Kışa hazırlıkta erişte, tarhana, salça üzere eserler konuttaki en tatlı telaş olabiliyor. Ancak pratik kullanımları ve mis üzere lezzetleri ile hepimizin kalbine çocukluktan taht kuran bu lezzetlere bayılıyoruz. Bugün erişte ile birbirinden hoş lezzetler hazırladık. Tecrübelerinizi yorumlarda bekliyoruz!
1. Mercimekli Erişte Çorbası
Materyaller
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 adet soğan
Tuz
5 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 su bardağı su
Birinci olarak soğanı yemeklik doğrayın. Bir tencerede sıvı yağ ile birlikte soğanı kavurun. Üzerine yıkayıp süzdüğünüz mercimeği ve tuzu ek ederek kavurmaya devam edin. 7-8 bardak su ekleyip mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Üzerine erişteleri ve damak tadınıza nazaran tuzunu ek edin. Mercimekler yumuşayana kadar pişirin. Yoğunluğu fazla olursa ek su ekleyin.
2. Yoğurtlu Erişte Çorbası
Gereçler
1 su bardağı nohut
5 su bardağı sıcak su
1 su bardağı et ya da tavuk suyu
Tuz
1 su bardağı erişte
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı kuru nane
Nohutları bol suyla yıkayıp suyunu süzün. Üzerine su ekleyip 1 gece bekletin. Suyunu değiştirip yumuşayıncaya kadar haşlayın. Su ve et suyunu kaynamaya bırakın. Tuz ve erişteleri ekleyerek yumuşayıncaya kadar pişirin. Nohutları ekleyin ve 15 dakika daha pişirin. Bir kasede yoğurt ve unu düzgünce karıştırın. Çorbanın suyundan 1 kepçe kadar ekleyerek çırpın ve bunu çorbaya yavaş yavaş ekleyerek karıştırın. 15 dakika pişirin. Başka bir tavada tereyağını eritip nane ile karıştırın ve çorbaya ekleyin. Yoğurt çorbasını, klasik köfte ve patates salatası ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
3. Cevizli Erişte
Materyaller
1/4 su bardağı iri kıyılmış ceviz
1 paket köy eriştesi
1/2 su bardağı kuru üzüm
3 çorba kaşığı zeytinyağı
100 gram diyet peynir ya da tulum peyniri
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
3 diş sarımsak
Tuz
Karabiber
Tencerede suyu kaynatın erişteleri atmadan evvel zeytinyağını ve tuzunu ekleyin. Erişteleri kaynar suya atın ve 8-10 dakika kaynatın. Suyunu çekmesine yakın kuru üzümü ekleyin. Maydanoz ve dereotunu ince ince kıyın, peyniri küçük kesimlere bölün, ceviz ve sarımsağı havanda dövün. Tüm materyalleri erişteye ekleyerek karıştırın. 2-3 dakika daha pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.
4. Domatesli Erişte
Gereçler
1 yemek kaşığı tereyağı
1 küçük soğan
1 kırmızı yağ biber
1 domates
1 tatlı kaşığı salça
1 kase erişte
2 kase sıcak su
1 çay kaşığı karabiber ve pul biber
Tuz
Öncelikle tereyağında yemeklik doğradığınız soğanları soteleyip minik minik doğradığınız biberi ekleyin ve 5 dakika kadar kavurun. Akabinde salçayı ekleyip bir iki çevirip küp küp doğradığınız domatesi de ekleyin 2-3 dakika daha kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ek edip erişteyi ve 2 kase sıcak suyu ekleyip karıştırın. Kısık ateşte pilav üzere suyunu çekene kadar pişirin.
5. Erişte Salatası
Gereçler
1 su bardağı bezelye
3 kırmızı biber
3 yeşil biber
2 havuç
Haşlanmış erişte
Yoğurt
Tuz
Karabiber
Biberleri ve havuçları doğradıktan sonra yeteri kadar yoğurt ve bezelye ile karıştırın. Tuz ve karabiberimizi de ekleyip haşlanmış olan eriştelerin üzerine dökün.
6. Tavuklu Erişte
Materyaller
3 bardak erişte
3 bardak su
1 yahut yarım tavuk göğsü
1 bardak haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Suya biraz tuz ekleyip, tavuk göğsünü haşlayın. Pişmesine yakın nohutları da içine atın. Tavukları çıkartıp didikleyin. Erişteleri yağda pirinç üzere kavurun. Rengi değiştiğinde tavukları, nohutu ve suyu ekleyin. Tuzunu denetim edin. İsterseniz fırın tepsisine döküp fırında, isterseniz tencerede pişirebilirsiniz..
