* bardak su gibi)…pilavı kısık ateşte ağır ağır* pişirin eğer ateşi çok açarsanız su çabuk buharlaşır pilavınız güzel olmaztencere kapağını ikide bir açıp kapatırsanız da buhar dışarı kaçar pilavınız yine* güzel olmaz kapak pişmeye yakın açılabilir pilavın üstüne kağıt havlu kapatıp mutlaka dinlendirin,demlendirin ki pilavınız çoook daha güzel olsun…pirinçleri ıslattığınız suya limon suyu eklerseniz pirinçleriniz bembeyaz olur ( resimlerden süzülmüş beyaz pirinç resmini görebilirsiniz)özellikle bu bahsettiğim* işlemi baharat eklenmeyen sade pilav yapımında* denerseniz pişen* pilavınızın bembeyaz olduğunu görürsünüz
Anlatmam uzun sürse de size şunu söylemeliyim* siz bana bakmayın* ben hiç bilmeyenler ama denemek isteyenler için çok uzun ,tüm ayrıntısı ile yazmayı tercih ediyorum* ( bilenler zaten resimlere bakıp anlıyorlar) yoksa yemek inanın çok çabuk hazırlanan bir yemek ayrıca bu öyle bir yemek ki yanına ek bir yemeğe de hiiiiiç* gerek yok bir çorba,bir yoğurt ,ya da bir salata yemeğin yanına* yeterde artar bile ))) bu yemek HEPSİ BİR ARADA YEMEK* ))
Orijinal “Ankara Tava tarifi ise şu şekilde yapılır :
1 gün dinlendirilmiş et ( kuzu kürek,incik,gerdan ya da kaburga alt çeyreği) kemikli olacak şekilde* avuç içi kadar parçalara ayrılır etler kemikli halde bakır bir kaba alınır etlerin üstüne örtecek kadar su + tuz ilavesi ile odun fırınında uzun sürede* bir kaç saatte pişirilirsüre sonunda et suyunu verir ve nar gibi kızarır… etin suyu alınır et suyunun içine tereyağ ilave edilir yine bu suyun* içine +domates ve biber doğranır … yıkanmış süzülmüş pirinç derin bakır bir tepsiye yayılır pirincin üstüne hazırlanan* sıcak et suyu verilerek pilav 40 dakika kadar fırında pişirilir…pişen pilavın üstüne daha önce fırında kızartılmış kemikli etler dizilir…tepsi tekrar fırına verilip bir 10 dakika daha kızartılarak “Ankara Tava sunuma hazır hale getirilir sunum aşamasında şart olmamakla birlikte yemeğin üstüne yağda hafif kavrulmuş çam fıstığı + kıyılmış maydanoz da eklenebilir
Ankara Tavayı ev ortamında bu şekilde pişirmek* pek de* mümkün değil …o nedenle bizler* bu tarifi* bu anlattığım şekilde pişiriyoruz tercih yinede* sizin…
Ankara Tava ve domatesli pilav* benim rahmetli babamın en sevdiği pilavlardı babacığıma da Allah rahmet eylesin…AMİN
Hoşça kalın