Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Anlatım Türleri - Gezi Yazıları Hakkında bilgi

Anlatım Türleri - Gezi Yazıları Hakkında bilgi

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
seyahat yazıları
gezi yazılarının özellikleri
yolculuk yazısı nasıl yazılır
yolculuk yazarları

Seyahat Yazıları Hakkında data

Seyahat yazılarının özelliği, gözleme dayanan yazılar oldukları için gerçeği yansıtmalarıdır Gezi yazıları, uzun bir zaman, zahmetsizce gezilip görülemeyecek yerleri tanıtma nedeniyle yazılmıştır Afrika, Çin, Hindistan, Kutuplar gibi, herkesin kolayca gidemeyeceği yerlerle ilgili yolculuk yazıları, büyük bir alaka görerek okunmuştur

Seyahat yazılarında görülen yerler anlatılırken, yazılı ve sözlü kaynaklardan elde edilen bilgiler de eklenebilir Fakat önemli olan, bilgilerin sağlam gözlemlere dayanmasıdır Yolculuk yazılarının etkili olabilmesi için, bir takım özellikler taşıması gerekir:

Okuyucunun ilgisini çekebilecek görünüm ve olaylar yansıtılmalıdır

Gezilen yerler, yüzeyden bir betimlemeyle yok, özüne inilerek anlatılmalıdır Yazan, gezdiği yerleri, insanları iç dünyalarını yansıtarak okuyucunun gözü önünde canlandırabileceği bir biçimde anlatmalıdır

Yalın bir dil, renkli ve sürükleyici bir anlatım kullanılmalıdır

Yolculuk yazıları, günü gününe tutulan notlara dayanarak, mektup biçiminde ya da gezilip görülen yerleri içeriye doğru tanıtmayı amaçlayan yazılar şeklinde yazılabilir

Türkçe yazılan birincil seyahat kitabı olarak, Seydi Ali Reis ’in Miratü ’lMemalik ’ini görüyoruz Onu Katip Çelebi ’nin Cihannüma ’sı, Evliya Çelebi ’nin Tarihi Seyyah ’ı, Yirmi Sekiz Çelebi Mehmet Efendi ’nin Fransa Sefaretnamesi izler Tanzimat ’tan daha sonra çoğalan bu türde günümüze değin pek fazla yapıt verilmiştir

Cenap Şahabettin ’den başlayarak, bu türde yapıtları olan yazarlar aralarında, Ahmet Haşim, Ahmet Rasim, Bedii Faik, Falih Rıfkı Atay, Yılmaz Çetiner, Burhan Arpad, Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Hamdi Tanpınar, Sadri Ertem, Hasan Ali Yücel, Tahir Kutsi Makal, Fikret Otyam, Mina Urgan adları sayılabilir

seçme parça *

858,506Konular
983,055Mesajlar
33,112Kullanıcılar
fekaSon üye
Üst Alt