ANA SÜTÜ VE EMZİRME
Ana vaktinde doğan, fetal depoları anadan yerinde orantıda alan her yeni doğan bebeğin sıradan gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, birinci 6 AY TEK BAŞINA KAFIDIR. Yeni doğan ve süt evlatları için en elverişli ve doğal besindir.
Emzirme süreci evladın öbür gerekli besinleri de alması kaidesiyle 1-2 yıl devam ettirilebilir.
EMZİRMENİN YARARLARI
BEBEK İÇİN;
- Her devir sterildir, ısı aşaması ülküdür.
- Besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine münasiptir.
- Hami etmenler içerir.
>>> Sindirime yardımcı etkin enzimler (Yağ sindirimi için lipaz)
>>> Enfeksiyonu önleyen Ig’ler (IgA, IgG, ve IgM)
>>> Hormonlar ve büyüme faktörleri.
- Teneffüs yolu ve sindirim sistemi enfeksiyonları daha az GÖRÜLÜR.
- Orta kulak iltihabı riskini azaltır.
- Çene ve diş gelişinde rolü vardır.
- Kimi kronik illetlerin oluşma riskini azaltır. (Tip 1 diabet, çölyak illeti, obesite, kroner kalp illeti gibi).
- Bebeğin ruhsal , bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik üzere olgularda ana sütü alımı kıymet KAZANMAKTADIR.
- Ana sütü alan bebekler daha az AĞLAMAKTADIRLAR.
EMZİRMENİN ANA İÇİN YARARLARI
- UCUZDUR, hazırlama sorunu gerektirmez.
- Ana ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir alakayı kolaylaştırır.
- Ananın sıhhatini korur. (Göğüs kanseri, Over kanseri, Osteoporozis (yaşa bağlı kemik erimesi), Anemi (kansızlık))
KOLOSTRUM
Doğumdan çabucak sonra birinci 5 günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum ismi verilir.
Bileşim özellikleri yeni doğan bebeğin birinci günlerdeki gereksinimleri açısından büyük kıymet taşımaktadır. Kolostrum içerisinde birçok vitamin, mineral ve gözetici enzimler vardır.
Bebeğin dış yerküreye armonisini kolaylaştırır.3 HAFTA sonra olgun (matür) süt özelliğini taşır. Bu mühlet içerisinde kimi besinlerin ve immünolojik içeriklerin orantısında değişme olur.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET BILIRKIŞISI
KAYNAK:
Evlat hastalıklarında beslenme tedavisi, prof. Dr. Gülden Göksal, uzm.Dyt.Hülya Gökmen, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı, Hatipoğlu yayınları, 2000.
Beslenme, Prof. Dr. Ayşe BAYSAL, Hacettepe üniversitesi sıhhat bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik kısmı, Hatipoğlu yayınları, 12. Ağırlık, Ankara 2009
Ana vaktinde doğan, fetal depoları anadan yerinde orantıda alan her yeni doğan bebeğin sıradan gelişmesine yetecek besin öğeleri gereksinmesinin tümünü karşılayan, birinci 6 AY TEK BAŞINA KAFIDIR. Yeni doğan ve süt evlatları için en elverişli ve doğal besindir.
Emzirme süreci evladın öbür gerekli besinleri de alması kaidesiyle 1-2 yıl devam ettirilebilir.
EMZİRMENİN YARARLARI
BEBEK İÇİN;
- Her devir sterildir, ısı aşaması ülküdür.
- Besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine münasiptir.
- Hami etmenler içerir.
>>> Sindirime yardımcı etkin enzimler (Yağ sindirimi için lipaz)
>>> Enfeksiyonu önleyen Ig’ler (IgA, IgG, ve IgM)
>>> Hormonlar ve büyüme faktörleri.
- Teneffüs yolu ve sindirim sistemi enfeksiyonları daha az GÖRÜLÜR.
- Orta kulak iltihabı riskini azaltır.
- Çene ve diş gelişinde rolü vardır.
- Kimi kronik illetlerin oluşma riskini azaltır. (Tip 1 diabet, çölyak illeti, obesite, kroner kalp illeti gibi).
- Bebeğin ruhsal , bedensel ve zeka gelişimine yardımcı olur. Dikkat azlığı sendromu, ilgisizlik üzere olgularda ana sütü alımı kıymet KAZANMAKTADIR.
- Ana sütü alan bebekler daha az AĞLAMAKTADIRLAR.
EMZİRMENİN ANA İÇİN YARARLARI
- UCUZDUR, hazırlama sorunu gerektirmez.
- Ana ve bebeği arasındaki duygusal bağı güçlendirerek sevgi dolu bir alakayı kolaylaştırır.
- Ananın sıhhatini korur. (Göğüs kanseri, Over kanseri, Osteoporozis (yaşa bağlı kemik erimesi), Anemi (kansızlık))
KOLOSTRUM
Doğumdan çabucak sonra birinci 5 günde salgılanan koyu sarı renkteki süte kolostrum ismi verilir.
Bileşim özellikleri yeni doğan bebeğin birinci günlerdeki gereksinimleri açısından büyük kıymet taşımaktadır. Kolostrum içerisinde birçok vitamin, mineral ve gözetici enzimler vardır.
Bebeğin dış yerküreye armonisini kolaylaştırır.3 HAFTA sonra olgun (matür) süt özelliğini taşır. Bu mühlet içerisinde kimi besinlerin ve immünolojik içeriklerin orantısında değişme olur.
DİYETİSYEN MAHMUT GÜMÜŞAY
BESLENME VE DİYET BILIRKIŞISI
KAYNAK:
Evlat hastalıklarında beslenme tedavisi, prof. Dr. Gülden Göksal, uzm.Dyt.Hülya Gökmen, Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı, Hatipoğlu yayınları, 2000.
Beslenme, Prof. Dr. Ayşe BAYSAL, Hacettepe üniversitesi sıhhat bilimleri fakültesi beslenme ve diyetetik kısmı, Hatipoğlu yayınları, 12. Ağırlık, Ankara 2009