Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Anne sütü nasıl saklanır ?

Anne sütü nasıl saklanır ?
0
55

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Anne sütü nasıl saklanır ? anne sütü nasıl saklanır Bilhassa çalışan annelerin en fazla düşündüğü şeylerden biri bebeğimi nasıl emzireceğimBu durumun çaresi var sütünü sağıp evde bırakacak lakin bunu bırakırken acaba benzer şekilde beslenme değeri olacak mı?Buyurun sorularınıza cevaplar meleklerim;​​ 1548117094 1548117094 annesutunasilsaklanir5c4febed8eac5annesutunasilsaklanir5c4febed8eac5 annesutunasilsaklanir5c4febed8eac5 ​​ ANNE SÜTÜ NASIL SAKLANIR ? ​ Anne sütü birincil sağıldığında mikropsuz teknik ve araç gereç kullanılsa bile tamamen mikropsuz değildir Normal cilt florası, bilhassa de yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde pretermlerde en sık sepsis etkeni olan Staphylococcus epidermidis en sık görülen bakteriyel kontaminanttır (1,2,3,4) Anne sütünün +4 derecede buzdolabında ya da 20 derecede derin dondurucuda saklanması ile bakteriyel yükün azaldığı, sütün antibakteriyel etkilerinin arttığı gösterilmiştir (3,5,6,7,8) Son zamanlarda özellikle sitomegalovirüs bulaşmasını önlemek için pretermlere verilecek tüm anne sütlerinin en az 72 saat zaman ile derin dondurucuda saklanması önerilmektedir Anne sütünün antimikrobiyal etkileri birçok bakteri ve virüse karşısında özel antikorlar, nonspesifik IgG, IgA, IgM, laktoferrin, GM1 yarı gangliosidler, glukokonjigatlar, oligosakkaridler, öbür sitokinler, lenfositler, polimorfonükleer lökositler, makrofajlar ve kompleman proteinleri ile sağlanır Tüm bu maddeler, özellikle süt bankalarında çoğunlukla kullanılan bir yöntem olan pastörizasyon ile antimikrobiyal özelliklerini kaybederler Lakin dondurma ya da buzdolabında gizleme ile çoğu zaman hasar görmezler Anne sütünün 20 derecede 1 ay saklanması ile hücrelerin %89'u öldüğü halde, IgG, IgM, IgA, laktoferrin, lizozim, C3, C4 kompleman komponentleri, aminoasid ve yağ asitleribüyük oranda korunur Anne sütünün sağıldıktan sonra 48 saat +4 derecede buzdolabında saklanması ile de hücrelerin büyük çoğunluğu ölür Sütteki makrofaj ve nötrofiller olasılıkla sütün saklandığı vahşi yapışarak veya sitoliz ile kaybedilir Sütteki lenfositler ise genelde saklanmaktan aldırmaz Süt içindeki canlı kalan hücrelerin antimikrobiyal etkileri +4 derecede 2448 saat devam eder Anne sütünün saklanması ile asiditesinin artığı gösterilmiştir Oysa bu büyüme korkulduğu gibi süt içindeki şekerlerin bakteriler ile fermente edilerek laktik asid oluşumu ile yok, süt lipazlarının etkisi ile hür yağ asidi miktarının artışına bağlıdır Hür yağ asitleri de barsak parazitleri, gram pozitif bakteriler, mantar ve virüsler için sitolitik etkilidir Anne sütünün +4 derecede saklanması ile özgürlük yağ asidi oranı da artmaktadır Anne sütünü dondurma, sellüler aktiviteyi bozar, vitamin B6 ve C'yi azaltır Kaynatma, lipazı bozar, IgA'nın etkilerini azaltır (10) Saklama sırasında minimal proteoliz, büyük oranda da lipoliz görülür (11), artan özgürlük yağ asitleri de antienfektif etkiyi arttırır Öbür saklama koşullarında anne sütünün besleyici değeri azalmadan, immünolojik özelliklerinde şartların değişmesi gözlenmektedir (10) Tüm bu bilgiler ışığında, anne sütünün buz dolabına konmadan 15 derecede 24 saat, 25 derecede 46 saat, buz dolabında (+4 derecede) 72 saat, derin dondurucuda 20 derecede 1 ay, daha uzun süreler için de 70 derecede güvenle saklanabileceği bildirilmekte ve anne sütünün daha yaygın kullanımı önerilmektedir  
 
858,497Konular
982,007Mesajlar
29,990Kullanıcılar
aydınıSon üye
Üst Alt