Antioksidan acısından zengin yiyecekler
Antioksidan acısından zengin Besinler
• Betakaroten: genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuc, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde gorulur Ispanak, kale, brokkoli, turp, şalgam yaprakları da antioksidan acısından zengin sebzeler arasındadır
• Selenyum: tuna ve morina balığında bulunur
• Vitamin A: ıspanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuc ve kavunda bulunur
• Vitamin C: (askorbik asit) portakal, greyfurt gibi turuncgillerde , yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve cilekte bulunur
• Vitamin E: (alphatakopherol) buğday tohumu, ayciceği cekirdeği, badem, ve pişmiş domateste ( salca, domates puresi gibi urunlerde) bulunur
Doğal olarak bioaktif antioksidan acısından zengin olan yiyecekler
• Polifenol: soya, yeşil cay, siyah cikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, cilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı)
• Glucosinalates: turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Bruksel lahanası ve kıvırcık lahana
• Resveratrol: uzum, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı
• Lutein: ıspanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve yuksek derecede lutein barındıran kırmızı uzum
• Likopen: pişmiş domatesler (salca ve domates puresi gibi urunler), karpuz ve kayısı
Antioksidan acısından zengin Besinler
• Betakaroten: genellikle turuncu renkteki tatlı patates, havuc, bal kabağı ve mango gibi yiyeceklerde gorulur Ispanak, kale, brokkoli, turp, şalgam yaprakları da antioksidan acısından zengin sebzeler arasındadır
• Selenyum: tuna ve morina balığında bulunur
• Vitamin A: ıspanak ve kale gibi yapraklı yeşilliklerle havuc ve kavunda bulunur
• Vitamin C: (askorbik asit) portakal, greyfurt gibi turuncgillerde , yeşil ve kırmızı biber, kivi, brokoli ve cilekte bulunur
• Vitamin E: (alphatakopherol) buğday tohumu, ayciceği cekirdeği, badem, ve pişmiş domateste ( salca, domates puresi gibi urunlerde) bulunur
Doğal olarak bioaktif antioksidan acısından zengin olan yiyecekler
• Polifenol: soya, yeşil cay, siyah cikolata, erik, yaban mersini, siyah ahududu, cilek, elma, kabuklu yemişler (fındık, pekan, şamfıstığı)
• Glucosinalates: turpgiller familyasından suteresi, brokoli, kapak, karnabahar, Bruksel lahanası ve kıvırcık lahana
• Resveratrol: uzum, kızılcık, yaban mersini, ve yerfıstığı
• Lutein: ıspanak, kale, kara lahana, brokoli, kivi ve yuksek derecede lutein barındıran kırmızı uzum
• Likopen: pişmiş domatesler (salca ve domates puresi gibi urunler), karpuz ve kayısı