bilgisayarci
FD Üye

Merkezi bütçeden aldığı ödenek prestijiyle çok sayıda üniversiteyi geride bırakan Ankara Üniversitesi, yemekhane fiyatına yüzde 60 artırım yaptı. Öğrenciler, 'Müşteri değil, öğrenciyiz' diyerek artırımın geri alınması için imza kampanyası başlattı.
Birgün'den Nisa Küçük'ün haberine nazaran, Ankara Üniversitesi (AÜ) idaresi, tabldot fiyatlarına yüzde 60 oranında artırım yaptı. Öğrenciler, 2022 yılı için merkezi bütçeden 1 milyar 814 milyon 158 bin TL ödenek alan AÜ’deki yemek fiyatlarına yapılan artırıma reaksiyon gösterdi.
Üniversite idaresinin evvelki gün aldığı karar kapsamında yemek fiyatı 2.50 TL' den 4 TL'ye çıktı. Öğrenciler, artırımın geri alınması için imza kampanyası başlattı. Ankara Üniversitesi öğrencileri yemek artırımını ve yaşadıkları problemlerini anlattı.
Ankara Üniversitesi öğrencisi Ozan Deniz, öğrencilerin barınma, beslenme ve ulaşım üzere birçok sorununun olduğunu söyledi. Krizin faturasının öğrencilere yüklenmemesi gerektiğini belirten Deniz, 'Resmi enflasyonun bile üzerinde bir yemekhane artırımıyla karşı karşıyayız. Okulda öğlen yemeğini yiyebileceğimiz öbür bir yerimiz yok. Bir tek okul yemekhanesi var ona da yüzde 60 oranında artırım geldi' dedi.
Devletin verdiği burs ve kredinin kâfi olmadığını kaydeden Deniz, şunları söz etti:
'Üniversitede üçüncü senem, hala konuta çıkamadım. Salgın başladığında yurttan ayrılmıştım. Artık yurda da çıkamıyorum zira çok kıymetli. Burs ve kredileri kesilen arkadaşlarımızla dayanışmak için 2020 yılında yaptığımız aksiyon nedeniyle bursum kesildi. Burslar ve krediler, bizi okutmak için değil adeta zapt etmek, köleleştirmek için kullanılıyor. AÜ’nün bütçesinin çok sayıda üniversitenin bütçesinden fazla olduğunu biliyoruz. Buna karşın akademik sıralamada daima düşüş yaşayan, öğrencilerine kahvaltı ve akşam yemeği dahi sunamayan, öğlen yemeğine de fahiş bir artırım getiren bir üniversite. Bu ödenekler nereye gidiyor? Ekonomik krizi konuşmak isteyen öğrencileri taşıyan gözaltı araçlarının yakıtına mı gidiyor?'
'Borçlanmak istemiyorum'
Ankara Üniversitesi öğrencisi Nihal Y. de artırımın geri çekilmesi gerektiğini vurguladı. Okul kartında yemekhane parası olmadığını lisana getirerek intihar eden Sibel Ünli’i anımsatan Nihal Y, şunları söyledi:
'Ülkede her şey bu kadar değerliyken gelen artırım çok değil diyenler olabilir. Lakin aldığımız krediler hiçbir gereksinimimize yetmiyor. Nitelikli beslenmek bir kenarda dursun, artık yalnızca karnımızı doyurmanın en ucuz yollarını arıyoruz. Okul yemekhanelerimiz de bunu sağlaması gereken asıl yerler fakat iktisat ve enflasyon mazeret edilerek artan fiyatların faturası biz öğrencilere kesiliyor. Okul idaresi aldığı ödenekle öğrenciye fiyatsız yemek sunabilecekken bunu tercih etmiyor. Bizim için var olan ve bize azamî hizmeti, refahı sunması gereken bu kurum bir şirket üzere kullanılıyor, bizi de müşteri yerine koyuyor. Fakat her seferinde hatırlatacağız, biz müşteri değiliz, öğrenciyiz. Günde bir defa çıkan yemeğin artmasını, vegan seçeneğin gelmesini ve artırımın geri alınması gerek. Okulda yemekhane dışında yalnızca kantinde satılan poğaça ve açmalardan alabiliyorum. Yerleşkedeki yemekhanenin alternatifi olabilecek özel işletmeler var lakin o işletmelerde tertipli olarak yemek yemek ekonomik açıdan neredeyse imkansız. Her gün o yerlerde yemek yeseydim KYK kredimi oraya ayırmam gerekirdi. Her yıl almam gereken yaklaşık 8, 9 kitap oluyor, lakin bu kitapları fiyatlardan ötürü alamıyorum, sınıf arkadaşlarımdan rica ettiğim ve kendim tuttuğum notlardan çalışmak zorunda kalıyorum ve haliyle aldığım eğitimin kalitesi çok düşüyor. Bir konut arkadaşım ile öğrenci meskeninde kalıyorum ve her ay artan faturalara bakarken nasıl ödeyeceğimizi düşünüyorum. Kombiye elimizi sürmeye, bir derece arttırmaya korkuyoruz. Okurken borçlanmak istemiyorum, KYK kredilerinin bursa dönüştürülmesini, fiyatların de artırılması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıyeten öğrencilere yurt, kira dayanağı, beslenme, okul sarfiyatları için dayanak yapılması gerektiğini düşünüyorum.'