Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Antalya'nın neyi meşhurdur?

Antalya'nın neyi meşhurdur?
0
83

Profösör

Super Mod
Katılım
Ocak 11, 2022
Mesajlar
3,752
Etkileşim
28
Puan
38
Yaş
36
Konum
Rusya
Web sitesi
bilgilihocam.com
F-D Coin
125
  • Alanya Avokadosu: Fuerte cinsinden elde edilen, koyu yeşil renkli, hafif pürüzlü, meyve şekli armuda benzeyen, meyve eti açık sarı-yeşilimsi olan, iri ve tek çekirdeği bulunan ve yağ oranı yüksek olan lezzetli bir avokado türü.

  • Alanya Gülüklü (Hülüklü) Çorba: Gülük ya da hülük denen misket büyüklüğündeki küçük köfteler, nohut, işkembe veya tavuk eti, pirinç, salça, baharatlar ve limon kullanılarak yapılan bir çorba türü.

  • Alanya Yenidünyası: Türkiye yenidünya meyvesi üretiminin yüzde 50'sini karşılayan ve diğer yenidünyalardan ince kabuğu, sarı-turuncu rengi, sarı-krem meyve eti rengi, iriliği, ağırlığı ve kabuğunun kolay soyulmasıyla ayrılan bir yenidünya türü.

  • Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli: Pamuk ipliklere dizilerek rulo şekli verilen ve önce suda kaynatılıp daha sonra soğuk suda bekletilerek acılığı giderilen bergamot kabukları ile su, şeker ve limon tuzu kullanılarak yapılan bir reçel türü.

  • Antalya Kabak Tatlısı: Soyulmuş bal kabağı dilimlerinin toz şekerde bekletilip ocakta pişirilmesinden sonra üzerinin kuzinede ya da fırında kızartılması, üzerine çifte kavrulmuş tahin dökülmesi ve ceviz içi serpilmesiyle hazırlanan bir tatlı türü.

  • Antalya Piyazı: Çandır Fasulyesi ya da Çandır Fasulyesi özelliklerini taşıyan, küçük taneli, mat, damarlı Sıra tipi kuru fasulye, tahin, sarımsak, kaya tuzu, limon suyu, sirke, domates, soğan, haşlanmış yumurta, maydanoz ve zeytinyağı kullanılarak yapılan bir tür tarator soslu fasulye yemeği.

  • Antalya Serpme Böreği: Un, tuz ve su karışımından oluşan hamurun el ile havada savrularak açılmasından sonra içine peynir veya kıymadan oluşan iç harcının konulup dikdörtgen şeklinde kapatılıp fırında pişirilmesiyle yapılan bir börek türü.

  • Antalya Tavşan Yüreği Zeytini: Sap kısmına doğru genişleyen meyveleri yüreğe benzetilen, Oleaceae familyasının Olea europaea L. çeşidinden elde edilen ve yağ oranı düşük olduğundan sofralık yeşil zeytin olarak tüketilen bir yerel zeytin türü.

  • Antalya Turunç Kabuğu Reçeli: Rulo haline getirilip kurutulmuş turunç (portakal) kabukları, şeker, su ve bir miktar limon tuzu ile yapılan bir reçel türü.

  • Döşemealtı El Halısı: 12. yüzyıldan sonra Anadolu'ya gelip Antalya ilinin Döşemealtı ilçesine yerleşen Teke Yörükleri tarafından coğrafi sınıra özgü sarma tezgahlarda elde Türk (Gördes) düğümü ile koyun yününden ve genellikle küçük boyutlu olarak dokunan bir halı türü.

  • Finike Portakalı: Finike Washington Navel çeşidinden elde edilen ince kabuklu, ince zarlı ve çekirdeksiz olan, kendine has bir aroması ve rengi bulunan, hem yemelik hem de sıkmalık olarak tüketilen bir portakal türü.

  • Korkuteli Karyağdı Armudu: Pyrus Comminus türüne ait Ankara Armudu çeşidinden elde edilen, ağacında salkımlar halinde büyüyen, meyve kabuğu ince, yumuşak, az pürüzlü, mumsuz, az parlak, kabuk rengi sarımtırak-yeşil, orta irilikte, basık, yuvarlak, meyve eti krem renkte, çok sulu, çok tatlı, ağızda eriyen yapılı, kumsuz ve güzel kokulu olan bir armut türü.

  • Manavgat Altın Susamı: Osmanlı'nın tapu tahrir defterlerinde adı "Altın" olarak geçen, yağ bakımından zengin olan ve kendine has tat ve aroması bulunan, sarı-açık kahverengi renkli bir susam türü.

