Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Apartman Yönetimi İle İlgili Sorular

Apartman Yönetimi İle İlgili Sorular
0
102

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Apartman yönetimiyle ilgili sorular

Soru

Beş katlı apartmanın dördüncü katında oturuyorum müşterek kömür kaloriferli bina mutfaktaki peteği 40 santim büyüttüm derhal apartmandakiler ben den 5ytl her ay para istiyor hakları var mı?

cevap

Kat maliki olarak binanızın tasdikli mimari projesine tutarsız olarak ve kat maliklerinin tümünün muvafakatini almadan kendi egemen bölümünüze petek ilave etmeniz yasal değildir
Buna tutarsız davrananlar hakkında kat maliklerinden biri yada yetkili kılınmışsa idareci Sulh Hukuk mahkemesinde dava açarak Kat Mülkiyeti Kanunu 19madde düzenlemesine uyulmaması nedeniyle bağımsız bölümün eski ülkü getirilmesini istek edebilir
Genel talimat bu şekilde olup petek ilavesi nedeniyle yakacak giderinin daha pozitif istek edilmesi işin mantığına uygundur

Soru

Apartmanımızda bir takım apartman sakinleri ücret, temizlik, otomat, su giderlerini adeta senede bir ödemekte Bu şekilde ödemeyenlere kaç ay ödemedikten sonradan yüzde kaç yasal cinayet faizi uygulanır? Temizlik, otomat su ücretine faiz uygulanabilir mi?

cevap

Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça :

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak
b) Belli Başlı gayrimenkulün sigorta primlerine ve tüm iki taraflı yerlerin bakım, koruma (Ilave ibare: 5711 14112007 m9) '', güçlendirme'' ve onarım giderleri ile idareci aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında katılmakla yükümlüdür
c) Kat malikleri karşılıklı yer ya da tesisler üstünde yararlanma hakkından sözünden dönmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve gereksinim bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz
(Öbür 2 fıkra: 2814 1341983) Gider ya da avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri ya da yönetici göre yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık (Öbür ibare: 5711 14112007 m9) ''yüzde beş'' hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür *

858,496Konular
981,671Mesajlar
29,757Kullanıcılar
firat118Son üye
Üst Alt