antep fistigi kalp rahatsizliklarindan koruyor Antep fıstığı kalp rahatsızlıklarından koruyor Hakim düzeyde tekli doymamış yağ asitleri içeren Antep fıstığının, kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilen risk faktörlerini indirgemede olumlu sonuçlar gösterdiği bildirildi Celal Bayar Üniversitesi Akhisar Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç Dr Özlem Tokuşoğlu, “Yeşil Altın: Antep fıstığı Teknolojisi, Kimyası ve Kalite Kontrolü konulu araştırmasında, Antep fıstığının “nut grubu olarak adlandırılan gıdalar aralarında önemli yer tuttuğunu ifade etti ABD'de bütün ölümlerin yaklaşık yüzde 40'lık dilimine koroner kalp hastalıklarının yol açtığını, koroner yürek hastalıklarının hem erkekler keza kadınlar için önemli tablolar oluşturduğunu vurgulayan Tokuşoğlu, koroner yürek hastalıklarıyla ilişkilendirilen en önemli risk faktörünün yüksek kolesterol olduğunu bildirdi Tokuşoğlu, diyet ve egzersizle yüksek kolesterolün düşürülmesinin kalp rahatsızlıklarından korunmada etkin olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Yüksek kolesterol, yürek rahatsızlıklarıyla ilişkili başlıca tehlike faktörüdür ve yaklaşık 100 milyon yetişkini etkilemektedir Dinç bir diyetle ve egzersizle yüksek kolesterolün düşürülebilmesi, düşük yürek rahatsızlıkları riski açısından manâlı olmaktadır Doymuş yağlarca yüksek olan diyetlerin kalp rahatsızlığı olaylarında artışla ilişkilendirildiği kabul edilmekte iken, son kanıtlar tekli doymamış yağ asitleri ve eksilen yürek hastalıkları riski arasında fazla yönde ilişki olduğunu ortaya koymaktadır Antep fıstığını da içine bölge kuru yemişlerle yapılan araştırma bulguları, 'nut' grubu da denilen söz konusu gıdaların tekli doymamış yağ asitlerince varlıklı olduğunu göstermektedir Hakim düzeyde doymamış yağ asitleri içeren Antep fıstığı yürek hastalıklarıyla ilişkilendirilen tehlike faktörlerini indirgiyor Tokuşoğlu, Amerikan Gıda ve Ilaç Dairesi, Antep fıstığının de içerisinde yer aldığı 'nut' grubu kuru yemişlerin ilgili afiyet iddialarını doğrulayıcı talimat yaptığını, bu gıdaların tüketiminin koroner kalp rahatsızlıkları riskini düşürmede rol oynadığını rapor ettiğini belirtti Amerikan Yürek Birliği'nin de kalorilerin yüzde 20'sinin tekli doymamış yağ asitlerinden alınmasını, tekli doymamış yağ asitlerinin de zeytin yağı, balık, legume ve kabuklu yemişler (nutlar) yoluyla alınmasını önerdiğini vurgulayan Tokuşoğlu, bu perhiz tercihinde Antep fıstığının kayda değer yer tuttuğunu açıklama etti Tokuşoğlu, yürek sağlığı diyetinde yer alacak kuru yemişlerin keza kalori açısından istenilen skaladaki yağ yüzdesinde kalori almayı keza de dolu yağlarla yer değiştirmeyi sağlayabilen yiyecek olarak önerildiğini belirterek bu gıdalar içinde etken düzeyde tekli doymamış yağ asitleri içermesi dolayısıyla Antep fıstığının kayda değer yer tuttuğuna muhabere etti(alinti) (Hürriyet)