iltasyazilim
FD Üye
Beslenme ile afiyet aralarında yakın bir ilişki olduğu bilinmektedir Çocukların sağlıklı büyümesi ve gelişmesi, ırsi potansiyellerine erişebilmesi tatmin edici ve dengelenmiş gıda ile mümkündür Dünyada fena beslenme, cahillik, yanlış beslenme alışkanlıkları ve buna ast olarak büyüyen enfeksiyonlar milyonlarca çocuğun ölümüne, bir öyle çocuğun da çoğaltma ve gelişmesinin geri kalmasına neden olmaktadır
Gelişmekte olan ülkelerde besin sorunun düzeltilmesi, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında gıda sorunlarına karşın önlemlerin alınması gereklidir Nitekim bebek ve ufak çocukların beslenmesi milli ve uluslararası programlarda manâlı bir öğe olarak yer almıştır
Dünya Sağlık Örgütü, Tarım ve Gıda Organizasyonu, Birleşik Milletler Çocuk Fonu ve Uluslararası Beslenme Komitesi gibi kuruluşlar bebek beslenmesi konusuna önemle eğilmektedir
Süt çocuğu için en uygun beslenme anne sütüdür Anne sütü birincil 6 ayda bebeğin bütün gereksinmelerini karşılayan ve sindirim sistemine göre ayarlanmış bir besindir En modern yöntemlerle ve bilimsel ilkelere uygun bir şekilde yapılmış en çok iyi endüstri sütleri bile anne sütünün fazla yönlü nitelikleri düzeyinde değildir böylece 1970 yılından bu yandan dünyada “Anne Sütüne Dönüş dönemi başlatılmış ve bu amaçla birçok ülkede özendirici kampanyalar yapılmıştır
Anne sütü ile gıda geleneğinin ortadan kalkmasının sakıncaları az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için daha büyüktür Hesaplı zorluk içinde yer alan toplumlarda endüstri sütleri ile besin ekonomik yük getirir, bununla beraber yerinde ve pak koşullarda hazırlanmadığında ishal vb gıda bozukluklarına yol açabilir
Bir insan hakkı olarak emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi tüm sağlık durumu personelinin doğal bir görevidir
Çocuğunu kendi isteğiyle doğuran, gebelik süresince emzirmeye hazırlanan ve ruh sağlığı iyi olan her kadında laktasyon(süt üretimi) başarılı olur
Anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında bebeğin gereksinimi olan tüm besinleri içerir Bebek için en uygun protein ve yağları kapsar
Bebeğin ihtiyacı olan süt şekeri(laktoz) diğer sütlere oranla daha fazladır
Bebek için tatmin edici vitamin vardır Dıştan ilave vitamin ya da meyve suyu desteğine lüzum göstermez
Tatmin Edici demiri içerir Fazla fazla miktarda demir olmamasına rağmen bebek bağırsaklarından emilebilme oranı fazladır
Anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisi ara sıra gelişir
Sıcak iklimlerde bile yeterli olan suya sahiptir
Tatmin Edici oranlarda tuzlu, kalsiyum, fosfat içerir
Doğumdan sonradan bebeğin annesini emmesi ile birlikte prolaktin hormonu salgılanarak memede süt yapımı başlar Oksitosin hormonu salgılanması ile birlikte oluşan sütün boşalması sağlanır Bebek istedikçe emzirme süt yapımını arttırır Doğumdan sonraki 3 4 günlerde süt salgılanmasında büyüme görülür 4 ve 6 haftalarda büyüme en üst düzeylere ulaşır Günlük salgılanan süt miktarı 750 – 800 ml kadardır *
Gelişmekte olan ülkelerde besin sorunun düzeltilmesi, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında gıda sorunlarına karşın önlemlerin alınması gereklidir Nitekim bebek ve ufak çocukların beslenmesi milli ve uluslararası programlarda manâlı bir öğe olarak yer almıştır
Dünya Sağlık Örgütü, Tarım ve Gıda Organizasyonu, Birleşik Milletler Çocuk Fonu ve Uluslararası Beslenme Komitesi gibi kuruluşlar bebek beslenmesi konusuna önemle eğilmektedir
Süt çocuğu için en uygun beslenme anne sütüdür Anne sütü birincil 6 ayda bebeğin bütün gereksinmelerini karşılayan ve sindirim sistemine göre ayarlanmış bir besindir En modern yöntemlerle ve bilimsel ilkelere uygun bir şekilde yapılmış en çok iyi endüstri sütleri bile anne sütünün fazla yönlü nitelikleri düzeyinde değildir böylece 1970 yılından bu yandan dünyada “Anne Sütüne Dönüş dönemi başlatılmış ve bu amaçla birçok ülkede özendirici kampanyalar yapılmıştır
Anne sütü ile gıda geleneğinin ortadan kalkmasının sakıncaları az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için daha büyüktür Hesaplı zorluk içinde yer alan toplumlarda endüstri sütleri ile besin ekonomik yük getirir, bununla beraber yerinde ve pak koşullarda hazırlanmadığında ishal vb gıda bozukluklarına yol açabilir
Bir insan hakkı olarak emzirmenin korunması, özendirilmesi ve desteklenmesi tüm sağlık durumu personelinin doğal bir görevidir
Çocuğunu kendi isteğiyle doğuran, gebelik süresince emzirmeye hazırlanan ve ruh sağlığı iyi olan her kadında laktasyon(süt üretimi) başarılı olur
Anne sütü, yaşamın ilk 6 ayında bebeğin gereksinimi olan tüm besinleri içerir Bebek için en uygun protein ve yağları kapsar
Bebeğin ihtiyacı olan süt şekeri(laktoz) diğer sütlere oranla daha fazladır
Bebek için tatmin edici vitamin vardır Dıştan ilave vitamin ya da meyve suyu desteğine lüzum göstermez
Tatmin Edici demiri içerir Fazla fazla miktarda demir olmamasına rağmen bebek bağırsaklarından emilebilme oranı fazladır
Anne sütü ile beslenen bebeklerde demir eksikliği anemisi ara sıra gelişir
Sıcak iklimlerde bile yeterli olan suya sahiptir
Tatmin Edici oranlarda tuzlu, kalsiyum, fosfat içerir
Doğumdan sonradan bebeğin annesini emmesi ile birlikte prolaktin hormonu salgılanarak memede süt yapımı başlar Oksitosin hormonu salgılanması ile birlikte oluşan sütün boşalması sağlanır Bebek istedikçe emzirme süt yapımını arttırır Doğumdan sonraki 3 4 günlerde süt salgılanmasında büyüme görülür 4 ve 6 haftalarda büyüme en üst düzeylere ulaşır Günlük salgılanan süt miktarı 750 – 800 ml kadardır *