FETÖ'nün ‘mahrem imam’larına yönelik yürütülen 'ankesör' soruşturması kapsamında 6 ay tutuklu kalan ve örgüt ilişkisi tespit edilmeyen denizci Albay Mustafa Ünlüer, kendisini ankesörlü telefonlardan arayan kişinin mahrem imam değil arkadaşlık kurduğu sivil memur Lütfiye B. olduğunun anlaşılması üzerine beraat etti.
FETÖ'nün TSK'daki yapılanmasına yönelik 'ankesör' soruşturması kapsamında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda misyonlu Albay Mustafa Ünlüer, 15 Mayıs 2018'de gözaltına alındı, 25 Mayıs 2018'de tutuklandı.
6 AY CEZAEVİNDE KALDI
NTV’de yer alan habere göre yaklaşık 6 ay cezaevinde kalan Ünlüer, 14 Kasım 2018'de tahliye edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Albay Ünlüer'in kullandığı cep telefonun toplam 7 ankesör-ücretli sabit telefonla irtibatı bulunduğu gerekçesiyle hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği' kabahatinden Ankara 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede Ünlüer'in Bank Asya, ByLock, FETÖ yöneticileriyle, FETÖ okullar ve dernekleriyle irtibatının bulunmadığı belirtildi.
‘7 FARKLI ANKESÖRDEN BENİ 46 SEFER ARADI’!
Ünlüer, savunmasında şunları söyledi:
"2012 yılında Ankara'ya tayin oldum. Daha öncesinde Karadeniz Ereğli'de çalışırken Lütfiye B. ismindeki sivil memurla tanışıklığımız oldu. Bu ankesörlü telefonlar daima onun aramaları. Yani beni cep telefonundan arayarak görüşmek istiyordu. Ben de konuşmak istemiyordum. Cep telefonunu engelliyordum. Engellediğim vakit farklı bir numaradan işte büfe telefonu olur, ankesörlü telefon olur oradan arıyordu. O numarayı da engelliyordum. Bu sefer yandaki ankesöre geçiyordu, oradan arıyordu. Yani konuşması bitmiyordu. 7 farklı ankesörden beni 46 kere aradı.
BERAAT KARARI
Aramalar ‘mahrem imam’ların arama biçimlerine benzemiyor. Belgemdeki bütün ankesörlü aramaların hepsi bu Lütfiye B.'nin yaptığı aramalardır. Eşim öğretmen, kızım bu sene üniversiteye başladı. Beraatımı talep ediyorum."
Mahkeme 9 Mayıs 2019'da Mustafa Ünlüer'in beraatine karar verdi. Gerekçeli kararda, şöyle denildi: "Lütfiye B.'nin sanığın kullandığı çizgisi tekraren ankesörlü ve büfe telefonlarından aradığını kabul ettiği, sanıktan ele geçirilen dijital malzemelerin incelemesinden FETÖ/PDY kapsamında cürüm ögesi olabilecek rastgele bir bilgi ve dokümanın bulunmadığı tespit edilmiştir.
Sanığın ankesörlü çizgilerden aradığı vakit dilimlerinden ayrıca asker şahısların aranmadığı, sanığın ankesörlü çizgilerden aranma vaktinin 10 dakika evvel sonrasında ardışık olacak halde rastgele bir askeri çalışanın aranmadığı anlaşılmıştır. Sanığın örgüt üyesi olarak kabul edilmesi ne yasal imkan bulunmadığın dan atılı cürümden beraatına karar verildi."
TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR
Mahkemenin verdiği kararda, beraat kararının nihaileşmesinin akabinde Albay Mustafa Ünlüer'in maddi ve manevi ziyanların giderilmesi konusunda tazminat davası açma hakkı bulunduğu hatırlatıldı. Mahkeme sanığın avukatlık fiyatının de Hazine'den alınarak kendisine verilmesini de kararlaştırdı.
‘PEŞİ SIRA ARIYORDUM’
Mahkemede şahit olarak tabir veren Lütfiye B. şunları anlattı: “Ankara'ya geldikten sonra sanıkla görüşebilmek hedefiyle Kızılay Kumrular Sokak'ta bulunan ankesörlü telefon sınırından sanığı çeşitli tarihlerde birkaç defa aradığım, sanığın telefonu meşgul çaldığı vakit kendisine ulaşabilmek emeliyle peşi sıra birden fazla aradığım da doğrudur."