analık duygusu! analık duyguları annelik duygusu duygusu nedir annelikle ilgili yazılar annelikle ilgili videolar Annenin sevgi fazlalığı çocuğa zarar verirdiyen Prof Dr Nevzat Tarhan, analık duygusunun içgüdüsel yani biyolojik olduğunu belirtti Annelik davranışının sosyal öğrenme ile ilgili olduğunu vurgulayan Tarhan Anneliği öğrenmek gerekir, çünkü analık kendiliğinden öğrenilmez!dedi Ebevenynlerin hatalı tutumları çocukların yaşamı algılamasında ve kişiliklerinin oluşmasında kayda değer yer tutuyor Çocuklarda görülen psikiyatrik şikayetlerin çoğu anne babanın hatalı ve bilinçsiz tutumunun sonucu Psikiyatri Uzmanı Prof Dr Nevzat Tarhan'a 'Hiper analık ve babalık' konusundaki görüşlerini sorduk o da yanıtladı Çocuğun ruhsal gelişiminde annenin rolü nedir? Çocuğun ruhsal, somut ve zihinsel gelişimi için anne çok önemlidir Çocuğun eğitiminden birinci dereceden sorumluluk sahibi birey annedir Çocuğu hayata hazırlayan, ona önderlik yapan, hayatın zorlukları ile nasıl baş edeceğini öğreten annedir Analık duygusu bir insanın hayatındaki tüm iyi duyguların, iyi özelliklerin girdiği kapıdır bu nedenle annenin, anneliği iyi bilmesi çok önemlidir Çocuk ruh sağlığı sorunlarına bakıldığında annenin farkında olan olmadan yaptığı eğitim ve davranış hataları vardır böylece temiz kalpli anne çocuğunu fazla seviyor ama çocuğa hatalı davranıyorsa çocuğun ruh sağlığına zarar verir Sevgi ve disiplin çocuğun eğitiminde iki manâlı ayaktır Nasıl suyun çiçeğe pozitif verilmesi çiçeğe hasar verir ise sevginin de pozitif verilmesi çocuk için bir tehlike oluşturabilir Sevgi yönetimini iyi çakmak gerekir Koruyucu anne davranışlarının zararları nelerdir? Anne, sevgisini ve koruyuculuğunu dengeli bir şekilde kullanmalıdır Bazı anneler vardır oysa aman çocuğum üzülmesindiye sorumluluk vermezler Çocuk 7 yaşına geldiğinde ayakkabısını bağlamayı biliyor olması gerekir Annenin koruyucu olup olmadığını tespit etmek için çocuk psikologları çocuk ayakkabısını bağlıyor mu, bağlamıyor mu diye bakarlar Çocuk bağlamayı bilmiyor ise o bu durumda anne onun yerine bağlıyor demektir Hiper anne çocuğu niçin okula gitmek istemez? Mesela böyle annelerin çocuklarında okula sırası gelmişken mektep korkusu gelişir Evde sanki patlayacak bir bomba var gibi algılar, annem mutlu yok ben annemin yanına olmalıyımgibi bir duyguya kapılırlar Annenin çocuğunun başını okşaya okşaya onu rahatlatıp okula götürmesi gerekir Kendinden uzaklaştırması gerekir, yani çocuğun zor şartları öğrenmesi gerekir Amaç çocuk yetiştirmek değil onu hayata hazırlamaktır HİPER ANNELİKTE ÇOCUĞUN YAŞADIĞI SORUNLAR Hiper annelerin çocukları hazıra, kolaya alışır Kısacası çocuk durağan olur Çocuk kalkıp su bile almak istemez, her şeyi başkasından bekler, hazırlanmış çözümler ister Çünkü anne sevgi fazlalığından, vasilik fazlalığından çocuğun bir dediğini iki etmemiş olur Aman üzülmesin, aman onu zora sokmayalım, aman sıkıntıya sokmayalımdiyen anne, çocuğuna aleyhinde fazla koruyucu ve müdahaleci davranır Bunun üstüne çocuk nasıl ise annem benim adıma düşünüyor, benim düşünmem gerektiğini o düşünüyor, benim yapmam gerektiğini o yapıyordiyerek hayatın sorunlarını çözme becerilerini geliştiremez ANNELIK KENDİLİĞİNDEN ÖĞRENİLMEZ İyi maksat yüzünden çocuğa verilen zararlar vardır Annenin sevgi fazlalığının çocuğa hasar verdiğini annenin bilmesi gerekir Çocuk psikiyatrisinde çocuktan ziyade annebabanın tutumları değerlendirilir, annelikbabalık pratiği ile ilgili eksiklikler belirlenir Annelik duygusu içgüdüsel yani biyolojiktir Lakin analık davranışı sosyal öğrenme ile ilgilidir Anneliği öğrenmek gerekir çünkü annelik kendiliğinden öğrenilmez HİPER ANNEDE SEVGİ POZITIF, BABADA İSE DİSİPLİN Çoğunlukla burada anne baba mükemmeliyetçi ise ya da anne ile ilgili eksiklik var ise baba çocuğun üstüne düşmeye başlar Baba genel olarak güveni, otoriteyi temsilcilik eder Çocuğuna aşırı sinirlenen, onu fazla kontrol eden, çocuğun yediğine, içtiğine, giydiğine karışan, dışında özgürlüğünü kısıtlayan baba modeli vardır Hiper annelikte sevgi fazlalığı hiper babalıkta disiplin fazlalığı vardır Babanın bu disiplin fazlalığı nedeni ile çocuğun özgüveni zayıflar Yani ben başaramam, ben becerememdiye düşünür Yani çocukta eksiklik, yeteneksizlik duygusu oluşur Kaynak: Bugün Gazetesi ALINTI id