  • Serik Bıçağı: Hiçbir hazır malzeme kullanılmadan, geleneksel teknik, yöntem ve doğal malzemelerle üretilen ve işlenerek süslenen; namlu kısmı elde dövülmüş çelikten, sap kısmı ise doğal hayvan boynuzdan imal edilen bir bıçak türü.

  • Tirmis: Bir tür acı bakla olan tirmisin kaynatılıp suda bekletilmesiyle tatlanmasından sonra tüketime hazır hale gelen ve genellikle tuzlanarak ve kabuğu soyularak tüketilen sarımsı renkte bir tür (ıslak) çerez türü.

  • Aspendos Antik Kent Tiyatrosu: Akdeniz'in en iyi korunagelmiş Roma Dönemi tiyatrosu olan ve İmparator Marcus Aurelius devrinde (İ.S. 161–180) Theodoros'un oğlu mimar Zenon tarafından inşa edilen Aspendos Tiyatrosu Antalya'nın Serik ilçesinde yer alır.

  • Düden Şelalesi: Yaklaşık 40 m yükseklikten düşen sularının büyüleyici görüntüsüyle hayranlık uyandıran Düden Şelalesi Kepez ilçe sınırları içinde yer alır.

  • Karain Mağarası: Türkiye'de tek neandertal insan kalıntılarının bulunduğu Karain Mağarası UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde de yer alır.

  • Konyaaltı Plajı: Türkiye'nin en bilinen plajlarından birisi ve Antalya'nın en önemli doğal sembollerinden olan plaj Antalya'nın batısında Konyaaltı ilçesindedir.

  • Olympos Antik Liman Kenti: Antalya'nın önemli bir antik liman kenti ve geçmişte bir Likya yerleşimi olan Olympos Antik Kenti Kumluca ilçesi Beydağları Milli Parkı sınırları içerisinde yer alır.

  • Perge Antik Kenti: Hitit Dönemi'nde varlığını sürdürdüğüne inanılan, Roma Dönemi'nde de Anadolu'nun en düzenli kentlerinden biri olan Perge Antik Kenti Antalya'nın Aksu ilçesindedir.

  • Side Antik Kenti: Antik dönemde Pamfilya'nın en önemli liman kenti olan ve M.Ö. VII. yüzyıldan başlayarak birçok uygarlığın egemenliği altına girmiş çıkmış olan Side Antik Kenti Antalya'nın Side ilçesinde yer alır.

  • Xanthos Antik Kenti: Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmış olan ve ev sahipliği yaptığı önemli buluntular nedeniyle UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dâhil edilen Xanthos Antik Kenti Antalya'nın Kaş ilçesindedir.
 

Similar threads

Babadağ Kekik Balı: Ağırlıklı olarak bölgenin bitki örtüsünde doğal olarak yetişen "kekik" bitkisi türlerinden "Anadolu Arısı" olarak adlandırılan arı ırkları tarafından üretilen, görünümü şeffaf ve parlak olan, rengi kırmızı ve tonlarında değişen, yendiğinde boğazda hafif yanma hissi oluşturan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
60
Bayramiç Beyazı: Meyve rengi açık sarımsı veya açık yeşilimsi olan, güneş gören yerleri hafif kızaran, kendine özgü tadı, kokusu ve aroması bulunan, diğer nektarin çeşitlerine göre kısmen daha dayanıklı olan, tamamen çekirdekten yetişen ve tüysüz şeftali olarak da bilinen bir nektarin türü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
50
Haşhaşlı Pide: Ekmeklik hamur, çekilmiş haşhaş ve sıvı yağ ile yapılıp fırında pişirilen bir pide türü. Kütahya Bitli Helva: Şeker, su ve limon tuzunun bakır kazanlarda çırpılarak kaynatılması, kaynayan karışıma çöven suyu eklenerek yoğun bir kıvam alıncaya değin çırpılmaya devam edilmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Ahşap Oymacılığı: Karatepe ve civarı köylerde, aileler el işçiliği ile ahşaptan kaşık, çatal ve çeşitli süs eşyaları ve Çam Bardağı yapmaktadırlar. Bayram Kömbesi: Ramazan Bayramlarında ikram edilmek için yapıldığından "Bayram Kömbesi" olarak adlandırılan, tatlı ve baharatlı bir çörek türü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
32
Bergama El Halısı: Kök boyalarla renklendirilen canlı ve parlak yün ipliklerden Gördes-Türk düğümü ile dokunan, her birinin kendine has rengi, motifi ve öyküsü olan, geçmişi 15. yüzyıla kadar uzanan, Türkiye'de olduğu kadar yurtdışında da bilinen ve birçok Müze ve özel koleksiyonda yer alan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
33
858,466Konular
981,165Mesajlar
29,535Kullanıcılar
tivizonSon üye
Üst Alt