bilgisayarci
FD Üye
Apple’ın her yıl merakla beklenen etkinliklerinden birisi için daha gün saymaya başladık. Şirketin yeni yazılımlarına odaklandığı Worldwide Developer Conference (WWDC) etkinliğinin 2022 yılı ayağı, 6 Haziran – 10 Haziran tarihleri ortasında gerçekleştirilecek. Aktifliği birinci gününde her vakit olduğu üzere Apple, orijinal yazılımlarını, eserlerini ve hizmetlerini tanıtacak.
Peki önümüzdeki salı günü başlayacak WWDC 2022 etkinliğinde neler göreceğiz? Apple, her zamanki üzere aktiflikte neler gösterileceğine dair resmi bir açıklama paylaşmasa da aktifliğin kapsamı ve evvelki yıllarda gördüklerimizden yola çıkarak bu hususta pek çok nokta atışı iddiaya sahibiz. Gelin, WWDC 2022’de neler görebileceğimize bakalım.
Apple’ın WWDC 2022’de neler göstermesi bekleniyor?
Yepyeni iOS işletim sistemi sürümü: iOS 16
WWDC aktifliğinin en beklenen duyurusu, elbette iPhone telefonlarda bulunan iOS işletim sisteminin yeni sürümü olacak. Bugüne kadar öğrenilen bilgilere nazaran iOS 16, iPhone’lara pek çok yeni özellik getirecek. Bu özellikler ortasında kilit ekranına widget üzere özellikleri olan art planlar ve always-on kilit ekranının da yer alması bekleniyor.
Bunun yanı sıra yeni iOS sürümüyle Bildiriler ve Sıhhat uygulamasında da değerli geliştirmeler bekleniyor. Apple’ın yeni sürümüyle birlikte Bildiriler uygulamasının sesli bildirilere ‘gelişmiş özellikler’ getireceği ve Sıhhat uygulamasına uyku takibi özelliğini getireceği söyleniyor. Bunların yanı sıra yeni sürümde araç kaza tespiti, acil durumlar uydudan iletişim ve bildirimlerde kıymetli geliştirmelerin de geleceği dillendiriliyor.
iPadOS 16:
iPad’lerin işletim sisteminin yeni sürümündeyse iPad’leri daha da bir dizüstü bilgisayara dönüştürecek özellikler bekleniyor. Hatta yeni işletim sistemi sürümünün, bugüne kadarki en büyük güncellemelerden birisi olması bekleniyor. Güncellemenin yine tasarlanan çoklu vazife arayüzüne değerli yenilikler getireceği söyleniyor.
watchOS 9:
Apple’ın akıllı saatlerinin işletim sisteminin yeni sürümündeyse yeni güç tasarrufu modu merakla bekleniyor. Bununla birlikte akıllı saatlere spor ve sıhhat takibini geliştirecek yeni özelliklerin geleceği tabir ediliyor.
macOS 13:
Tabii aktifliğin iOS ile birlikte en fazla ilgi çekecek bir öbür öğesi de yeni macOS işletim sistemi sürümü macOS 13 olacak. Yeni işletim sistemiyle birlikte Mac bilgisayarlarda İletiler, Mail, Notlar ve Safari üzere uygulamaların dizaynının değişmesi üzere özellikler bekleniyor. Lakin daha hangi özelliklerin geleceği şimdi bilinmiyor.
Yeni Mac Pro bilgisayar da geliyor olabilir!
Önümüzdeki salı gününü heyecanlı kılacak bir ayrıntıysa Apple’ın yepyeni bir Mac Pro bilgisayar tanıtacağına dair oluşan beklenti. Birinci olarak Bloomberg’ten Mark Gurman tarafından paylaşılan ayrıntılara nazaran Apple, bu bilgisayarını mayıs – haziran ayı ortasında tanıtacaktı. Bu da yeni bilgisayarı bu aktiflikte görebileceğimize işaret ediyor. Olağan Apple’ın Mac Pro için farklı bir aktiflik düzenlemesi de başka bir mümkünlük.
Sanal/Artırılmış gerçeklik gözlüğü de gelecek mi?
Apple’ın uzun yıllardır üstünde çalıştığı bilinen sanal/artırılmış gerçeklik gözlüklerinin ne yazık ki bu yıl da tanıtılması beklenmiyor. Gözlüklerin 2023 yılında tanıtılacağı sav ediliyor. Öte yandan Apple, yakın vakitte bu gözlüklerin çok yakında geleceğini doğrulayan bir gelişmeyle gündeme gelmişti. Şirket, ‘realityOS’ isimli yeni bir işletim sistemi isminin telif haklarını almıştı.
- WWDC 2022 aktifliği boyunca tüm gelişmeleri ve tanıtılan her şeyi canlı bir halde sizlere aktaracağız. Salı akşamı bizleri takip etmeyi unutmayın!