Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Anuşabur

Anuşabur

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Malzeme (1520 kişilik)


500 gr aşurelik buğday
250 gr kuru üzüm
250 gr kuru kayısı
Yarım paket patates nişastası
1 kepçe gülsuyu
1 kilo toz şeker
1 çimdik tuz

Üzerini süslemek için:


Tarçın, ceviz içi, nar taneleri
1 paket çam fıstığı

Yapılışı

Yarım kilo aşurelik ak başak buğdayı ayıklar, birkaç kez soğuk suyla yıkar, bol suda üç dört saat beklettikten sonra yavaş yavaş, büyük bir tencerede bol su ile pişirmeye başlarız Buğdaylar pişedursun, biz bu arada 250?şer gram kuru üzüm ve kuru kayısıyı ayıklar, iyice yıkarız Kayısılar iriyse ikiye veya dörde böler, üzümlerle birlikte sıcak suda iyice yumuşamaları için bekletiriz
Kısık ateşte, tencerenin kapağı azıcık aralık olarak pişen buğdayların iki üç saat sonra suyu özlenmeye başlamış olur Ateşten indirir, tencerenin kapağını kapatır, üzerini de kalınca bir bezle örteriz ki, gelinimiz üşümesin Böylece aşurelik buğdayımız gelin olur Bu gelinlik en az üç dört saat, isterseniz, isterseniz geceden sabaha dek sürebilir
Gelin ettiğimiz buğday, artık ?Anuşabur? olmaya hazırdır Tekrar tencereye ateşe oturtur, ıslattığımız kuru üzüm ve kayısıları da buğdaya katarız Çorba kıvamına gelene kadar kaynar suyla sulandırır, ara sıra karıştırarak, pişirmeye başlarız Kuru üzümler şişip mini minnacık baloncuklar haline geldiğinde, yarım paket patates nişastasını, bir su bardağı soğuk suyla sulandırır, Anuşabur?a katar, sürekli karıştırarak bir iki taşım daha kaynatırız Artık Anuşabur?umuz pişmiştir; sıra şekerine gelir 1 Kilo toz şeker ve bir çimdik tuz ilave eder, bir iki dakika daha karıştırarak kaynatırız Kaynama, ısısını kaybettikten sonra, bir kepçe dolusu gülsuyunu Anuşabur?a katıp iyice karıştırır, uygun gördüğümüz kaplara doldururuz Soğuduktan sonra üzerlerini nar taneleri, çam fıstığı, ceviz içi parçacıkları ve tarçınla süsleyip, yolumuzu gözleyen komşularımıza bereket götürürüz(Takuhi Tovmasyan'ın Sofranız Şen Olsunkitabından)

Nedir Bu Anuşabur?
Anuşabur bir Ermeni Tatlısı Anuşabur, aslında aşureye benzeyen, fakat içinde baklagil ile buğdayın dışında tahıl bulunmayan, kuruyemiş, kuru meyve ve nar taneleri ile hazırlanan bir nevi aşure



 
858,498Konular
982,048Mesajlar
30,026Kullanıcılar
ichramalllSon üye
Üst Alt