Yeni iPhone’larla birlikte 2019’un sonbahar aylarında yayınlanması beklenen iOS 13 işletim sistemi, Apple ekosistemine büyük yenilikler getirecek. Bu yeniliklerden sistem umumisi karanlık mod, yeni Memoji kişiselleştirmeleri, yine tasarlanan Fotoğraflar pratiği üzere kısımları duyuran Apple, her iOS tanıtımında olduğu üzere kimi özelliklerden hiç bahsetmedi.
Apple’ın değinmediği özellikler ise iOS kullanıcılarının yıllardır görmek istedikleri kimi şeyleri barındırıyor.
1. Yenilenen ses denetimi:
iPhone’larda ses arttırmak yahut azaltmak istediğinizde cihazın sol tarafında bulunan ses butonlarını kullanmanız gerekiyor. Bu butonlara bastığınızda ise cihazın ekranı açık durumda iken ekran büyük bir ses denetim paneliyle kaplanıyor ve bu denetim paneli 3 saniye boyunca ekrandan kaybolmuyor.
iOS 13 işletim sistemiyle birlikte bu klasikleşmiş ses denetimi tarih oluyor ve kullanıcılar rahat bir nefes alıyor çünkü yenilenmiş ses denetim paneli ekranın sol tarafında ufak bir formda beliriyor.
2. Kontrol Merkezi iyileştirmeleri:
Ekranın altından parmağınızı yukarıya akıllıca sürüklediğinizde açılan Kontrol Merkezi ile cihazınızın birçok özelliğini denetim edebiliyorsunuz. Yeni işletim sistemi sürümüyle birlikte Wi-Fi ve Bluetooth ayarları artık çok daha işlevsel hâle geliyor.
3. 3D Touch özelliği mekanına Quick Touch geliyor:
Bu yıl tanıtılacak olan yeni iPhone XR ve Xs modellerinde 3D Touch özelliği bulunmayacak. Bunun tarafına bu cihazlar Quick Touch isimli yeni bir menüyü üzerlerinde barındıracaklar. Kullanıcıların simgelere uzun basmaları ile Quick Touch canlı olacak ve kullanıcıya tatbike şahsileştirilmiş birtakım seçenekleri sunacak. iOS 13’ü destekleyen tüm iPad’ler de iOS 13 ile birlikte Quick Touch’a sahip olacaklar.
4. Boyutu ayarlanabilen el yazısı penceresi:
iOS 13 ile birlikte iOS işletim sisteminin klavyesi de güncelleniyor. El metniyle yazı yazmak isteyen kullanıcılar artık bu pencerenin boyutunu ayarlayabilecekler.
5. Daha sağlıklı batarya şarjı
iPhone’larda da kullanılan lityum-iyon bataryaları %100’e kadar şarj etmek bu bataryaların çok daha kısa mühlet dayanmasına sebep oluyor. iOS 13 ile Ayarlar > Pil kısmına Pil Şarjını Optimize Et seçeneği ekleniyor. Bu seçenek faal iken cihazınızı şarja taktığınızda iPhone’unuz %80’e kadar şarj olacak ve elektrik kesilecek. Bu sayede cihazınızın bataryasının tasarruf ömrü artacak.
6. iMessage ve FaceTime için çift SIM desteği:
iOS platformunda yalnızca cihazınızda tarifli olan SIM kartınızla iMessage ve FaceTime özelliklerini kullanabiliyorsunuz. Yeni işletim sistemi sürümüyle iki adet SIM kartı bulunan kullanıcılar artık SIM kartlarına kişisel FaceTime ve iMessage kullanabilecekler.
7. App Store ile tatbik silmek:
Hâlihazırda ana menüde üzerlerine basılı tutarak silebildiğiniz tatbikleri artık direkt olarak App Store üzerinde yüklü pratikler sekmesinden silebileceksiniz. Silmek istediğini uygulamayı sola kaydırmanız ve Sil butonuna basmanız bunu gerçekleştirmek için ehliyetli.
8. Fotoğraflarda perspektif ayarı:
Açısını düzgün oturtamadığınız ve bu sebeple yamuk çıkan fotoğraflarda artık perspektif ayarı yapabilecek ve fotoğraflarınız eksiksiz hâle getirebileceksiniz. Bu süreç için artık 3. Parti bir pratiğe muhtaçlık kalmayacak.
9. AirDrop için yeni metot:
iOS 12’de birisine AirDrop ile evrak göndermek istediğinizde paylaş butonuna tıklayıp kişinin üzerine tıklamanız ehil idi. iOS 13’te ise paylaş butonundan sonra AirDrop butonuna ve akabinde belgeyi göndermek istediğiniz kişinin üzerine tıklamanız gerekiyor.
Yukarıda bulunan her bir özellik, iOS 13 işletim sisteminde bulunacak. Münhasıran ses denetim panelinin iOS kullanıcılarının neredeyse hepsini memnun etmesi bekleniyor. Yeni işletim sistemi yayınlandığında bunu nasıl edineceğinizi tekrar sizlerle paylaşıyor olacağız.