7. Peynirli Erişte
Gereçler
250 gram erişte
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1/2 çay kaşığı tuz
Peynir
Maydanoz
Ceviz
Erişteleri kavurup sıcak su ve tuz da ekleyip kısık ateşte yumuşayana kadar pişirin. Suyunu çektikten sonra dinlenmeye bırakın. Tereyağı ile bir cins karıştırıp tabağa aldığınızda üzerine ceviz, peynir ve maydanoz serpip servis edin.
8. Erişte Böreği
Gereçler
500 gr köy eriştesi
2 yumurta
2 çay kaşığı tuz
Haşlamak için kâfi ölçüde su
Kızartmak için sıvı yağ
Erişteleri tuzu eklenmiş olan kaynayan suda 10-15 dakika haşlayın. Yumuşayan eriştelerin 2-3 dakika suyunu süzün. 5 dakika dinlendirdikten sonra içine yumurtaları da ekleyip uygunca karıştırıp sıvı yağ eklediğiniz orta uzunluk tavaya alın. Orta ateşte 7-8 dakika kızartın. Tavanın kapağı yahut geniş düz tabak yardımıyla aykırı çevirip başka tarafını da tıpkı biçimde kızartın.
9. Yörük Kebabı
Materyaller
300 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet domates
3 adet yeşil biber
400 gr mantar
1 su bardağı bezelye
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1.5 su bardağı erişte yada hazır erişte makarna
- 300 gr rende kaşar peyniri
Evvel eti kuşbaşı doğrayın. Orta uzunluk tencereyi ocağa koyup güzelce kızdırın. Yarım çay bardağı yağı koyun. Soğan ve biberi küp küp doğrayın. Kuşbaşı etle birlikte soğanı ve biberi tencereye koyup karıştırın. Kendi suyuyla kısık ateşte 20 dakika orta sıra karıştırarak pişirin. Et pişerken bir yandan erişteyi haşlayın. Küçük bir tencereyi ocağa koyun içerisine beş su bardağı su koyup kaynatın. Erişteyi kaynayan suya koyun ve karıştırın. İçerisine geride kalan yarım çay bardağı ayçiçek yağını koyun tuzunu da ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar haşlayın. Eriştenin yağı ve suyu çekmesi gerek. Fazla su koyup sonradan suyunu süzmeyin. Fırın kabı ya da borcama hepsini dökün. Domatesi küp küp doğrayın. Mantarların kabuklarını soyun yıkayın temizleyin büyük uzunlukları dörde küçük uzunlukları ikiye kesip hazırlayın. Sonra domatesi, mantarı, bezelyeyi, baharatları ve tuzu pişen ete ek edip su koymadan orta ateşte kendi suyuyla 15-20 dakika daha sebzelerle birlikte pişirin. Pişen sebzeli eti borcama koyduğunuz eriştelerin üzerine dökün. Üzerine rende kaşarı serpin. Evvelce fırınımızı 180 derecede ısıtıp fırına koyun. Üzeri kızarana kadar 15 dakika pişirin.
10. Fırında Ispanaklı Erişte
Gereçler
1 kg ıspanak
300 gram erişte
1 adet kuru soğan küp doğranmış
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kutu krema
2 adet yumurta
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Tuz
Karabiber
Pul biber
Muskat rendesi
Bir tavada zeytinyağını kızdırın. Soğanı zeytinyağında kavurun. Ispanağı ekleyin ve sulanmasına müsaade vermeden karıştırarak öldürün. Bir tencereye az su koyup kaynatın. Erişteleri 5 dakika kadar haşlayıp suyunu süzün. Erişteleri suyunu çektirerek de pişirebilirsiniz. Fırın kabında haşlanmış erişte, krema, ıspanak, baharatlar ve kaşar peynirinin yarısını karıştırın. Bir kasede 2 yumurtayı çırpın ve materyallerin üzerine gezdirerek dökün. Kalan kaşar peynirini de üzerine serpin. Evvelden 175 derecede ısıtılmış fırına sürün. Peynir eriyip üzeri kızarana kadar fırınlayın.