Anonim şirketlerde genel kurul kararı nasıl alınır?
Genel kurul toplantısının yapılması için kural olarak bir çağrı yapılır. Bu çağrı şirketin internet sitesinde ve TTSG'de ilan edilir. Çağrının toplantıdan iki hafta önce yapılması zorunludur. Tüm pay sahiplerinin onayı halinde çağrı yapılmadan genel kurul toplantısı yapılması mümkündür.
Anonim şirketlerde hazirun cetveli nasıl hazırlanır?
Hazirun cetvelinde pay sahiplerinin kişisel bilgileri, unvanları, adresleri, şirketteki payları, şirket paylarının değerleri ve paylarının grupları gibi bilgiler yer almalıdır. Hazirun cetveli, yönetim kurulu tarafından genel kurul öncesinde hazırlandıktan sonra toplantının yapılacağı alana getirilmiş olmalıdır.
Genel kurulda hangi kararlar alınır?
Bu toplantılarda, organların seçimine, finansal tablolara, yönetim kurulunun yıllık raporuna, kârın kullanım şekline, dağıtılacak kâr ve kazanç paylarının oranlarının belirlenmesine, yönetim kurulu üyelerinin ibraları ile faaliyet dönemini ilgilendiren ve gerekli görülen diğer konulara ilişkin müzakere yapılır, karar …
Genel kurul kararı nasıl alınır?
Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.
Çağrısız genel kurul nasıl yapılır?
Pay sahiplerinin çağrısız olarak toplantı yapılmasına itirazı herhangi bir şekle tabi değildir. Bu itiraz gerek sözlü gerekse de toplantının terkedilmesi şeklinde örtülü olarak yapılabilir. Bu tür bir itirazdan sonra genel kurul artık karar alamaz[7]. Çağrısız genel kurulda gündeme bağlılık ilkesi geçerlidir[8].
Genel kurul çağrısını kim yapar?
Düzenleme kapsamında kural olarak genel kurul toplantısına çağrı, yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4].
Hazirun cetvelini kim hazırlar?
“Hazirun cetveli genel kurul divan heyeti ve Bakanlık komiseri tarafından imzalanır. Ayrıca, Yönetmeliğin 20 nci maddesi hükmünün yerine getirildiğinin tespiti için hazirun cetveli hazır bulunan yönetim kurulu üyeleri ile denetçiler tarafından da imzalanır.”
Anonim şirket hazirun cetveli nedir?
Hazirun cetveli pay sahibi olan kişiler tarafından hazırlanan bir listedir. Bu listede anonim şirketinde pay sahibi olan kişiler yer alır ve pay sahibi olan kişiler tarafından da hazirun cetveline kaydedilir. Hazirun cetveli birçok kişi tarafından hazirun listesi ya da hazır bulunanlar listesi olarak da bilinmektedir.